...
Napisał(a)
Witam. Proszę o naukowe wytłumaczneie dlaczego koncentrat jejeczny np Egg Protein Olimp miałby byc dobrzez przyswajalny jeżeli przyswajalność surowych jaj jest na poziomie 20%. Koncentraty jaj sa suszone w niskich temeraturach więc sa to zwykłe pozbawione wody suszone surowe białka jaj. Proszę o powstrzymanie sie od wywodów typu "wydaje mi się" tylko o rzeczowe i naukowe podejście do sprawy. Z góry bardzo dziekuję a pomoc
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
przyswajalność białka jaja kurzego z surowych jaj oscyluje w granicach 50%
trudno będzie odopowiedzieć na Twoje pytanie jednoznacznie, bo producenci nie rozliczaja sie z przebiegu procesów produkcyjnych białka jaja kurzego jakie mamy w odzywkach. Mnie się jednak wydaje, że dla zachowania czystosci mikrobilogicznej produktu - prepararaty te są podgrzewane. Ale mogę sie mylić, nie jestem technologiem zywności.
w ultrafiltrowanych koncentratach jajecznych jest - z tego co sie orientuje - sama albumina jajeczna. Tymczasem w surowym jaju - jest jeszcze wiele innych frakcji białkowych, np inhibitory enzymów trawiennych (jak owomukoid czy owomucyna). Wybacz tryb przypuszczający - ale opieram się na refleksjach - sądzę, że proces technologiczny zawny ultrafiltracja eliminuje te frakcje białkowe (podobnie jak eliminuje awidyne - substancję antyodżywczą wiązącą biotynę).
Zmieniony przez - faftaq w dniu 2010-11-04 13:49:09
trudno będzie odopowiedzieć na Twoje pytanie jednoznacznie, bo producenci nie rozliczaja sie z przebiegu procesów produkcyjnych białka jaja kurzego jakie mamy w odzywkach. Mnie się jednak wydaje, że dla zachowania czystosci mikrobilogicznej produktu - prepararaty te są podgrzewane. Ale mogę sie mylić, nie jestem technologiem zywności.
w ultrafiltrowanych koncentratach jajecznych jest - z tego co sie orientuje - sama albumina jajeczna. Tymczasem w surowym jaju - jest jeszcze wiele innych frakcji białkowych, np inhibitory enzymów trawiennych (jak owomukoid czy owomucyna). Wybacz tryb przypuszczający - ale opieram się na refleksjach - sądzę, że proces technologiczny zawny ultrafiltracja eliminuje te frakcje białkowe (podobnie jak eliminuje awidyne - substancję antyodżywczą wiązącą biotynę).
Zmieniony przez - faftaq w dniu 2010-11-04 13:49:09
...
Napisał(a)
Z tego co się dowiedziałem to nie ma ultrafiltracji. Jest tylko suszenie rozpyłowe więc awidyna zostaje. Koncentraty do produkcji odżywek to najzwyklejsze koncentraty spożywcze. Producenci odżywek piszą praktycznie o metodzie pozyskiwania stosowaną przez producenta białka a chwala się jak by to oni niewiadomo co robili. Kupują koncentrat, dodaja kilka bajerów , poprawiaja smak i to wszystko. Może dla pewności można by zalewac taka albuminę wrzątkiem i pic jak wystygnie?
...
Napisał(a)
skąd info że tylko jedyny proces obrobki technologicznej - to suszenie?
...
Napisał(a)
Wybijanie świeżych jaj kurzych, separacja białka, filtracja, odcukrzanie, suszenie, pakowanie, pasteryzacja i magazynowanie.
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:sEAydaDE80MJ:www.ovovita.pl/html/pl/download/02.03.6%20wysokozel.doc ovovita pasteryzowane bialko jaja&cd=1&hl=pl&ct=clnk&gl=pl&client=firefox-a
Zmieniony przez - faftaq w dniu 2010-11-04 15:48:10
Zmieniony przez - faftaq w dniu 2010-11-04 15:48:25
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:sEAydaDE80MJ:www.ovovita.pl/html/pl/download/02.03.6%20wysokozel.doc ovovita pasteryzowane bialko jaja&cd=1&hl=pl&ct=clnk&gl=pl&client=firefox-a
Zmieniony przez - faftaq w dniu 2010-11-04 15:48:10
Zmieniony przez - faftaq w dniu 2010-11-04 15:48:25
Polecane artykuły