witam, zadaje pytanie w imieniu kuzyna, bo on nie ma konta na SFD.
mianowicie, miał on zerwane wiązadło krzyżowe i pękniętą łąkotkę ale się zrasta i wg lekarzy trzeba wzmocnić mięsień (zanik mięśnia w lewej nodze przez kontuzję).
chodzi na rehabilitacje, zaczął już biegać (zalecenie lekarza). problem pojawia się w momencie nagłych ruchów obciążających stawy. (np. szybki skręt, hamowanie, czy kopnięcie piłki pod kątem)
jestem jego jakby osobistym 'trenerem', ale nie wiem co zrobić z nogami. może je ćwiczyć? co z (jakże ważnymi w tym sporcie) przysiadami, czy ciągami?
poniżej zamieszczam ankiete wypełnioną danymi mojego kuzyna.
zdaję sobię sprawę, że nie jesteście lekarzami, ale może zdołacie pomóc.
z góry dziękuję.
pozdrawiam
paweł
Waga: 66
Wzrost: 184
Cel treningowy: masa
Staż treningowy na słowni: praktycznie zerowy.
Uprawiane inne sporty: piłka nozna (przed kontuzją)
Dostęp do sprzętu (np. full osprzęt siłownia, sztanga/sztangielki): domowa siłka (ławeczka regulowana, hantle, drążek, sztanga)
Dieta: nie
Przeciwskaznania medyczne: no właśnie..
Zażywane suplementy: nie.
mianowicie, miał on zerwane wiązadło krzyżowe i pękniętą łąkotkę ale się zrasta i wg lekarzy trzeba wzmocnić mięsień (zanik mięśnia w lewej nodze przez kontuzję).
chodzi na rehabilitacje, zaczął już biegać (zalecenie lekarza). problem pojawia się w momencie nagłych ruchów obciążających stawy. (np. szybki skręt, hamowanie, czy kopnięcie piłki pod kątem)
jestem jego jakby osobistym 'trenerem', ale nie wiem co zrobić z nogami. może je ćwiczyć? co z (jakże ważnymi w tym sporcie) przysiadami, czy ciągami?
poniżej zamieszczam ankiete wypełnioną danymi mojego kuzyna.
zdaję sobię sprawę, że nie jesteście lekarzami, ale może zdołacie pomóc.
z góry dziękuję.
pozdrawiam
paweł
Waga: 66
Wzrost: 184
Cel treningowy: masa
Staż treningowy na słowni: praktycznie zerowy.
Uprawiane inne sporty: piłka nozna (przed kontuzją)
Dostęp do sprzętu (np. full osprzęt siłownia, sztanga/sztangielki): domowa siłka (ławeczka regulowana, hantle, drążek, sztanga)
Dieta: nie
Przeciwskaznania medyczne: no właśnie..
Zażywane suplementy: nie.