Każdy na pewno zastanawiał się czy woda z kranu, popularna „kranówa" nadaję się tak naprawdę do picia. Teoretycznie się nadaje. Wodociągi miejskie przecież po to ją uzdatniają, filtrują itd. Jednak jak wiadomo teoria czasem nie idzie w parze z praktyką... 1.Wiadomości ogólne Woda zwana potocznie "pitną" wg litery prawa nazywana jest "wodą [...]
[...] Wann uczy bohaterów, jak mogą dbać o dobrą kondycję fizyczną choćby we własnym domu. Drugi na kanale Travel & Living codziennie o 7.00 i 21.50 serial dokumentalny Chirurgia Otyłości(Family Fat Surgeons: Fat Free) Bohaterami tego serialu dokumentalnego będą pacjenci i lekarza z kliniki leczenia otyłości. Zobaczymy historie ludzi chorobliwie [...]
Najkorzystniejsza dla zdrowia i długowieczności jest dawka ok. 100 g glukozy dziennie. Tymczasem Europejczycy i Amerykanie pochłaniają jej przeciętnie 300-800 g. Glukoza spożywana w nadmiarze sprzyja nadwadze i innym problemom zdrowotnym. Naszym źródłem energii jest pokarm. Kumulują ją wszystkie podstawowe składniki pożywienia - białka, tłuszcze [...]
Insulina to hormon wydzielany przez komórki B wysp trzustkowych w odpowiedzi na posiłek zawierający węglowodany(w mniejszym stopniu białka). Podstawowa rola tego peptydu w naszym ciele związana jest ze stabilizacją właściwego poziomu cukru we krwi. Insulina zmniejsza stężenie cukru we krwi, co zwrotnie hamuje jej wydzielanie przez komóreki B. W [...]
'Spotkałem się ze stwierdzeniem, że jeżeli mężczyzna obrasta w tkankę tłuszczową na tak zwanych boczkach oraz na dolnej części brzucha to oznacza, że coś jest nie tak z insuliną. Prawda czy falsz? Jakie są sposoby, aby naturalnie poprawić wrażliwość komórek na insulinę? Z tego co się dowiedziałem to kwasy omega 3, cynamon, kwas alfa liponowy i [...]
Jak reklamowane sa BCAA? Głownie jako doskonały antykatabolik http://www.sfd.pl/BCAA_branched_chained_amino_acids__jako_antykatabolik_-t711768.html Dlaczego? Około 35% mięśni składa się z BCAA BCAA wykorzystywane są bezpośrednio w mięśniach. Dodatkowe porcje BCAA, podane przed treningiem i po jego zakończeniu, zostaną wprzęgnięte w cykl [...]
Glukoza - sprawca starości artykuł mgr. farm. Sławomira Ambroziaka Najkorzystniejsza dla zdrowia i długowieczności jest dawka ok. 100 g glukozy dziennie. Tymczasem Europejczycy i Amerykanie pochłaniają jej przeciętnie 300-800 g. Glukoza spożywana w nadmiarze sprzyja nadwadze i innym problemom zdrowotnym. Naszym źródłem energii jest pokarm. [...]
/SFD/Images/2015/12/26/08c95cefc82c43e7bca8036422eec472.jpg W obiegowym ujęciu sporo mówi się o “tendencjach do tycia”. Aspekt ten bywa też jednak przedstawiany jako “wygodna wymówka”, która nie ma referencji w postaci badań naukowych. Z drugiej strony, nie trzeba być wytrawnym obserwatorem by zauważyć, że są osoby, które tyją z niezwykłą [...]
Metody walki z nadwagą i otyłością Około 50% społeczeństwa w państwach wysoko rozwiniętych cierpi na problem nadwagi, a blisko 25% populacji tych państw to ludzie otyli. Chciałbym jeszcze dodać że około 25% ludności całego świata stanowią ludzie którzy nie mają genetycznych tendencji do tycia. Łatwo policzyć że ilość osób zamieszkujących naszą [...]
Ginekomastia Jacek zawsze wydawał się chłopakiem pewnym siebie, pozbawionym kompleksów, z ogromną wiarą we własne możliwości. No cóż, miał ku temu wszelkie podstawy: był wysoki, przystojny, nieźle zbudowany i swoją sylwetką wciąż wzbudzał zazdrość kolegów i podziw dziewczyn. Kulturystykę ćwiczył już od wielu lat i na tym polu całkiem nieźle sobie [...]
