SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Po jakim czasie rosną mięśnie

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 12501

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 12 Napisanych postów 575 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 5475
Mit odnośnie większego cholesterolu po jajach został już dawno obalony :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 625 Wiek 30 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 8862
Jakies badanie/ w miare oficjalny artykul i zmienie sobie diete :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 12 Napisanych postów 575 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 5475
Jak odkopie to tu wstawię.

edit: np. to: https://www.sfd.pl/Jajka_-_wiadomości_ogólne,_badania,_cholesterol.-t619144.html

Jeszcze chyba gdzieś badania były ale nie mogę znaleźć.



Zmieniony przez - Nebhe w dniu 2010-08-19 15:04:12
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 431 Napisanych postów 56364 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 184874
od 2 lat spożywam ponad 4-8 jaj dziennie wyniki świetne mnie to wystarczy...

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 3317 Wiek 33 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 12722
Żółtko jaja to jeden z najbardziej wartosciowych produktow jaki znam.
Bez sensu jest ograniczac ich spozycie ze wzgledu na taki poglad ktory zostal dawno obalony.
Wyprobuj na sobie, jedz wiecej jaj przez jakis czas i zrob badania
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Acidrinker - Chyba nie dokonca sie zrozumielismy. Mi chodzi o to, iż zalecenie aby jesc akurat nie więcej niż 3 jaja na dobe - nie jest zasadne.

Generalnie wychodzę z założenia iż cholesterol zawarty w zywności nie musi miec istotnego niekorzystnego wpływu na poziom cholesterolu ustrojowego. Zauwąz, że myslenie na temat samego cholesterolu zmienia się, juz od pewnego czasu okreslająckorelację pomiedzy poziomem cholesterolu a ryzykiem wystapienia niekorzystnych zmian zdrowotnych nie tyle bazuję się na całkowitym jego poziomie, co poziomie poszczególnych frakcji i ich relacjach. Osobiscie, podczas jednej z dyskuji na uczelni spotkałem się z opinią iż nawet te w/w parametry stanowię nie tyle czynnik ryzyka, co jego objaw, innymi słowy zaburzenie relacji HDL/LDL/VLDL - mogą byćobjawem wspóltowarzyszącym.

W moim przekonaniu nie mozna usrednić iż akurat 3 jaja dziennie to opcja bezpieczna, a 4 czy 5 - już nie. Nawet w starszych publikacjach uzywa się okreslenia 200mg cholesterolu pokarmowego na każde 1000 spozytych kalorii. Tak więc nawet kierując się tymi danymi należałoby uzależnic ilosc spozywanych jaj od ilosci spozywanych kalorii i cholesterolu z innych zródeł. Gdy dodamy inne czynniki, takie jak rozbieżne proporcjie b/wt w diecie od modelowych (zalecanych przez IŻŻ), to sytuacja jeszcze bardziej się komplikuje.

Przy czym nalezy pamietac: jestesmy na forum sportowym, a nie forum Pani Domu, mamy do czynienia z osobami aktywnymi. Gdybyś powołał sie na poszechnie obowiązujące normy dotyczace spozycia bialka - okazałby się iż spozywamy go zbyt wiele...

Tak więc reasumując uważam iż informacja której udziełiłes autorowi tematu - byla nieprecyzyjna i nietrafna


Zmieniony przez - faftaq w dniu 2010-08-19 20:01:35
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 3317 Wiek 33 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 12722
Wlasnie tez chcialem o tym bialku napisac
Uwaza sie ze ilosci powyzej 1,5g na kg znacznie skracaja zycie
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Mysle, że warto zapoznac sie z publikacjami:

Dietary cholesterol provided by eggs and plasma lipoproteins in healthy populations.

Fernandez ML.

Department of Nutritional Sciences, University of Connecticut, Storrs, Connecticut 06269, USA. [email protected]
Abstract

PURPOSE OF REVIEW: Extensive research has not clearly established a link between egg consumption and risk for coronary heart disease. The effects of egg intake on plasma lipids and low-density lipoprotein (LDL) atherogenicity in healthy populations need to be addressed.

