SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

szybki stek

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 56201

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
jak ktoś chce może sobie spróbowac zrobić w marynatcie z Coca Coli:
-Szklanka Coli
-Pieprz,vegeta/sól sporo z 2 łyżki,czosnek
-oliva z olivek/inny olej 100ml

wkładasz mięcho na 1 dzien od koli aż mięcho powinno lekko kolor zmienić na taki jaśniejszy i na grilla
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 16 Napisanych postów 1485 Wiek 33 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 17897
szkoda coli
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
i co zmięknie od tej coli ?? (pytam o mięso )

bo rzeczywiście momentami to aż szczena dretwieje od przeżuwania
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
pracowałem w restauracji i tam tak robili tyle że z polędwicy, takie mięso zupełnie inaczej smakuje, po wyciągnieciu z coli to wygląda tak w połowie gotowe he tak jak byś wrzątkiem oblał taki kolor miesa sie robi
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
i podstawa to rzucić na full gorącego grilla/patelnie żeby w momencie sie zcieło i zrumieniło im szybciej sie zetnie tym więcej "soczku" zostaje w mięsie i nie jest kapeć
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 16 Napisanych postów 1485 Wiek 33 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 17897
ale jak se odmroze mieso to przeciez nie moze lezec pare dni w lodowce, czy to musi byc swieze?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
wyjmij z zamrażarki na 3h i do marynaty. Mięso w marynacie na soli i oleju moze ci i tydzien w lodówce spokojnie leżeć
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 402 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 2218
Stek to zadna filozofia, potrzeba po prostu dobrego miesa.
I niech mi tu nikt nie wmawia ze takie jest w polsce dostepnego, bo szukalem i po prostu nie ma.
Nie chodzi o tylko o tzw cut (moze byc t-bone steak czli czesc sirloin i striploin, w/w oddzielnie, rib-eye steak czy najdroszy i najlepszy fillet steak), ale rowniez rasa bydla.
Na wyspach i gdzie mieszkam, czyli w Australii, jada sie praktycznie tylko rase Angus - jak mi to ktos znajdzie w polsce to stawiam kilogram od razu
Sa jeszcze lepsze rasy - japonskie Wagyu, rowniez u mnie dostepne, tluszcz tej krowy zawiera omega-3! Wyglada jak marmur, wartwy tluszczu przechodza w takie paski przez mieso Smak zupelnie inny. Totalnym wypasem z tej rasy jest tzw Kobe beef, ktorego 3 razy dziennie masuja, poja piwem itd Tego nie jadlem, ciezko dostac i cena od 150$/kg
A do pytania czy mozna zrobic steka w pierkarniku: absolutnie nie! Nadaje sie tylko grill, a w ostatecznosci patelnia - cienka warstwa tluszczu bardzo dobrze rozgrzana, pare min na jedej stronie, pare na drugiej. Ale co w pl kupilem steka to jakbym fachowo go nie robil to i tak smakowal jak kupa
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 13 Napisanych postów 526 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 6494
a nie jest tak ,ze obecnie za najlepsza wolowine na steaki szczegolnie uwaza sie wlasnie pochodzącąod owej japońskiej rasy ale hodowanej na Tasmanii?

ogladalem kiedys prparaty mikrobiologiczne robione z miesa w marynacie na oliwie z oliwek z duza zawartoscia polifenoli i co?

jesli mieso sie dobrze umyje, przyprawi i wlozy do takiej marynaty to bakterii, po 3 dniach lezenia w lodowce na tym jest mniej wiecej tyle samo co na miesie, ktore sie kupilo, umylo i zamrozilo ...
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 402 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 2218
Wiesz nie wkniknalem skad akurat ten rzeznik bierze tego wagyu, chyba jednak z New South Wales, ale zapewne Tasmania ktora ma klimat bardzo zblizony do irlandzkiego, brak fabryk, generalnie zanieczyszczen moze produkowac najwyzsza jakosc tego miesa.
Nie wiem jak co do bakterii, ale dobra marynata jest niezastapiona zeby z dobrego steka zrobic zayebistego steka
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Wesołych Świąt Kucharki i Kucharze !

Następny temat

Sałatka owocowa w 3 odsłonach.

WHEY premium