witam czy smażenie fileta z piersi kurczaka na patelni jest niezdrowe ? przeciez np Michal Karmowski zawsze smazy bo mowia mi zebym sie uspokoil troche z tym smazeniem bo to tez szkodliwe
Witam serdecznie, krotko o sobie: waga 80kg, mieszkam i pracuje w Belgii na produkcji. Doswiadczenie z siłownią mam kilkuletnie od czasów liceum. Mam 26 lat i 180 wzrostu około. Wg mnie mam dobrą sylwetke, ale z oponką, jakies zarysy miesni tez są. Chce zrobic redukcje tkanki tłuszczowej, a potem masa. Pracuje na 2 zmiany, jeden tydzien na 4-5 [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Witam, mam pytanie, ponieważ jestem trochę zielony w tych sprawach :D Jest jakaś różnica jak zważę na wadzę (oczywiście kuchennej) np. makaron, który nie jest jeszcze ugotowany lub po ugotowaniu? Kiedy ważenie jest poprawne? Przed ugotowaniem czy od razu po wyjęciu z opakowania? Jeżeli ktoś ma jakieś uwagi z czym jeszcze uważać, aby dokładnie [...]
Witam. Od razu proszę się wstrzymać od komentarzy typu szkoda patelni, jedzenie się przypala, jest niesmaczne Mam pytanie, czy smażenie (piersi z kurczaka pokrojone) jest zdrowe ?Piersi wychodzą mi usmażone, soczyste i pachnące :D . Ale czy podczas smażenia bez tłuszczu nie wydzielają się jakieś szkodliwe związki (nie mówię tutaj o DŁUGIM [...]
Witam, Pewnie pytanie wyda sie banalne ale chciałbym sie dowiedzieć jak wyliczać gramaturę do dziennika kcl. Mianowicie chodzi o to czy powinienem liczyć ilość gramów które zjadam przed obróbką termiczna(gotowanie,duszenie,smażenie) czy może już po, jak wiadomo przy takim procesie waga produktów miesnych sie zmniejsza ale nie jestem pewien czy w [...]
Witam wszystkich. Mam do zacnej grupy znawczej dwa nie powiązane zbytnio ze sobą pytanka :) 1. Czy makaron z pszenicy razowej 100% - As Babuni jest dobrym wyborem? Jest bardzo tani i posiada doskonałe BTW: http://potreningu.pl/kitchen/products/20120/makaron-razowy---as-babuni . Czy jest to równie dobry wybór jak np: Lubell Pełne Ziarno lub [...]
Witam, dieta zrobiona przez znajomego co o niej myślicie ? Nie chodzi mi o jakieś specjalne diety tylko żeby ten tłuszcz troche leciał biegam codziennie około 40-50 min, praca siedząca. Co muszę zmienić żeby kilogramy spadały, bo po 2 tyg na tej niby diecie nie widać efektów żadnych na wadze. Stosuje się do poniższych wskazówek. Wiek 21 lat WAGA [...]
SFD/Images/2015/7/23/ac8a4f08a09f4f17ac339375c78350ad.jpg Opis - Nie przywiera do powierzchni - Łatwy w użyciu - Zero kalorii - Ekonomiczny i bezpieczny Sprawia że żywność w czasie smażenia nie przywiera do powierzchni naczyń. Ułatwia czyszczenie i mycie naczyń. Patelnie i sztućce można wycierać do czysta bez użycia płynu i skrobania. Zawiera [...]
Siemanko. Zakładam ten temat prosząc o porady dotyczące odzywiania się na obozie sportowy. Dodam, ze ćwiczę zapasy, a obóz bedzie trwał 8dni. Treningi zapewne 2x dziennie. Co do wyżywienia to pewne mamy obiady czyli jedeb posiłek bedzie. Teraz pytanie jakie posiłki komponować sobie samemu na śniadanie, kolacje, lunch? Wiadomo, żenie ma szans na [...]