Odchudzanie - dla jednych obsesja, dla innych konieczność życiowa - nigdy nie jest rzeczą prostą. Ale czasem jednak się udaje. Tak jak 18- letniemu Walijczykowi, Danielowi Sadlerowi, który stracił 83 kg. Daniel Sadler Daniel ważył 165 kg i stracił około 83 kg, czyli połowę swej wagi - dziś chętnie służy radami swym kolegom z drużyny rugby, jak [...]
Mity o zdrowym jedzeniu Mit 1: Współczesna medycyna Światowa Organizacja Zdrowia przebadała 2600 osób skarżących się na układ krwionośny. Osoby te zobowiązano, by przez 10 lat odżywiały się według zaleceń współczesnej medycyny, m.in. zalecano pacjentom zastąpić tłuszcz zwierzęcy tłuszczem roślinnym. Po upływie tego czasu podzielono pacjentów na [...]
Cukier - cichy niszczyciel. Węglowodany są jednym z głównych źródeł energii dla procesów życiowych przebiegających w naszych organizmach. Ich obecność kojarzy się najczęściej ze słodkim smakiem pokarmu. Mają działanie relaksujące, zwiększają też nasze poczucie bezpieczeństwa. Nie stanowią jednorodnej grupy. Można wśród nich wyróżnić m.in. [...]
Mity o zdrowym jedzeniu Mit 1: Współczesna medycyna Światowa Organizacja Zdrowia przebadała 2600 osób skarżących się na układ krwionośny. Osoby te zobowiązano, by przez 10 lat odżywiały się według zaleceń współczesnej medycyny, m.in. zalecano pacjentom zastąpić tłuszcz zwierzęcy tłuszczem roślinnym. Po upływie tego czasu podzielono pacjentów na [...]
Witam!!! Przegladajac z nudow magazyny kulturystyczne wpadl mi w oko ciekawy artykul. Pomyslalem sobie, ze skoro zaciekawil mnie i poszerzyl moja wiedze to byc moze i wam sie przyda kilka wskazowek odnosnie diety wiec oto i pisze: Wsrod produktow odzywczych godnych duzej uwagi znajduja sie wytwory "jedzeniopodobne", tym grozniejsze dla organizmu [...]
Nie mogę skopiować tabelki, zainteresowani znajdą ją tutaj: http://pawelwator.blog spot.com/2012/11/smalec-jako-zrodo-tuszczy-w-diecie.html Według raportu sporządzone przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) procentowa liczba ludzi otyłych (BMI >25 kg/m2) w 2002 roku wynosiła 1 bilion. Z tej liczby, aż 300 milionów ludzi kwalifikuje się do [...]
witam znalazłem ciekawy art i postanowiłem się z Wami podzielić nim zakładając ten post Co jest przyczyną tego, że zapadamy na otyłość, czy jest to tylko dlatego, że lubimy dobrze i obficie zjeść? A dlaczego właściwie lubimy w takich ilościach jeść? I wreszcie dlaczego niektórzy jedząc tak dużo mają nadal smukłą sylwetkę a inni mimo narzucania [...]
Odchudzanie w okresie dojrzewania, jak to zrobić efektywnie i zdrowo? psonic Witam! Postanowiłem ukazać moją wizję odchudzania w okresie dojrzewania. Zacznijmy od tego czym jest otyłość, choć biorąc pod uwagę, iż SFD jest forum sportowym to nie zawsze jest ona powodem redukcji. Otyłość jest chorobą, podczas której zwiększamy nadmiernie masę [...]
Jak tyjemy? Jak chudniemy? Współczesne zalecenia. Współczesne zalecenia opierają się na teorii bilansu energetycznego i kaloriach. Sformowanie jest dosyć proste. Przekraczamy bilans energetyczny, tyjemy. Obniżamy bilans, chudniemy. Teoria kalorii i BE. została nawet nazwana główną zasadą odchudzania(1) Większość współczesnych diet opiera się na [...]
Ginekomastia Jacek zawsze wydawał się chłopakiem pewnym siebie, pozbawionym kompleksów, z ogromną wiarą we własne możliwości. No cóż, miał ku temu wszelkie podstawy: był wysoki, przystojny, nieźle zbudowany i swoją sylwetką wciąż wzbudzał zazdrość kolegów i podziw dziewczyn. Kulturystykę ćwiczył już od wielu lat i na tym polu całkiem nieźle sobie [...]