Najlepiej ugotowaną. Ale wiadomo, jesteśmy tylko ludźmi. Gotowanie < 'parowanie' < pieczenie < smażenie. Jak smażysz to najlepiej na oliwię albo na teflonie. Inne mięsko też może być, np. wołowina, indyk. Zmieniony przez - GoroPL w dniu 2009-03-18 15:19:02
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Ok, liczyłem tak mniej więcej ile tego wychodzi - 4 wafle plus dwie kanapki do szkoły, tak to obiad o 16 dołożyłbym może jakąś sałatkę, kurczak to tak chodzi mi o smażenie go na patelni z gotowymi przyprawami ( papirus - takie, gdzie do tego wkłada się pierś i wrzuca na patelnie bez oleju, masła itp. ) http://i.imgur.com/M1iabty.jpg
1.ryż i warzywa ok, tylko smażenie kiepsko. lepiej warzywa na parze lub poddusić, a ryża zostawić ugotowanego. 2.wędzenie nie bardzo, dużo sodu, mało/mniej wit. ale raz na jakiś czas, czemu nie. 3.ogórasy ok, tylko beze przesady. pozdro Zmieniony przez - PaTZZ w dniu 2007-07-11 15:36:57 Zmieniony przez - PaTZZ w dniu 2007-07-11 15:37:24
gdzie wyliczenia? 1. orzechy włoskie 2. wywal masło 3. szynki/wędliny - out, wywal masło 4. ryż brązowy lub inne ww o niskim ig ziemniaki odpadają oliwy bym nie dawał 5. mało białka, dałbym 150 g chudej ryby/mięsa zamiast bananów ww o wyższym ig np. ryż biały, ziemniaki 6. warzywa smażone? smażenie raczej ograniczaj 7. twaróg
teraz smażenie np na niektórych olejach ok, a za jakieś 5 lat wyjdzie że jest to niezdrowe, cały czas ą jakieś nowe badania i nieraz stare mity są obalane w ich świetle,
fatfaq ja wiem ze mozna na 100 sposobow kurczaka przyrzadzic ale z tych lekkostrawnych i zdrowych znam 3 : gotowanie, pieczenie i grillowanie ale ze wzgeldu na pore roku ono w moim przypadku opada. smazenie ze zrozumialych wzgledow odpada rowniez bo jest kaloryczne i ciezkostrawne. Ograniczac sie do gotowania i pieczenia duzego pola manewru nie ma [...]
akurat jestem na diecie tłuszczowej i te tłuszcze nasycone są wyeliminowane jedyne ich źródło to było by właśnie coś smażone na nich i to też nie ciągle ale od czasu do czasu. Pomińmy temat miażdżycy i innych dolegliwości związanych z tłuszczami mi chodzi tylko o to żeby transów nie było. Więc jeszcze raz czy smażenie na kokosowym tłuszczu będzie [...]
To nie chodzi też o to, by na smażenie się zamykać, jak już zostało zauważone ważna jest JAKOŚĆ smażenia, mnie często zdarza się przypalać np. omlety, czy mięso. A to już dobre nie jest. Ani dla mnie, ani dla jakości mięsa %-) Chodzi o to, by na samym smażeniu się nie zamykać, bo są inne obróbki termiczne, które warto wdrążyć w "życie" ;-)
Poczytaj sobie, co działa aterogennie (miażdżycorodnie). Tu masz w skrócie: http://www.wszechnica-zywieniowa.sggw.pl/web/miazdzyca_Maj_2007.pdf Np. różnego rodzaju toksyny (z papierosów, jedzenia) wpływają na rozwój miażdżycy naczyń. Smażenie to rodzaj obróbki, podczas którego tłuszcze się utleniają, białka i cukry przypalają - powstają szkodliwe [...]
Poczytaj sobie, co działa aterogennie (miażdżycorodnie). Tu masz w skrócie: http://www.wszechnica-zywieniowa.sggw.pl/web/miazdzyca_Maj_2007.pdf Np. różnego rodzaju toksyny (z papierosów, jedzenia) wpływają na rozwój miażdżycy naczyń. Smażenie to rodzaj obróbki, podczas którego tłuszcze się utleniają, białka i cukry przypalają - powstają szkodliwe [...]
Nie ma za co :). Tu jeszcze znalazłam ciekawy artykuł o innych skutkach nadużywania smażonego, które można odczuć bardziej namacalnie i wcześniej, niż skutki miażdżycy, w postaci pogorszenia wrażliwości insulinowej: http://potreningu.pl/articles/62/smazenie-zabija To, jak widać, powinno interesować osoby pracujące nad dobrą sylwetką, a [...]
Jajka gotowane bardziej zapychają żołądek, jajecznica mniej, smażenie jajecznicy "nie jest tak złe" jak kotletów czy czegoś innego bo trwa proporcjonalnie krótko i duzo kwasów tłuszczowych sie nie zdarzy rozłożyć (i tak polecam smalec). Pzdr Zmieniony przez - Cergi w dniu 2008-06-28 01:07:30
smażenie na oliwie niezbyt mądrym pomysłem, tłuszcze sie nasycaja szybko. lepiej jeśc gotowane ,a co 2, 3 raz smażone i styknie IMO. IMO przyrzadzenie jajecznicy trwa tak krotko, ze nawet oliwa moze byc
mleko po treningu ? czy przed ? a może w innych porach dnia? jak jest z tymi tłuszczami po treningu jeść czy nie? wieczorem dodam zrzut z dzisiejszego dnia treningowego smażenie na oliwie z oliwek liczy się jako spożyty produkt czy mam wypić do tego trochę ? ;D
możesz pić mleko kiedy chcesz po treningu możesz również dodać tłuszcz Jeśli smażenie na oliwie to krótkotrwałe (~10min),do dłuższego wybierz np.masło klarowane
Dieta niestety jest bardzo mi daleka, ponieważ mieszkając z mamą ciężko jest jej się pogodzić z tym że zamierzam się rzeźbić (mama z tych co woli pulchniutkich), dodatkowo nie jestem w stanie robić sam zakupów. A suplementy to w granicach 100-150 zł miesięcznie. Dziękuję za pomoc, biorę się za smażenie tego smalcu.
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Oliwa niezbyt dobry pomysł, chyba że chodzi o krótkie smażenie A co oliwie brakuje? Z tego co wiem jej punkt dymienia wynosi ~190-240 stopni C (zależnie od rodzaju), podczas gdy temperatura smażenia to ~180 stopni C.