Moja dziewczyna poprosiła mnie o ułożenie treningu. Chciała by schudnąć ale też wzmocnić się w jakimś stopniu. Jako że nigdy w życiu nie ćwiczyła myślę że dobrym rozwiązaniem na początek będzie ćwiczenie 2x w tygodniu. Sprzęt też mamy ograniczony. Mamy sandbag, sztangę na razie z obciążeniem ok 45 kg. jedną sztangielkę +/- 3kg, drążek - ale ona [...]
Witam Słyszałem że smażenie na smalcu (świni) jest dobrym rozwiązaniem. Co o tym myślicie? Jeśli powiedzmy na patelnie wrzucę 20g smalcu to Te 20g wliczac w zapotrzebowanie? Pozdrawiam
Wiek :redukcja Płeć : mężczyzna Wiek : 32 Waga : 94,6 Wzrost : 181 Obwód klatki : - Obwód ramienia : - Obwód talii : - Obwód uda : - Obwód łydki : - Szacunkowy poziom tkanki tłuszczowej : 25%-30% Aktywność w ciągu dnia : praca siedząca Uprawiany sport lub inne formy aktywności : 3x w tygodniu siłownia - FBW, 20 min aeroby Odżywianie : chleb Cel : [...]
Witam. Od Nowego Roku zacząłem regularnie ćwiczyć (wcześniej też trochę "ćwiczyłem" ale bardziej nazwałbym to machaniem ciężarami). Obecnie ćwiczę regularnie 4 razy w tygodniu (poniedziałek, środa, piątek, sobota). Przeczytałem kilka artykułów i chciałbym prosić o opinie na temat ułożonego treningu. Moim celem jest nabranie masy mięśniowej. Od [...]
Cześć, zastanawialem sie czy odkopywać temat z 2010, czy zalozyc własny. Mysle ze lepiej własny i zadać wiecej niż jedno pytanie. Tłuszczów do wyboru mamy co nie miara. Może napisze co wiem i poprosze panstwa o poprawe ewentualnych błedów merytorycznych.Obecnie popularne są do smażenia - PAM(nie znam skladu,nie probowalem nigdy), smalec [...]
witam, cwicze od trzech miesiecy z duzym ciezarem, malo powtorzen, interwaly itd. Wszystko pod redukcje, dieta 2300kcal przy wadze 85kg/178cm, waga leci baaardzo powoli. Dieta jest dobrze rozpisana (przez dietetyka), myslicie smazenie posilkow (w moim przypadku to 3 z 4 w ciagu dnia) na oliwie ma az tak duze wplw na wage?
Chodzi mi o smazenie w mace , wiadomo kotlety, ryby. Czy to moze powodowac jakies zaburzenia metaboliczne, pogarszac wrazliwosc insulinowa? Jakie zwiazki wytwarzaja sie w czasie smazenia skrobi i czy to moze byc staly element diety - u mnie ciezko a zalanie, ale chodzi mi czy nie zepsuja sobie zdrowia metabolicznego, wrazliwosci na insuline, [...]
/SFD/Images/2016/6/28/0e9f6cc9028c43a798892b0dd65b7f13.jpg Zgodnie z obowiązująca, ogólną zasadą, korzystniej jest spożywać produkty żywnościowe jak najmniej przetworzone. Dotyczy to również warzyw, które najczęściej zaleca się jeść w formie surowej choćby ze względu na fakt, że proces obróbki termicznej może powodować straty w zawartości [...]
/SFD/Images/2016/6/29/4f29c4a77e404cbb9c41d5d0d9baf0d0.jpg Zgodnie z obowiązująca, ogólną zasadą, korzystniej jest spożywać produkty żywnościowe jak najmniej przetworzone. Dotyczy to również warzyw, które najczęściej zaleca się jeść w formie surowej choćby ze względu na fakt, że proces obróbki termicznej może powodować straty w zawartości [...]
/SFD/Images/2016/8/10/314a300c68884590bedf86ee7dd99d98.jpg Mięso w diecie aktywnych osób zajmuje szczególne miejsce. I jak wiadomo niekoniecznie musi to być gotowana pierś z kurczaka z ryżem i brokułami. Co warto wziąć pod uwagę wprowadzając nowe pomysły na potrawy mięsne, aby były one nie tylko smaczne, ale również wartościowe pod względem [...]