Emiliano o alkoholu masz dużo artykułów w dziale odżywianie. Jeżeli pijesz, to rób to po posiłku. Odnośnie wypowiedzi powyżej. Nie rozumiem troszkę pytania, jeżeli chodzi Ci o to co jest lepsze czy grilowanie/smażenie to grilowane produkty zdecydowanie. Smażenie jest najgorszą formą obróbki.
'M: 1. mnozymy wage x 24 godziny = podstawe zapotrzebowanie kaloryczne (BMR) 2. BMR x wspolczynnik aktywnosci = dzienne zapotrzebowanie kaloryczne' moja waga - 80 bf nie wiem , ale myśle że powyżej 15% - jutro zobacze to dam znać współczynnik aktywności 1.1-1.2 więc o co chodzi ? zresztą to 2200kcal to tylko próg wyjściowy. Coś na czym moge się [...]
tutaj masz filmik z mdsa bicepsowego prezentuje trener personalny i jeden z kolegów moderatorów Niwix http://www.youtube.com/user/niwixior#p/u/24/9NzxzCgWH1o Co do pozycji technicznej przy wyciskaniu 1) kładziesz się na ławie 2) mocno spinasz łopatki 3) klata wypięta 4) ławy dotykają 3 miejsca głowa , góra pleców , pośladki. Głowa prosto wbita w [...]
Panowie, wpadłem na pewien pomysł, co prawda oparty jedynie na teoretycznych przemyśleniach, ale może zadziała. Otóż zamiast pieczenia proponuje taki kawałek masy na baton smażyć parę minut w głębokim tłuszczu (np oliwa z oliwek). W przypadku mięs ta metoda skutkuje szybkim wytworzeniem skórki, która chroni substancje odżywcze i jednocześnie [...]
dokładnie.masz może namiar na to, ile traci się wartości odżywczch (białka) podczas obróbki termicznej? Interesuje mnie smażenie na oleju, gotowanie w wodzie, gotowanie na parze, pieczenie w piekarniku itd.
Mam pytanie odnosnie tluszczy a konkretnie smazenia - ostrzegasz przed smazeniem na oleju/masle etc. i ogolnie smazenie jest przedstawione w negatywnym swietle - czy moglbys mi powiedziec co natomiast myslisz o smazeniu BEZ UZYCIA jakiegkolwiek oleju, oliwy czy masla? Robie tak od dluzszego czasu z filetami z kurczaka smazac jest na patelni typu [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
KFC... większość posiłków smażona.... białe pieczywo... za dużo tłuszczu... Mówisz, że przy takim bilansie waga Ci nie idzie? Poczytaj podwieszone tematy nt. odżywiania, bo dieta pozostawia dużo do życzenia...: http://www.sfd.pl/%23%23%23%23%23%23_Najwa%C5%BCniejsze_tematy_dla_JUNIOR_a_%21%21%21%21%21_%23%23%23%23%23%23-t834427.html M.in. trzeba [...]
grilowanie to by było na otwartym ogniu smazenie jest na tluszczu właśnie nie na jeśli już to to jest smazenie tłuszczu, ale nie na tłuszczu zdrówka również życzę
Akurat smażenie jajecznicy to nie jest specjalnie szkodliwe, gdyż jajko ścina się w stosunkowo niskiej temperaturze. Chodzi o długotrwałe smażenie mięs, a jeszcze ,,lepiej,, w panierce
Odnośnie wyboru oleju do smażenia Witaj Richard Ogólnie oleje mają niską temperaturę dymienia Najczęściej pomiędzy 150-200 stopni Celcjusza Jak wiadomo podczas smażenia mamy do czynienia z temperaturą powyżej 200 stopni Istotną sprawą jest długość czasu smażenia Jednym słowem im dłużej smażymy tym wyżej podnosi się temperatura tłuszczu (oczywiście [...]
https://lh4.googleusercontent.com/-hcOKMtakkc4/Uk5vhL3NebI/AAAAAAAADUY/sUEluLdPtGc/s800/dzien30.png wtorek - 01.10 - DT https://lh6.googleusercontent.com/-CVN242yddgg/UiXLewKxbhI/AAAAAAAAC6o/-b57nUg_5e0/s608/dieta.png Czas postu: ~14h Czas uczty: ~10h Rano na czczo: WitaminaC 1000mg I Posiłek: Mięso ~200g chleb ryżowy Warzywa sos Przed [...]
kocio2009 to teraz moje pytanie co do tłuszczy, ogólnie gotowanie, lub smażenie na teflonie jest zdrowsze, ale tłuszcze muszą być, to na przykład smażenie na oleju z pestek winogron jest dopuszczalne? Bo czy jest różnica, między "polaniem" potrawy, wypiciem z łyżeczki, a usmażeniem? Zaintrygowałaś mnie tym olejem kokosowym, poczytałem o nim jest [...]
Dobry wieczór! Śledzę dziennik od paru ładnych dni anonimowo (na razie doszedłem do 68 strony, ale myślę, że w przeciągu najbliższych dwóch tygodni nadrobię zaległości :)), ale pewna kwestia nie pozwoliła mi pozostać w trybie incognito. A mianowicie - obróbka termiczna pokarmu (głównie mięsa). Zastanawia mnie jak wygląda to u Ciebie... Z tego co [...]
Ok, czyli smazenie - srednio dobre. To moze znacie jakis sposob na przyrzadzenie np. filetów z morszczuka? Czy moze tylko smazenie, innej metody ni ma? I jeszcze jedno - jest sens zapodawania na noc samej mieszanki oliwy z lnianym (ok 20-25g) czy raczej to do ostatniego posilku (jajecznica/twarog) dodac?
I posiłek . 100-120 g płatków owsianych wymieszanych z rodzynkami, orzechami włoskimi, bananem zalane wrzatkiem lub z jogurtem naturalnym bez cukru . jajecznica z 6 jajek w tym 1 żółtko + przyprawy . Odżywka białkowa 30g z wodą > czym zastapic ? (czym do jedzenia?) . Preparat witaminowy ( np. Daily Formula Universal) 1 szt . > czym zastapic [...]
Spożywaj wszystkie tłuszcze. Bo każdy jest niezbędny organizmowi. Jedyny rodzaj tłuszczu jakiego powinno się unikać to tłuszcz trans który powstaje w procesie utwardzania margaryn oraz w procesie smażenia. Dlatego smażenie powinno być ostatnim sposobem opróbki produktu spożywczego. A jeżeli decydujesz się na smażenie to smaż na tłsuzczach [...]
Wiek : 22 lata Waga : 82 kg Wzrost : 177 cm Obwód w biuście(1) : 109 Obwód pod biustem : 87 Obwód talii w najwęższym miejscu (2): 86 Obwód na wysokości pępka : 103 Obwód bioder (3): 111 Obwód uda w najszerszym miejscu: 68 Obwód łydki : 40 W którym miejscu najszybciej tyjesz : listopad W którym miejscu najszybciej chudniesz : czerwiec/lipiec [...]