Badałeś się czy nie masz w sobie pasożyta: czyt. tasiemca, włośnicy. Jedzenie tatara nie jest najlepszym pomysłem, mięso musi być badane nie należy spożywać surowego mięsa tak samo jak surowych żóltek. 1,5kg mięsa poddane obróbce termicznej jaką jest gotowanie tudzież smażenie na Pamie - zmniejsza objętość pokarmu przez łatwiej jest je [...]
Mam pytanie... czego lepiej uzywac do smażenia zwykłych olejów roslinnych czy oliwy z oliwek? bo z tego co slyszalem to oliwa sie utlenia i nie wskazane jest jej stosowanie do smażenia.. to prawada? z góry dzieki pozdrawiam :)
"Zaleca się smażenie olejach o dużych walorach odżywczych – olej kukurydziany, rzepakowy, sojowy, słonecznikowy i wylewanie resztek po każdym cyklu smażenia." absolutnie nie powinno sie smazyc na olejach bogatych w tluszcze wielonienasycone, a takie zostaly wymienione powyzej... polecam w kolejnosci - 1. smalec, slonina, olej [...]
Sachem dopbrze to napisal, taka kolesnosc jest ok jezeli chodiz o smazenie. Ja rybe zawijam w folie aluminiowa i robie w piekarniku lub kombiwarze, jak smaze to na oliwie z oliwek.
Długotrwałe smażenie na olejach roślinnych niebezpieczne dla zdrowia Długotrwałe smażenie na olejach roślinnych powoduje powstawanie wysoce toksycznego związku, który zwiększa ryzyko chorób serca, wątroby, a nawet schorzeń neurologicznych, takich jak alzheimer czy parkinson - ostrzegają amerykańscy naukowcy. Dotyczy to m.in. olejów [...]
Do Domera! Jak napisalam smazonuch ale to moje smazenie polega , ze ja tej oliwy to tylko moze nakretke wlewal na patelnie -wiec czy to bedzie ok? Mam w domu grill domowy , z ktorego czesto korzystam i tam wogole nie dodaje tluszczu ale jak nie bede smazyc to co jesc aby w diecie bylo odpowiednio duzo tluszczy? I jaka diete az taka ich ilosc [...]
jeśli już musisz smażyć potrawy to właśnie na oliwie z oliwek ale najlepiej żeby to było wtedy smażenie krótkotrwałe i na teflonie ...a co do samego smażenia to poczytaj sobie tutaj http://www.sfd.pl/temat77111/ Zmieniony przez - koniczynpo w dniu 2005-05-11 16:08:22
Zależy jakie smażenie , np usmażenie na szybko jajek raczej za mocno to nie zwiększa kaloryczności (zawsze to zdrowy tłuszcz)ale zawsze troche bo 1 g tłuszczu ma 9 kcl a zależy ile wlejesz tej oliwy.Do dłuższego smażenia oliwy nie polecam po 1. strata a po 2 wcale nie powinieneś smażyć tylko gotować albo na parze
A smażcie sobie nawet długo tylko w odpowiedniej temperaturze. Z uwagi na stosunkowo niską temperaturę dymiena oliwy z oliwek w ogóle nie powinno się polecać do smażenia. No i zgadzam się z Domerem - jest to mało ekonomiczne rozwiązanie. ---- Oliwa z oliwek jest przede wszystkim wspaniałym dodatkiem do sałaty, dań z makaronem, ryżem, owoców morza. [...]
smażenie zwiększa kaloryczność więc nawet więcej tego będzie niestety... proponuję zrobić tak jak ja czyli najpierw wlać trochę wody na patelnię a jak się zagrzeje wrzucić na to jajka
No wiec jak gotujesz znaczy sie wiem jak sie gotuje ale chodzi o smak przeciez ugotowana to bez smaku ale zreszta i tak glownie mui chodzi o smazenie bo mam do piersi swietne sosy.
a szkoda ze laktoza nie jest grozna...dla moich jelit niestety ostatnio jest. i jak tu nie jesc owocow jak lato idzie...eh ciezkie zycie ) mam jeszcze jedno pytanko odnosnie marchewki: czy smazenie mrozonej marchwi (przez ok 10/15 min) rowniez ma zabojczy wplyw na moją diete?
Nadciśnienie to duży problem ale wiem sporo na ten temat wiec może coś co napisze to Ci się przyda. Pierwsza zasad to taka że dwie szklanki soku pomarańczowego dziennie obniżają ciśnienie o 10 pkt...albo lepiej przedstawie taki krotki opis dnia dla ciebie (ćwiczysz wkoncu na siłowni):np. godzina 700 śniadanie wypij sok pomaranczowy cisnienie [...]
ja częsito leje na poatelnie wode i troche oliwy i wrzucam warzywka i kuraka i tak to sie dusi razem z smażenie to nie jest i oczywiście przyprawy do tego :)