Nowe superlekarstwo ma zapewnić otyłym zdrowie, a możliwe, że pomoże także palaczom i alkoholikom. Eksperci oczekują, że roczne obroty ze sprzedaży tabletki Acomplia sięgną 5 mld dol. Francuski koncern farmaceutyczny Sanofi-Aventis może więc zarobić na nowym „rewelacyjnym" produkcie trzy razy więcej niż konkurencyjna firma Pfizer na słynnej [...]
Insulina egzogenna to lek niezwykle niebezpieczny. Bezpodstawne przyjmowanie tego preparatu wiąże się z wysokim ryzykiem utraty zdrowia i niemal w 100% kończy się kalectwem. Co więcej, nawet jednorazowe, nieumiejętne użycie tego środka może wywołać bezpośrednie zagrożenie życia. A jednak mimo tak wielu niebezpieczeństw insulina wciąż zdobywa [...]
Choroba cywilizacji Wyniki badań brytyjskiego Towarzystwa Dietetycznego są porażające ? co trzecia osoba na diecie, zamiast tracić, zyskuje dodatkowe kilogramy. Nie istnieją też żadne diety-cud, a naukowcy wciąż nie wiedzą, dlaczego ludzie tyją. Wskaźnik BMI Jest jednym z najważniejszych pojęć [...]
Weglowodany (sacharydy), zwane takze cukrami lub cukrowcami, sa szeroko rozpowszechnione w przyrodzie. W swiecie roslinnym powstaja w procesie fotosyntezy. W ustroju zwierzecym moga powstawac ze zwiazków organicznych nie bedacych cukrami (w procesie glukoneogenezy) np. aminokwasy glukogenne, mleczan, glicerol lub propionian. W organizmach [...]
Witam wszystkich:) Od jakiegoś czasu używam olejków eterycznych i postanowiłam coś niecoś o tym napisać. Dane poniżej pochodzą ze strony firmy Avicenna, która to miała w najlepszy sposób napisane. Oczywiście poprzerabiałam parę rzeczy, żeby było proste i czytelne:P COŚ O OLEJKACH I AROMATERAPII Naturalne olejki eteryczne otrzymywane są w procesie [...]
Szanowni Państwo, W dniu 15 października 2011 roku w sali widowiskowej Zespołu Państwowych Szkół Muzycznych w Krakowie odbędzie się II konferencja naukowa "Otyłość - Problem Interdyscyplinarny". Konferencja będzie koncentrować się wokół trzech kluczowych obszarów problemu otyłości: etiopatogenezy, metod leczenie otyłości oraz roli dietetyka [...]
Ginekomastia Jacek zawsze wydawał się chłopakiem pewnym siebie, pozbawionym kompleksów, z ogromną wiarą we własne możliwości. No cóż, miał ku temu wszelkie podstawy: był wysoki, przystojny, nieźle zbudowany i swoją sylwetką wciąż wzbudzał zazdrość kolegów i podziw dziewczyn. Kulturystykę ćwiczył już od wielu lat i na tym polu całkiem nieźle sobie [...]
Jak tyjemy? Jak chudniemy? Współczesne zalecenia. Współczesne zalecenia opierają się na teorii bilansu energetycznego i kaloriach. Sformowanie jest dosyć proste. Przekraczamy bilans energetyczny, tyjemy. Obniżamy bilans, chudniemy. Teoria kalorii i BE. została nawet nazwana główną zasadą odchudzania(1) Większość współczesnych diet opiera się na [...]
Odchudzanie w okresie dojrzewania, jak to zrobić efektywnie i zdrowo? psonic Witam! Postanowiłem ukazać moją wizję odchudzania w okresie dojrzewania. Zacznijmy od tego czym jest otyłość, choć biorąc pod uwagę, iż SFD jest forum sportowym to nie zawsze jest ona powodem redukcji. Otyłość jest chorobą, podczas której zwiększamy nadmiernie masę [...]
witam znalazłem ciekawy art i postanowiłem się z Wami podzielić nim zakładając ten post Co jest przyczyną tego, że zapadamy na otyłość, czy jest to tylko dlatego, że lubimy dobrze i obficie zjeść? A dlaczego właściwie lubimy w takich ilościach jeść? I wreszcie dlaczego niektórzy jedząc tak dużo mają nadal smukłą sylwetkę a inni mimo narzucania [...]
