SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Węglowodany

temat działu:

Odżywki i suplementy

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 3383

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
flex1976 Trener Personalny Moderator
Ekspert
Szacuny 9051 Napisanych postów 82731 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 699755
piszemy tutaj o odzywkach
nie suplementach
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Łapiesz za słowa.
Ale ok, masz rację. ;)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 1189 Wiek 38 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 18017
miechoSS nie musisz mi tłumaczyć, bo trochę na forum siędze i wiem jak powinien wyglądać posiłek:)
z ciekawości pytam czy ktoś może kiedyś np. przed treningiem wypił vitargo + białko
zastanawiam się bo raz na 2 tygodnie w weekend pracuję na giełdzie ( siłka w sobotę) i często wracając wolałbym od razu po giełdzie jechać na siłkę (blisko jest) ale z powodu posiłku zawsze wracam do domu jem, i dopiero znów jadę na siłkę (nie dość ,że nadrabiam sporo km, to jeszcze ile bym czasu oszczędził)
bo oprócz kanapek nie ma opcji nic zjeść na giełdzie(no jeszcze frytki ) a na kanapkach już nie opieram posiłku przed treningowego
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
MiechoSS - akurat osmolalnośc roztworu mozna zmieniać zaleznie od ilosci składników stałych w danej objetosci płynu.

Faktycznie zaletą amylopektyny zawartej w vitargo może być duża masa czasteczkowa (generalnie skorbia ma duzą masę cząsteczkową, bo to polimer glukozy, a vitargo - to jedna z dwoch wystepujacych pospolicie w jedzeniu frakcji skrobiowych - amylopektyna), dzieki czemu mozna zmieścić wiecej "energii" w tej samej objetosci płynu - zachowując pożadane własciwosci chemiczne. Ma to znaczenie np podczas wykonywania wysiłku o charakterze wytrzymałosciowym i kondycyjnym.

Nie zapominajmy jednak iż weglwodany zawarte w vitargo - wspomnaine amylopektyny - muszą przecież zostac strawione do glukozy. Proces trawienia sam w sobie moze byc obciążający dla danej osoby - np w trakcie wykonywania intensywnych treningów siłowych.

Zmieniony przez - faftaq w dniu 2010-11-13 18:17:01
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Jesli chodzi o refercje dla vitargo - to badanie które jest na stronie do której link podałes jest troche dziwne. Podano tam bowiem napój hipertoniczny i porównano z napojem hipotonicznym (pomijam juz kwestie metodyki wykonywania badania, brak randomizacji i podwójnej slepej próby - a zastosowanie powielenia). Nawet gdyby zaden z w/w napoi nie zawierał vitargo, to byłyby róznice w tempie opróżniania żołądka i uzupełnianiu glikogenu. Tutaj skupiono się na dawce węglowodanów.

Żebyś mnie źle nie zrozumiał - nie jestem fanem cukró prostych, dostrzegam potencjał skrobii (bo vitargo to szybkowchłanialna skorbia, dokladnie taką samą znajdziesz np w ryzu), ale wydaje mi się iż jest on troche przereklamowany.

Ostatnio czytając niektóre opisy na temat samego vitargo, mozna odnieśc wrażenie iż glukoza to cukier wchłaniany wolno a skrobia - szybko.

Jesli chodzi o ciekawe badania dotyczące glikogenu, to myślę iż warto wziąc pod rozwagę stosowanie napojów zawierających i węgle i białka:

Early postexercise muscle glycogen recovery is enhanced with a carbohydrate-protein supplement

John L. Ivy1, Harold W. Goforth Jr.2, Bruce M. Damon3, Thomas R. McCauley3, Edward C. Parsons3, and Thomas B. Price3
1 Exercise Physiology and Metabolism Laboratory, Department of Kinesiology and Health Education, University of Texas at Austin, Austin, Texas 78712; 2 Department of Biology, Point Loma Nazarene University, San Diego, California; and 3 Department of Diagnostic Radiology, Yale University School of Medicine, New Haven, Connecticut 06510

In the present study, we tested the hypothesis that a carbohydrate-protein (CHO-Pro) supplement would be more effective in the replenishment of muscle glycogen after exercise compared with a carbohydrate supplement of equal carbohydrate content (LCHO) or caloric equivalency (HCHO). After 2.5 ± 0.1 h of intense cycling to deplete the muscle glycogen stores, subjects (n = 7) received, using a rank-ordered design, a CHO-Pro (80 g CHO, 28 g Pro, 6 g fat), LCHO (80 g CHO, 6 g fat), or HCHO (108 g CHO, 6 g fat) supplement immediately after exercise (10 min) and 2 h postexercise. Before exercise and during 4 h of recovery, muscle glycogen of the vastus lateralis was determined periodically by nuclear magnetic resonance spectroscopy. Exercise significantly reduced the muscle glycogen stores (final concentrations: 40.9 ± 5.9 mmol/l CHO-Pro, 41.9 ± 5.7 mmol/l HCHO, 40.7 ± 5.0 mmol/l LCHO). After 240 min of recovery, muscle glycogen was significantly greater for the CHO-Pro treatment (88.8 ± 4.4 mmol/l) when compared with the LCHO (70.0 ± 4.0 mmol/l; P = 0.004) and HCHO (75.5 ± 2.8 mmol/l; P = 0.013) treatments. Glycogen storage did not differ significantly between the LCHO and HCHO treatments. There were no significant differences in the plasma insulin responses among treatments, although plasma glucose was significantly lower during the CHO-Pro treatment. These results suggest that a CHO-Pro supplement is more effective for the rapid replenishment of muscle glycogen after exercise than a CHO supplement of equal CHO or caloric content.



