[...] 6. Jaja kurze całe/ makrela wędzona/inna ryba np. łosoś/ twaróg pólusty lub chudy+ oliwa Ilość białka należy utrzymywać na poziomie ok. 2,5g na kg masy ciała. Jego główne źródła w tym czasie to: piersi drobiowe, białka jaj, chudy twaróg, ryby, odzywki białkowe. Należy unikać łączenia dużych ilości tłuszczy z węglowodanami. Ich głównym źródłem [...]
hehe, to bedzie na dwa razy. tak. w zasadzie kazde warzywo jest ok - jedynie inaczej trzeba traktowac zwykla fasole, groch, soje, soczewice, kukurydze, ziamniaki - to juz sa zrodla weglowodanow (soja rowniez bialka, acz roslinnego, wiec takiego, ktore nie powinno byc podstawowym zrodlem), a nie warzywa ktore mozna jesc w duzych ilosciach spokojnie [...]
Wyliczenia wydaja się ok. Jednak w Twoim przypadku 1,8-2g/kg m.c. ustaliłbym białka zwierzęcego z uwagi na spory udział roślinnego. Pierś, ryż i oliwa to nie jedyne źródła składników odżywczych. Masz spory wybór. Daj warzywa do każdego posiłku.
[...] Koniu :) Mam jeszcze jedno pytanie a nie chcę zakładać drugiego tematu a co za tym idzie - zaśmiecać forum. Ile powinno się spożywać g białka na kg masy ciała? Jedne źródła mówią 2gr inne 2.2/2.5 a jeszcze inne żeby nie wliczać białka pochodzenia roślinnego ponieważ nie jest ono pełnowartościowe. Jak to jest z tym białkiem? Pozdrawiam
Witaj Karolu, mam kilka małych pytanek do Ciebie. 1. Jak to jest z jajami i holesterolem? Jedne źródła mówią że nie należy jadać ich zbyt dużo, bo zawierają dużo tłuszczu (mowa tu o całych jajach, wraz z żółtkiem), inne zaś że nie ma to większego znaczenia i można jeść ich dużo. Jestem obecnie na diecie masowej, i także stosuję iść sporą ilość, a [...]
[...] na które powinna być w niej odpowiedź. Z czego wynika tak duża podaż kalorii? Dlaczego masz aż tyle białka? Rozumiem, że masa ciała niska, aktywność zapewne wysoka, więc źródła węglowodanów automatycznie podbijają białko pochodzenia roślinnego. Ilość jego jednak mimo to jest zbyt wysoka. Zapotrzebowanie zerowe mi wychodzi 3410 kcal. Jadam ok [...]
mala podaz tluszczy - to prosta sprawa - mala ich mobilizacja do zuzywania ich jako zrodla energii tluszze sa potrzebne - chociazby (a raczej : AŻ) do poprawnej pracy ustroju - do produkcji hormonow - ze wzgledu na to iz sa w nich rozpuszczalne witaminy niektore - sa kaloryczne - co pozwala Ci latwo dodac kalorii w dicie - jesli nie mozesz [...]
[...] Nie widzę również możliwości odtłuszczać się i łapać masę, chyba, że w tempie 100g na miesiąc. Jeśli chodzi o kalorie, to jeśli będziesz miał najlepsze jakie istnieją ich źródła, a jeśli nie będzie nadwyżki kalorycznej, to nic nie zbudujesz, także ilość kalorii jest równie ważna jak ich jakość. 3g/kg to spora przesada. Ile w takim razie [...]
Jak z takiego źródła szynka, to w porządku. Dieta wygląda dobrze, tylko białko 140-150g będzie wystarczająco, bo trochę roślinnego też dojdzie. Ok, dzięki :) tylko teraz pytanie jest czy zwiększyć węglowodany czy tłuszcze względem białka? czy może dodać do obu z proporcją 50/50?
[...] Co możesz zrobić? - unikać przetworzonej żywności - jeść owoce, warzywa, różne rodzaje mięs, różne rodzaje tłuszczy (zarówno pochodzenia roślinnego jak i zwierzęcego), różne źródła węglowodanów (wspomniane owoce, różne kasze, ryże, ziemniaki, bataty, strączki) - jeść posiłki zbilansowane, czyli takie które zawierają białka, węglowodany i tłuszcze [...]
Posilek pierwszy - Mleko 2% - 400 ml - Płatki owsiane - 100g brakuje źródła dobrego białka, dodaj jeszcze jajka w postaci jaką lubisz i trochę warzyw, mleka daj ze 250ml Posiłek drugi: - Chleb ciemny - 100g - Tuńczyk - 70g - Margaryna roślinna - 10g tuńczyk zamień na mięso albo świeżą rybę bo zakładam że jest z puszki, margarynę wywal i daj masło [...]
[...] Likopen to, według najnowszych badań, ważny składnik w profilaktyce przerostu prostaty, a także przeciwutleniacz chroniący komórki przed zmianami nowotworowymi. Bogate źródła likopenu to przede wszystkim czerwone owoce i warzywa (likopen pełni funkcję czerwonego barwnika): pomidory, arbuzy, owoce dzikiej róży, czerwone grejpfruty, papaja. [...]
Rozwarzam dwa białka - Ostrovit i Activlab (te dwa sa akurat w sklepie w ktorym sie zaopatruje). Warto zainteresowac sie izo i hydro pochodzenia roslinnego czy celowac glownie w zrodla zwierzece?
[...] III Ryż ciemny 100g, pierś z kurczaka 150g, (marchewka gotowana, lub buraczki gotowane, lub surówka z warzyw )250g , do tego oliwa ( z tego co czytałem to nie ma lepszego źródła węglowodanów pochodzenia roślinnego, niż te z buraków i marchwi, ale jeżeli są a ja jestem jedynie nie znającym się na rzeczy młokosem to na jakie warzywa powinienem [...]
[...] działu. Jest to podstawa. Przez to musimy zadawać pytania, na które powinna być w niej odpowiedź. Z czego wynika tak duża podaż kalorii? Dlaczego masz aż tyle białka? Rozumiem, że masa ciała niska, aktywność zapewne wysoka, więc źródła węglowodanów automatycznie podbijają białko pochodzenia roślinnego. Ilość jego jednak mimo to jest zbyt wysoka.
CYNK (Zn) Mięśnie szkieletowe i kości zawierają prawie 90% całej puli cynku zawartej w organizmie. Pierwiastek ten jest: niezbędny do syntezy białka i kwasów nukleinowych bierze udział w produkcji testosteronu, insuliny i tyroksyny pomaga w odczuwaniu smaku i zapachu niezbędny w metabolizmie alkoholu. NIEDOBORY Zn U dorosłych występują: zmiany [...]