Witam. Do smażenia używam oleju rzepakowego. Przeczytałem na opakowaniu, że jest rafinowany, a więc zawiera zwiększoną ilość szkodliwych izomerów trans kwasów tłuszczowych. Czy znajdę w Biedronce jakiś 'zdrowy' albo lepszy od wspomnianego wyżej produktu, zdrowszy, olej do smażenia? Ostatnio ograniczyłem smażenie, ale wciąż co najmniej raz dziennie [...]
gotuję ryż, wszystko mieszam na w miarę jednolitą masę (bo nie może być jednolita), dorzucam łyżeczkę gorzkiego kakao (lubię gorzkie), smażę na teflonie bez tłuszczu, odwracam na drugą stronę po jakichś 5 minutach, zdejmuję z talerza i jem 8-). Jest jeszcze opcja z mąką pełnoziarnistą: wtedy jeszcze daję pół szklanki wody i dokładnie merdam [...]
gotuję ryż, wszystko mieszam na w miarę jednolitą masę (bo nie może być jednolita), dorzucam łyżeczkę gorzkiego kakao (lubię gorzkie), smażę na teflonie bez tłuszczu, odwracam na drugą stronę po jakichś 5 minutach, zdejmuję z talerza i jem 8-). Jest jeszcze opcja z mąką pełnoziarnistą: wtedy jeszcze daję pół szklanki wody i dokładnie merdam [...]
Sroda, godzina 13. Kolano juz zdaje sie byc ok, nie musze juz nawet kustykac. Zobaczymy wieczorem na treningu. Dzis zrobilem placki z piersi kurczaka z tego przepisu. W wersji lajt oczywiscie: - cycek - 3 jajka - ser zolty 80 g - szczypiorek 40 g - troche tabasco, sol, przyprawa do kurczaka z kamis Wyszlo swietne, ale ledwo sie w tluszczach [...]
Sroda, godzina 13. Kolano juz zdaje sie byc ok, nie musze juz nawet kustykac. Zobaczymy wieczorem na treningu. Dzis zrobilem placki z piersi kurczaka z tego przepisu. W wersji lajt oczywiscie: - cycek - 3 jajka - ser zolty 80 g - szczypiorek 40 g - troche tabasco, sol, przyprawa do kurczaka z kamis Wyszlo swietne, ale ledwo sie w tluszczach [...]
Evo - obecność skwalenu topwarzysząca PUFA zawartych w rybach może chornić przed ich oksydacją: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/1438-9312(200208)104:8%3C506::AID-EJLT506%3E3.0.CO;2-1/abstract fakt więc, że zawarty jest w rybach akurat jest zaletą. Ale masz rację, że PUFA generalnie są bardzo podatne na utlenianie. Dlatego przekonanie, [...]
Witam Panów i Panie ! ;) Mam takie pytanko , czy sposób przygotowania piersi z kurczaka ma wpływ na przyswajalność czy jakość białka w nim zawartego ? Czy gotowanie, pieczenie, smażenie czy grillowanie dają nam inną strukturę białek zawartych w piersi ? I pytanie ostatnie . Co myślicie o robieniu kotletów z piersi ( w jej skład [...]
Widziałem co napisałeś, rozchodziło mi się o to że zanim koleś pójdzie do lekarza to wcześniej może zastosować się do tych słów: "Masz problem z kolanem,ale jakistam przysiad masz...Problem z kolanem naprawisz przysiadami,problem rwy kulszowej naprawisz przysiadami,problem taki i sraki naprawisz przysiadami,skad to wiem,bo naprawiłem" i może [...]
Dziewczyny, pewnie temat już był poruszany, ale nie chce mi się tyle stron wertować - czy to prawda, że odżywka białkowa nie powinna być poddawana obróbce termicznej (typu pieczenie, smażenie itd.), gdyż traci ona właściwości? Chodzi mi o sytuację, gdy jest jednym ze składników, np. omleta czy ciasta. Bo w Kuchni SFD widziałam post, gdzie ktoś [...]
Witam długo czytałam zanim sama zdecydowałam się założyć temat i zarejestrować na Waszym forum. Bardzo żałuję iż trafiłam tutaj tak późno , ponieważ odkryłam niezwykłą skarbnicę wiedzy i trafiając tu wcześniej uniknęłabym błędów i niepotrzebnych frustracji. Moje problemy z wagą na dobre zaczęły się gdy po ciąży nie wróciłam do palenia... dobiłam [...]
agataq, czytałam te artykuły ale nie wyjaśniły mi wszystkiego... Bardziej chciałam zwrócić uwagę na to czy oliwa z oliwek extra virgin może być używana do smażenia i sałatek, czy lepiej zakupić inny olej do smażenia. Olej rzepakowy jest polecany na krótkie smażenie, a co z tym dłuższym? Wtedy można przeczytać że lepsza jest oliwa rafinowana która [...]
Smażenie to nie najlepszy pomysł. Bez panierki jeszcze ujdzie, ale lepiej po prostu polać oliwą z oliwek kurczaka i ryż albo zwiększyć trochę ilość orzechów. Przydałoby się też włączyć do menu ryby, też te tłuste.
Degraduje się i wytwarzają się związki rakotwórcze. Jeśli smażenie jest bardzo krótkie(do 5 min), to możesz użyć nawet oliwy z oliwek extra vergine(przeciętna temperatura szybkiego smażenia, to 180 celcjuszów, a oliwa degraduje się na poziomie 210 celcjuszy). Do dłuższego smażenia powinieneś użyc tłuszczów rafinowanych lub o wysokiej temperaturze [...]
ransoft-koncentrat bilaka serwatki mysle ze dobra mysl bo nie chce sie bardziej zapychac dodatkowo powiedzmy 150 g piersi. Mozesz cos polecic w tym temacie ? faftaq-z posilkiem po treningu juz zaplanowalem czasem zjem makrele wedz. badz inna rybe. A carbo przed treningiem zbedne hmm ? Po treningu posilek sklada sie z 41 g bialka mowisz zeby cos [...]
Witam. Jako ze moja reduckja trwa juz 6 tydzien mam niechec do jedzenia ciagle miesa z pary. Od paru dni przyprawiam mieso przyprawami i zarzucam na patelnie rozgrzana tefala. Bez ani odrobiny tluszczu. Nawet patelni nie przesmaruje. Jak mieso troche sie upiecze (bo to chyba nie jest smazenie?) zapodaje do tego jakies warzywa brokuły papryke [...]