...
Napisał(a)
To zalezy co lubisz, ja steki lubie proste, a jakby co to robie sos do polania ktory jest jakis fikusny.
Ale dobra marynatke moznesz zrobic np z soli, pieprzu cajenskiego, oliwy z oliwek, kilku lyzek whisky i smoked paprika (papryka o wedzonym posmaku, nie wiem jak to po polskiemu ), mozesz dac odrobine bazyli suszonej, ale ja nie lubie ziol przy steku.
Ale dobra marynatke moznesz zrobic np z soli, pieprzu cajenskiego, oliwy z oliwek, kilku lyzek whisky i smoked paprika (papryka o wedzonym posmaku, nie wiem jak to po polskiemu ), mozesz dac odrobine bazyli suszonej, ale ja nie lubie ziol przy steku.
...
Napisał(a)
palonej-wędzonej papryki pewnie nie znajde :) ale łyskacza jak najbardziej i to całkiem blisko ;) Jutro znowu coś usmażę. Dzisiaj już tylko surowe :)
Zmieniony przez - sul w dniu 2010-09-03 11:40:40
Zmieniony przez - sul w dniu 2010-09-03 11:40:40
...
Napisał(a)
Po prostu nie wybieraj slodkich przypraw, mozesz kombinowac
Ja cuda robie jezeli chodzi o baranine, albo wolowa pieczen - wtedy np daje rozne ziola, miod, musztarde itd.
Ale stek lubie prosty, to zalezy od gustu
Jeden rzeznik sprzedawal steki marynowane w sosie "smoked bbq" i to byla najlepsza marynata jaka jadlem, tylko ze niestety to byl tajemny przepis firmowy i nie wiem jak ja zrobic Czasem uzywalem tez gotowych sosow jack'a danielsa, nie wiem czy sa do dostanie w polsce.
http://www.jackdanielssauces.com/
PS. Mam dla ciebie patent na dobry sosik do steka natomiast - rozpuszczasz Camembert, dodajesz odrobine smietany i swiezy zielony pieprz, jezeli jest taka potrzeba zaprawiasz odrobina maki (ale powinno sie polaczyc samo w sobie) - polewasz to po steku - rewelacja!
Tylko ze nie wypic do tego dobrej butelki shiraz to juz zbrodnia
PS. Kupilem dzisiaj t-bony, bede je palaszowal zapewne jutro to pokaze jak wygladaja
Zmieniony przez - Scorpio93 w dniu 2010-09-03 11:48:34
Ja cuda robie jezeli chodzi o baranine, albo wolowa pieczen - wtedy np daje rozne ziola, miod, musztarde itd.
Ale stek lubie prosty, to zalezy od gustu
Jeden rzeznik sprzedawal steki marynowane w sosie "smoked bbq" i to byla najlepsza marynata jaka jadlem, tylko ze niestety to byl tajemny przepis firmowy i nie wiem jak ja zrobic Czasem uzywalem tez gotowych sosow jack'a danielsa, nie wiem czy sa do dostanie w polsce.
http://www.jackdanielssauces.com/
PS. Mam dla ciebie patent na dobry sosik do steka natomiast - rozpuszczasz Camembert, dodajesz odrobine smietany i swiezy zielony pieprz, jezeli jest taka potrzeba zaprawiasz odrobina maki (ale powinno sie polaczyc samo w sobie) - polewasz to po steku - rewelacja!
Tylko ze nie wypic do tego dobrej butelki shiraz to juz zbrodnia
PS. Kupilem dzisiaj t-bony, bede je palaszowal zapewne jutro to pokaze jak wygladaja
Zmieniony przez - Scorpio93 w dniu 2010-09-03 11:48:34
...
Napisał(a)
sul - palonej-wędzonej papryki pewnie nie znajde - oczywiście, że znajdziesz - ja kupuję ją w Kuchniach Świata. Jack'a Danielsa sosy też tam dostaniesz
Dobry patent na sos, to resztki marynaty zredukować z winem na patelni, dodać jakiegoś dobrego słonego sera i gotowe
Dobry patent na sos, to resztki marynaty zredukować z winem na patelni, dodać jakiegoś dobrego słonego sera i gotowe
https://www.sfd.pl/pitbull61__DT__droga_do_startu_w_MPJiW_2020_start_masy,_str_15-t1172367-s61.html#post-19106389
Aby zwyciężać, trzeba być i lwem i lisem...
...
Napisał(a)
Dobre, dobre - tylko ze na tluszczowce trzeba jechac zeby sobie pozwolic na takie kaprysy Albo w ogole miec wyyebane na diete jak ja przez ostatni rok
...
Napisał(a)
thx
Napewno bedę próbował. Teraz wołek w pracy. (nie ja wołek) tylko obiad.
Napewno bedę próbował. Teraz wołek w pracy. (nie ja wołek) tylko obiad.
...
Napisał(a)
Scorpio skąd masz taki za***isty kawalek ? Co to za czesc wołowiny, 0 tluszcz...ja sie mecze z wykrajaniem.
...
Napisał(a)
Z rynku Przyjrzyj sie opakowaniu, co tam pisze? "Australia" My tu nie mamy zlej wolowiny, po prostu.
Ten fragment to rib-eye filet, czyli filet mignon jak sie mowi w Europie, nie wiem jak jest po polsku
Ten fragment to rib-eye filet, czyli filet mignon jak sie mowi w Europie, nie wiem jak jest po polsku
...
Napisał(a)
Antrykot - trochę tłuste, ale kruchutkie mięsko
https://www.sfd.pl/pitbull61__DT__droga_do_startu_w_MPJiW_2020_start_masy,_str_15-t1172367-s61.html#post-19106389
Aby zwyciężać, trzeba być i lwem i lisem...
Poprzedni temat
Wesołych Świąt Kucharki i Kucharze !
Następny temat
Sałatka owocowa w 3 odsłonach.
Polecane artykuły