SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

EPA & DHA (omega 3) - poprawia wrażliwośc insulinową

temat działu:

Odżywki i suplementy

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 17193

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2586 Napisanych postów 29969 Wiek 42 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 200205
z niczym nie nalzey przesadzac - tak samo epa/dha -> znaczny wzrost 03:06 moze powodowac skutki uboczne (m .in. powolne krzepniecie krwi,czy obnizenie odpornosci)

powinno dazyc sie do spozywania wszystkich rodzajow tluszczy w proporcjacj 1:1
tj nasycone:jednonienasycone:wnnkt
1:1:1
gdzie wnkt o6:03 ->1:1 (im blizej tym lepiej)

ba
uwaza sie ze spozywa sie w przewadze 06 - srednio ~10:1 (o6:o3)

USA to USA - niektorzy stosuja o3 w dawce 45sztuk (przy stezeniu 30% daje 15g epa/dha)
to jest znacznie wygorowana ilosc

optymalnym wyjsciem ktorym przynosic moze dobre rezultaty jest dostarczanie 1-2% dziennego zapotzrebowania wlasnie z epa/dha!
(przy bilansie 3000 -> 3,3g vs. 6,6)

"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
powinno dazyc sie do spozywania wszystkich rodzajow tluszczy w proporcjacj 1:1
tj nasycone:jednonienasycone:wnnkt 1:1:1
- nie widzę wystarczających podstaw by podzielać taką tezę, a dostrzegam wyraźne jej ograniczenia. Podobnie też trudno mi sobie wyobrazić w naszych realiach praktyczną emenację diety która spełniałaby warunek dla relacji o3 do o6 1:1. Tak więc dystansuję się do tak skonstruowanych zaleceń.

Jesli chodzi o relację o3 do o6 w tzw diecie zachodniej wunosi 15: - 16,7:1więc jest znacznie gorsza. 10:1 byłoby juz trendem optymistycznym.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2586 Napisanych postów 29969 Wiek 42 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 200205

"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Ile się wyciągnie z diety to zależy od diety a dzisiaj zwykły konsument nie wybiera produktów droższych, wzbogacanych kwasami omega3 czy nie sięga po produkty mniej przetworzone, rzadko kto pije tran a ilość spożywanych tłuszczy ogółem w diecie jest bardzo niska. A w diecie chodzi głównie o ilość EPA+DHA, stosunek o3;o6 jest bardzo niestety rónież często niekorzystny na rzecz o3, gdyż oba kwasy są metabolizowane przez ten sam jeden enzym, więc zbyt duża ilość o6 blokuje o3 doprowadzając do niedoborów.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 40 Napisanych postów 7165 Wiek 34 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 30760
Nie no, oczywiscie znam te założenia zastanawialem się tylko czy jest jakikolwiek sens i czy nie grozi w żaden sposób tak duża dawka epa/dha. W praktyce i tak bym tego nie wypróbował, bo nie lubie wdupcać tylu piguł no i zbankrutował bym. Chyba, że lniany.

Nic, chłopaki, ja spadam sie troche pouczyc, bo jutro egzamin z chemii zywienia

Dzieki za dyskusje.

/pozdr
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Skalar - no nie wiem czy ilość tłuszczy w diecie jest ogółem niska. Zdecydowana wiekszośc krajów europejskich dostarcza ponad 35% energii z tłuszczy pokarmowych (Hiszpania o ile dobrze pamiętam chyba ponad 40%). W Polsce również spożycie TF sięga ok 35% dziennej dawki kalorii.

Ilość spozywanych EPA i DHA jest trudna do ustalenia, brakuje bowiem badań (obszar europejski), ja spotkałem jedynie z publikacjami dotyczącymi spożycia w Austrii (ok 250mg na dobę w/w) i krajów skandynawskich (tutaj niecały 1g na dobę wg danych norweskich)

Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-02-04 19:31:49

Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-02-04 19:33:04
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Chodzi mi o tłuszcze ogółem pochodzenia głównie ciekłego jak oliwa z oliwek, olej lniany, tran.
Dorzucam metabolizm tłuszczy wnkt dla zainteresowanych.




Zmieniony przez - Skalar. w dniu 2011-02-04 19:42:05
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
o Gawęcki/Hryniewiecki, swoją drogą muszę sprawić sobie najnowsze wydanie

Nie znam danych oceniajacych spozycie ilości tłuszczy "ciekłych", nie umiem się odnieść, osobiście uważam jednak iż są niektóre z nich jednak nadużywane lub używane niewłściwie, tyczy się to zwłaszcza oleju słonecznikowego, który stosowany jest masowo do... smażenia

Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-02-04 19:48:51
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Z doświadczenia piszę tylko
Do niczego się nie odnoszę.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
no to w kwestii oliwy z oliwek, oleju lnianego wysokolinolenowego - podzielam. Jesli chodzi już np o inne oleje roślinne (zwłaszcza te będące źródłem o6), jestem innego zdania.

Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-02-04 19:53:16
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Olimp Pump Express

Następny temat

Jaki gainer do 100zł ?

WHEY premium