RECENT FINDINGS: The lack of connection between heart disease and egg intake could partially be explained by the fact that dietary cholesterol increases the concentrations of both circulating LDL and high-density lipoprotein (HDL) cholesterol in those individuals who experience an increase in plasma cholesterol following egg consumption (hyperresponders). It is also important to note that 70% of the population experiences a mild increase or no alterations in plasma cholesterol concentrations when challenged with high amounts of dietary cholesterol (hyporesponders). Egg intake has been shown to promote the formation of large LDL, in addition to shifting individuals from the LDL pattern B to pattern A, which is less atherogenic. Eggs are also good sources of antioxidants known to protect the eye; therefore, increased plasma concentrations of lutein and zeaxanthin in individuals consuming eggs are also of interest, especially in those populations susceptible to developing macular degeneration and eye cataracts.

SUMMARY: For these reasons, dietary recommendations aimed at restricting egg consumption should not be generalized to include all individuals. We need to acknowledge that diverse healthy populations experience no risk in developing coronary heart disease by increasing their intake of cholesterol but, in contrast, they may have multiple beneficial effects by the inclusion of eggs in their regular diet.

_______________________


Eggs have no impact on dangerous cholesterol, new study

28-Jun-2004

Related topics: Science & Nutrition, Meat, fish and savory ingredients

Eating an egg a day does not impact the cholesterol particles in the blood most likely to cause heart disease, according to a new study that could play an important role in debunking myths surrounding the role of eggs in the diet.

The study, supported by the American Egg Board, measured the influence of a high-cholesterol diet, based on daily egg consumption, on the atherogenicity, or potential to lead to heart disease, of low-density lipoprotein (LDL) particles.

Researchers have recently found that LDL cholesterol has many fractions, with varying degrees of risk for cardiovascular disease. Prior to this, total LDL-cholesterol was measured to gauge risk for heart disease.

"We found that the dietary cholesterol in eggs does raise the LDL-1 and LDL-2 fractions but it does not impact the small, dense LDL-3 through LDL-7 particles that are the greatest threat for cardiovascular disease risk," explained Maria Luz Fernandez from the University of Connecticut.

"We also found that that egg cholesterol did not impact the small, dense LDL particles among a sub-set of participants who were genetically predisposed to being most sensitive to dietary cholesterol," she added.

Egg producers in the US and UK have been given a boost in recent months by consumers following the protein-rich Atkins diet. The British egg industry saw its first sustained sales rise in many years last year, with eggs up 4 per cent in the first seven months of 2003, helped by consumer education campaigns to try to dispel myths that consumers should not eat more than three eggs per week.

However elsewhere egg producers have been slow to market the health properties of eggs and egg proteins, with many citing the food's 'bad reputation' as a barrier to growth.

Writing in the June issue of Metabolism (vol 5, issue 6, pp 823-830), the Connecticut team said they randomly assigned 27 premenopausal women and 25 men to either an egg (resulting in 640 mg of additional dietary cholesterol) or a placebo diet for 30 days, followed by a three-week washout period.

The larger LDL-1 subclass was greater in hyperresponders, those more sensitive to dietary cholesterol, following egg intake, showing that the consumption of a high-cholesterol diet does not negatively influence the atherogenicity of the LDL particle, reported the scientists.

The American Egg Board said the study, alongside others, shows that strategies to control blood lipids that increase risk for cardiovascular disease, the world's biggest killer, should focus on a diet low in saturated and trans fatty acids, rather than on dietary cholesterol.

The researchers did find that the harmful LDL fractions were influenced by gender, with men having a greater concentration of small LDL particles compared to women, regardless of the type of diets they followed.


____________________________



i z dyskusja:

http://forum.bodybuilding.com/showthread.php?t=108539881 
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 625 Wiek 30 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 8862
Widocznie swoja wiedze budowalem na przestarzalych informacjach. Te badania i art dodany przez Nebhe rzeczywiscie wykazuja ze nie mialem racji. Pozatym jesli niektore osoby jadly duza ilosc jaj na codzien i po roku maja chol. w normie to mowi to samo za siebie.
Od dzis doloze kilka jajek do swojego jadlospisu. :)
Co do mojej porady to chcialem dobrze, i dzieki Wam za to ze wyprostowaliscie co trzeba.
pzdr!!
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 431 Napisanych postów 56364 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 184874
acidrinker najważniejsze żę zrozumiałeś smacznego

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dietetyka to poważny problem.

Następny temat

Jak liczy się zapotrzebowanie na kilokaloriie ?

WHEY premium