Zapalenie gardła jest często spotykaną infekcją. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy to temperatura spada dość znacznie a nasz organizm narażony jest na negatywny wpływ wirusów, bakterii, czy grzybów. Niska temperatura wpływa na obniżenie odporności organizmu, co w połączeniu z działaniem bakterii powoduje powstawanie infekcji. Choroba [...]
Stany lęków, niepokoju, czy depresji po spożyciu alkoholu mogą wynikać z tzw. depresji alkoholowej. Osoby, które doświadczają tego typu problemów, zdecydowanie nie powinny spożywać alkoholu, a swój problem skonsultować z lekarzem, który zaleci dalsze postępowanie. Depresję alkoholową podzielić można na dwa rodzaje: - pierwotny alkoholizm z wtórną [...]
Aby zwiększyć obwód ramienia nie wystarczy tylko ćwiczyć mięsień dwugłowy, ale także należy rozwijać mięsień trójgłowy. Ćwicząc tylko jeden z tych mięśni z biegiem czasu dojdzie do zaburzenia proporcji estetyki wizualnej, jak również będzie miała miejsce dysproporcja siły ramion. Kwestią kluczową jest odpowiedni dobór ćwiczeń, w taki sposób, żeby [...]
Pocenie się to mechanizmem, którego celem jest utrzymanie prawidłowej temperatury ciała. Gdy nasz organizm nadmiernie się nagrzewa, wydzielany jest pot, a dzięki niemu dochodzi do schłodzenia ciała. Wiele osób nadal żyje w przekonaniu, że pot to „łzy tłuszczu”, że im bardziej się spocimy, tym większy jest udział spalonej tkanki tłuszczowej, a to [...]
[...] Koszty dojazdu do trenera na konsultacje-zależy od odległości. Karnet na siłownie - średnio 100zł. Okres startowy ok. 2 miesięcy - okres redukcji + Bps Koszty diety to ok.300- 500zł. Suplementacja się zmienia ok.200zł-600zł. Koszty dojazdu na konsultacje. Koszty zakupu stroju bikini - ok.300 zł w górę Buty na scenę - od 200zł w górę [...]
Rola białka w diecie każdego człowieka jest bardzo ważna, ponieważ spełnia wiele funkcji w organizmie i stanowi budulec wielu związków: - buduje i odbudowuje tkanki (bierze udział w rozwoju organizmu, wzroście, gojeniu się ran, wzmacnianiu włosów) - jest składnikiem limfy, krwi, mleka kobiecego oraz hormonów i enzymów trawiennych - buduje ciałka [...]
[...] pewności ile tej wody nabiorą. Zależy to głównie od czasu gotowania i można zauważyć, że za każdym razem nasza paczka ryżu po ugotowaniu ma inną wagę. Raz to będzie 250g raz 300g. Nielogiczne zatem byłoby uzależnianie od tego wartości odżywczych. Inaczej jest z mięsem, które podczas pieczenia, grillowania i innych procesów kurczy się poprzez [...]
Kebab to potrawa kuchni orientalnej. Kebab oznacza po turecku mięso pieczone na szpikulcu. Pod tą nazwą kryje się ponad dwadzieścia odmian tej potrawy. Z tego względu określenie to nie jest jednoznaczne. W Polsce najbardziej popularny jest donner kebap. Jest to danie wywodzące się z kuchni tureckiej. Oryginalnie doenner kebap. Jest to mięso [...]
Witam Gniel Ale czemu z CPM 3000 kcal zrobiłeś nagle 1000 kcal mniej ? Możesz obciąć na początku 200 kcal - 300 kcal ok ale nie 1000 kcal od razu. Obetnij na 2 tygodnie i jedz ok. 2700 kcal - 2800 kcal a po tych 2 tygodniach możesz znów zejść o ok. 200 kcal - 300 kcal. Pamiętaj organizm nasz nie lubi radykalnych wyjść, lepiej wszystko [...]
