SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Przyswajalnośc koncentratów jajecznych

temat działu:

Odżywki i suplementy

Ilość wyświetleń tematu: 1166

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 16 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 219
Witam. Proszę o naukowe wytłumaczneie dlaczego koncentrat jejeczny np Egg Protein Olimp miałby byc dobrzez przyswajalny jeżeli przyswajalność surowych jaj jest na poziomie 20%. Koncentraty jaj sa suszone w niskich temeraturach więc sa to zwykłe pozbawione wody suszone surowe białka jaj. Proszę o powstrzymanie sie od wywodów typu "wydaje mi się" tylko o rzeczowe i naukowe podejście do sprawy. Z góry bardzo dziekuję a pomoc
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
przyswajalność białka jaja kurzego z surowych jaj oscyluje w granicach 50%


trudno będzie odopowiedzieć na Twoje pytanie jednoznacznie, bo producenci nie rozliczaja sie z przebiegu procesów produkcyjnych białka jaja kurzego jakie mamy w odzywkach. Mnie się jednak wydaje, że dla zachowania czystosci mikrobilogicznej produktu - prepararaty te są podgrzewane. Ale mogę sie mylić, nie jestem technologiem zywności.

w ultrafiltrowanych koncentratach jajecznych jest - z tego co sie orientuje - sama albumina jajeczna. Tymczasem w surowym jaju - jest jeszcze wiele innych frakcji białkowych, np inhibitory enzymów trawiennych (jak owomukoid czy owomucyna). Wybacz tryb przypuszczający - ale opieram się na refleksjach - sądzę, że proces technologiczny zawny ultrafiltracja eliminuje te frakcje białkowe (podobnie jak eliminuje awidyne - substancję antyodżywczą wiązącą biotynę).

Zmieniony przez - faftaq w dniu 2010-11-04 13:49:09
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 16 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 219
Z tego co się dowiedziałem to nie ma ultrafiltracji. Jest tylko suszenie rozpyłowe więc awidyna zostaje. Koncentraty do produkcji odżywek to najzwyklejsze koncentraty spożywcze. Producenci odżywek piszą praktycznie o metodzie pozyskiwania stosowaną przez producenta białka a chwala się jak by to oni niewiadomo co robili. Kupują koncentrat, dodaja kilka bajerów , poprawiaja smak i to wszystko. Może dla pewności można by zalewac taka albuminę wrzątkiem i pic jak wystygnie?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
skąd info że tylko jedyny proces obrobki technologicznej - to suszenie?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 16 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 219
Tak mi kiedyś napisali chyba z Ovovity
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Wybijanie świeżych jaj kurzych, separacja białka, filtracja, odcukrzanie, suszenie, pakowanie, pasteryzacja i magazynowanie.


http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:sEAydaDE80MJ:www.ovovita.pl/html/pl/download/02.03.6%20wysokozel.doc ovovita pasteryzowane bialko jaja&cd=1&hl=pl&ct=clnk&gl=pl&client=firefox-a



Zmieniony przez - faftaq w dniu 2010-11-04 15:48:10

Zmieniony przez - faftaq w dniu 2010-11-04 15:48:25
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

kolejny cykl

Następny temat

2 x Stoked

WHEY premium