Nie mogę skopiować tabelki, zainteresowani znajdą ją tutaj: http://pawelwator.blog spot.com/2012/11/smalec-jako-zrodo-tuszczy-w-diecie.html Według raportu sporządzone przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) procentowa liczba ludzi otyłych (BMI >25 kg/m2) w 2002 roku wynosiła 1 bilion. Z tej liczby, aż 300 milionów ludzi kwalifikuje się do [...]
Witam!!! Przegladajac z nudow magazyny kulturystyczne wpadl mi w oko ciekawy artykul. Pomyslalem sobie, ze skoro zaciekawil mnie i poszerzyl moja wiedze to byc moze i wam sie przyda kilka wskazowek odnosnie diety wiec oto i pisze: Wsrod produktow odzywczych godnych duzej uwagi znajduja sie wytwory "jedzeniopodobne", tym grozniejsze dla organizmu [...]
Mity o zdrowym jedzeniu Mit 1: Współczesna medycyna Światowa Organizacja Zdrowia przebadała 2600 osób skarżących się na układ krwionośny. Osoby te zobowiązano, by przez 10 lat odżywiały się według zaleceń współczesnej medycyny, m.in. zalecano pacjentom zastąpić tłuszcz zwierzęcy tłuszczem roślinnym. Po upływie tego czasu podzielono pacjentów na [...]
Cukier - cichy niszczyciel. Węglowodany są jednym z głównych źródeł energii dla procesów życiowych przebiegających w naszych organizmach. Ich obecność kojarzy się najczęściej ze słodkim smakiem pokarmu. Mają działanie relaksujące, zwiększają też nasze poczucie bezpieczeństwa. Nie stanowią jednorodnej grupy. Można wśród nich wyróżnić m.in. [...]
Mity o zdrowym jedzeniu Mit 1: Współczesna medycyna Światowa Organizacja Zdrowia przebadała 2600 osób skarżących się na układ krwionośny. Osoby te zobowiązano, by przez 10 lat odżywiały się według zaleceń współczesnej medycyny, m.in. zalecano pacjentom zastąpić tłuszcz zwierzęcy tłuszczem roślinnym. Po upływie tego czasu podzielono pacjentów na [...]
Odchudzanie - dla jednych obsesja, dla innych konieczność życiowa - nigdy nie jest rzeczą prostą. Ale czasem jednak się udaje. Tak jak 18- letniemu Walijczykowi, Danielowi Sadlerowi, który stracił 83 kg. Daniel Sadler Daniel ważył 165 kg i stracił około 83 kg, czyli połowę swej wagi - dziś chętnie służy radami swym kolegom z drużyny rugby, jak [...]
Ginekomastia Jacek zawsze wydawał się chłopakiem pewnym siebie, pozbawionym kompleksów, z ogromną wiarą we własne możliwości. No cóż, miał ku temu wszelkie podstawy: był wysoki, przystojny, nieźle zbudowany i swoją sylwetką wciąż wzbudzał zazdrość kolegów i podziw dziewczyn. Kulturystykę ćwiczył już od wielu lat i na tym polu całkiem nieźle sobie [...]
Metody walki z nadwagą i otyłością Około 50% społeczeństwa w państwach wysoko rozwiniętych cierpi na problem nadwagi, a blisko 25% populacji tych państw to ludzie otyli. Chciałbym jeszcze dodać że około 25% ludności całego świata stanowią ludzie którzy nie mają genetycznych tendencji do tycia. Łatwo policzyć że ilość osób zamieszkujących naszą [...]
/SFD/Images/2015/12/26/08c95cefc82c43e7bca8036422eec472.jpg W obiegowym ujęciu sporo mówi się o “tendencjach do tycia”. Aspekt ten bywa też jednak przedstawiany jako “wygodna wymówka”, która nie ma referencji w postaci badań naukowych. Z drugiej strony, nie trzeba być wytrawnym obserwatorem by zauważyć, że są osoby, które tyją z niezwykłą [...]
Glukoza - sprawca starości artykuł mgr. farm. Sławomira Ambroziaka Najkorzystniejsza dla zdrowia i długowieczności jest dawka ok. 100 g glukozy dziennie. Tymczasem Europejczycy i Amerykanie pochłaniają jej przeciętnie 300-800 g. Glukoza spożywana w nadmiarze sprzyja nadwadze i innym problemom zdrowotnym. Naszym źródłem energii jest pokarm. [...]