Napoje izotoniczne to napoje, których stężenie (osmolalność) jest bardzo zbliżona do płynów ustrojowych w naszym organizmie. Dzięki temu szybciej się wchłaniają, nawadniają i dzięki zawartości składników mineralnych dostarczają sodu, potasu, magnezu, chloru, wapnia a także niektórych witamin, które tracimy podczas długotrwałego i intensywnego [...]
Chudy twaróg z oliwą to danie, które wielu młodych entuzjastów sportów siłowych codziennie wmusza w siebie przed położeniem się spać w przekonaniu, iż jest to rozwiązanie jedynie słuszne. Popijanie twarogu oliwą z oliwek ani mieszanie obu produktów żywnościowych ze sobą nie gwarantuje specjalnie przyjemnych doznań smakowych. Entuziaści spożywania [...]
heh stary masz cukrzyce typu 1 bez 2 zdan :) idz do lekarza przed sniadaniem i niech ci zbada poziom cukru glukometrem ale tak czy siak 300+ = 100% cukrzyca, jak bedziesz w szpitalu to wez cukier w kostkach i chleb (bialy) - jak testuja na poczatku ile insuliny musisz dostawac to czasem nie trafia i masz spadek a nie polecam (****owe uczucie tak [...]
[...] człowieka. Zarażają się nimi najczęściej dzieci w szkole lub osoby prowadzące niehigieniczny tryb życia. Jeżeli mamy podejrzenia co do wystąpienia u siebie jakiegoś pasożyta lub nie czujemy się najlepiej, zdecydowanie powinniśmy skonsultować to z lekarzem, który zaleci odpowiednie leczenie. /SFD/2017/10/3/45c8243005d5473a87acd16bc84ad784.jpg
Sposobów na przyrządzenie omleta jest naprawdę niezliczona ilość. Najlepiej wypróbować kilka porpozycji, po to, by przekonać się, która odpowiada nam najbardziej. Bazę do przygotowania omleta stanowią jajka oraz płatki lub mąka. Jedną z najbardziej podstawowych opcji jest wymieszanie płatków owsianych z całymi jajkami. Do środka możemy dorzucić [...]
[...] wpływająca na poprawę pamięci oraz działanie układu nerwowego i mięśniowego. Żółtko jaja kurzego pewną niesławę zawdzięcza wysokiej zawartości cholesterol (nawet ponad 300mg / jajo), zauważyć jednak trzeba, że w badaniach naukowych spożywanie do trzech jaj dziennie u osób zdrowych nie powodowało istotnych zmian w profilu lipidowym krwi. [...]
To ile razy w tygodniu wykonujemy trening zależy od naszego celu i poziomu wytrenowania. Zawodowi sportowcy miewają w szczycie sezonu nawet kilka treningów w ciągu dnia i dają sobie z tym radę. Trzeba jednak pamiętać, że zwykle nie mają oni celu sylwetkowego a o stan ich zdrowia, samopoczucia i jak najlepszej regeneracji dba cały sztab ludzi. Ich [...]
Wartość energetyczna to ilość energii w danym produkcie jaką organizm może przyswoić przez trawienie. Wartość energetyczna wyrażana jest w kilokaloriach (kcal) i kilodżulach (kJ). Wszystkie składniki pokarmowe, zarówno białka, węglowodany, tłuszcze, jak i alkohol, zawierają kalorie. Białka dostarczają 4kcal/gram Białka to podstawowy budulec [...]
Gryf zwamy również sztangą najczęściej używany jest w trójboju siłowym, ponoszeniu ciężarów oraz w kulturystyce. Gryf stosowany w trójboju siłowym ma większą sztywność – jest bardziej odporny na odkształcenia niż klasyczny gryf olimpijski stosowany w podnoszeniu ciężarów. Zapewne nie jeden miłośnik sportów siłowych zastanawia się nad wagą gryfu [...]
Jajko to jedno z najłatwiej dostępnych źródeł pełnowartościowego białka. Swego czasu owiane było złą sławą kiedy to powszechna była teoria, że ich nadmiar w diecie zwiększa poziom cholesterolu. Do tej pory często padają pytania czy jedząc jajka codziennie nie wyrządzamy sobie krzywdy. Na szczęście coraz rzadziej i bardzo dobrze, bo nie ma ku temu [...]