Uzupełnianie glikogenu wiąże się nie tylko z aspektem "mechanicznym" zachodzącym w przewodzie pokarmowym - ale również z odpowiedzią hormonalną.




Carbohydrate-protein complex increases the rate of muscle glycogen storage after exercise

K. M. Zawadzki, B. B. Yaspelkis 3rd and J. L. Ivy
Department of Kinesiology, University of Texas, Austin 78712.

Carbohydrate, protein, and carbohydrate-protein supplements were compared to determine their effects on muscle glycogen storage during recovery from prolonged exhaustive exercise. Nine male subjects cycled for 2 h on three separate occasions to deplete their muscle glycogen stores. Immediately and 2 h after each exercise bout, they ingested 112.0 g carbohydrate (CHO), 40.7 g protein (PRO), or 112.0 g carbohydrate and 40.7 g protein (CHO-PRO). Blood samples were drawn before exercise, immediately after exercise, and throughout recovery. Muscle biopsies were taken from the vastus lateralis immediately and 4 h after exercise. During recovery the plasma glucose response of the CHO treatment was significantly greater than that of the CHO-PRO treatment, but the plasma insulin response of the CHO-PRO treatment was significantly greater than that of the CHO treatment. Both the CHO and CHO-PRO treatments produced plasma glucose and insulin responses that were greater than those produced by the PRO treatment (P less than 0.05). The rate of muscle glycogen storage during the CHO-PRO treatment [35.5 +/- 3.3 (SE) mumol.g protein-1.h-1] was significantly faster than during the CHO treatment (25.6 +/- 2.3 mumol.g protein-1.h-1), which was significantly faster than during the PRO treatment (7.6 +/- 1.4 mumol.g protein-1.h-1). The results suggest that postexercise muscle glycogen storage can be enhanced with a carbohydrate-protein supplement as a result of the interaction of carbohydrate and protein on insulin secretion.


Zmieniony przez - faftaq w dniu 2010-11-13 18:24:14
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
faftaq*

Tak jak napisałeś: " Nie zapominajmy jednak iż weglwodany zawarte w vitargo - wspomnaine amylopektyny - muszą przecież zostac strawione do glukozy. Proces trawienia sam w sobie moze byc obciążający dla danej osoby - np w trakcie wykonywania intensywnych treningów siłowych. "

Otóż na samym wstępie tej rozmowy napisałem, że chłopak, który o to pytał nie podał kiedy chce to stosować. Oczywiście, że podczas intensywnych treningów siłowych cukry proste są lepszym rozwiązaniem, ze względu na trawienie.

Z doświadczenia wiem, że Vitargo jest podawane zawodnikom sportów wytrzymałościowych we wstępnej fazie wysiłku. Przykładowo kolarze dostają je do bidonu i powinni wypić w ciągu pierwszej godziny, kiedy wysiłek ( zazwyczaj ) nie wychodzi ponad WKT. Wtedy ma to szczególne zastosowanie, ładowanie energii na późniejszą fazę ciężkiego wysiłku.

Czytając badania, które podałeś, można by stwierdzić, że najlepszym "odbudowywaczem" glikogenu będą gainery, choć trzeba by poszukać jeszcze jakiegoś poparcia.
Firma Vitargo ( oryginalna szwedzka ) ma w swoim asortymencie - Vitargo+Białko ( możesz sobie sprawdzić na ich stronie, nie można podawać linków, więc nie wklejam ), według badań podanych przez Ciebie, byłby to hit " odbudowujący " (o ile do końca dobrze przeczytałem ;) ).

Tylko teraz powstaje pytanie, dlaczego jednak zawodnicy częściej używają cukrów prostych zaraz po wysiłku ? Przykładowo słynna puszka coli, zaraz po wyścigu ;)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Obszar moich zainteresowan to głownie sporty w których dominuje wysiłek o char. siłowym. Osobiście uważam, iz odzywki stricte weglowodanowe mają niewielkie zastosowania w dyscyplinach typowo siłowych, a wpasowywanie teorii o nadkompensacji glikogenu w BB ma niewielkie uzasadnienie, (co przyznał z resztą sam Dr. Jan Karlsson który pól wieku temu zainicjował temat glikogenu i stosowania duzych ilosci wegli w celu poprayw zdolnosci wysiłkowych). Stad też raczej kwestii stosowania weglowodanów w trakcie wysiłku nie rozpatrywałem szczegółowo - bo uwazam iz nie ma potrzeby ich w wypadku sportów siłowych spożywać. Dla cukrów prostych w postaci przetworzonej - w swojej diecie w ogóle miejsca nie widzę. Dlatego poruszam się trochę w sferze domniemań

Dostrzegam oczywiscie potrzebę stosowania sacharydów we wspomaganiu wysiłku i innym charakterze, i fraza:

Vitargo jest podawane zawodnikom sportów wytrzymałościowych we wstępnej fazie wysiłku. Przykładowo kolarze dostają je do bidonu i powinni wypić w ciągu pierwszej godziny, kiedy wysiłek ( zazwyczaj ) nie wychodzi ponad WKT. Wtedy ma to szczególne zastosowanie, ładowanie energii na późniejszą fazę ciężkiego wysiłku.

- jak najbardziej do mnie przemawia
__________________


Wiem ze jest opcja Vitargo ktore zawierera mix: amylopektyna + białko, ale nalezy zdać sobie sprawę, iż inaczej będzie juz wyglądać osmolalnosc takiego roztowru (przy takiej samej ilosci płynu), i dłużej może on zalegać na żołądku, ze wzgledu na fakt iż białka pokarmowe - wymagają trawienia (aktywnosci chocby pepsyny już w żoładku). NA tempo resyntezy glikogenu wplywa wiele parametrów, i trudno powiedzieć - czy tempo opróżniania żoładka jest kwestią najistotniejsza (w porównaniu do np odp hormonalnej, jak mozna uzyskac dodając białko do wegli)

Gdybym ja miał na szybko wymyslić napoj uzupełniający poziom glikogenu i wspomagający regeneracje np - dla kolaży, poleciłbym vitargo + leucyne lub bcaa + kofeinę. Jak się okazuje kofeina dodana do napoju weglowdanowego również zwieksza tempo odbudowywania zapasów glikogenu (w porownoaniu do samych wegli):

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18467543

Tylko teraz powstaje pytanie, dlaczego jednak zawodnicy częściej używają cukrów prostych zaraz po wysiłku ? Przykładowo słynna puszka coli, zaraz po wyścigu ;) - w zasadzie w świetle w/w, napój w postaci coli zawierający i cukry proste i kofeine - moze byc rozwiazaniem nie najgorszym po wysiłku fizycznym

A tak serio, osobiscie uwazam iż spozywanie wysokoczatseczkowych wegli w celu uzupełnienia glikogenu ma duzy sens albo w trakcie trwania (w poczatkowym okresie -dokladnie tak jak wspomniales), albo po zakonczeniu wysiłku - i wtedy sens jest tym wiekszy im wiekszą dawkę wegli chcemy przyjąc (przykladowo przy 20g roznice zapewne są niewielkie, pomiedzy vitargo a glukozą, ale przy 80 beda napewno istotne). Tak przynejmniej przypuszczam - co podkreslam - nie dysponuję tutaj dowodem ani niepodważalną wiedza

Swoją droga pamietam (muszę to powiedzieć), jak jeszcze 3 - 4 lata temu wieszali na mnie psy co niektórzy gdy zalecałam zamiast samego carbo po wysiłku spozyc i bialka i wegle razem...

Zmieniony przez - faftaq w dniu 2010-11-14 23:45:44
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Gdybym ja miał na szybko wymyslić napoj uzupełniający poziom glikogenu i wspomagający regeneracje np - dla kolaży, poleciłbym vitargo + leucyne lub bcaa + kofeinę. Jak się okazuje kofeina dodana do napoju weglowdanowego również zwieksza tempo odbudowywania zapasów glikogenu (w porownoaniu do samych wegli):

[http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18467543


Jest taki produkt Vitargo Proffesional, BCAA + Coffeine. W regułę tej teorii to on byłby super uzupełniaczem glikogenu.
Ale czytając badania, zauważ, że dawka 8mg kofeiny/kg masy ciała to dawka kosmiczna ( co prawda w ciągu 4h, ale to nadal dawka dla woła ). Myślę, że człowieka, rzadko przyjmującego kofeinę, mogłoby ostro sponiewierać .

Coś w tej puszcze coli jednak jest, tyle na nią narzekają, a patrz jaki "reanimator"

Jako, że lecę właśnie na zajęcia, linki poczytam później i postaram się coś naskrobać odnośnie nich ;)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
jasne - w badaniach uzywano takiej dawki - że wywoływała one skutki uboczne u samych badanych

nie bez znaczenia jest tez fakt iz czysta kofeina - moze z biegiem czasu pogarszac wrazliwosc insulinową tkanek - wiec taki zabieg mialby sens jedynie doraźnie - a nie jako staly element suplementacji
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Lecytyna - GIGANTYCZNE kapsułki

Następny temat

BCAA

WHEY premium