Potrzebujecie (na parę dobrych posiłków):
Kawałek Schabu Wieprzowego (u mnie 800g miał)
Oliwę z oliwek 30ml (porządne 2 łyżki)
Majeranek, czosnek, pieprz, sól, i co kto lubi (nie przesadzać bo będzie nie dobre)
Jak to zrobić Łatwizna!
Weź naczynie żaroodporne (lub inne naczynie, które wytrzyma 200 stopni i ma pokrywkę), wlej oliwę, wsyp po ok. 2 szczypt majeranku, pieprzu, soli można mniej (jak będzie mało słony to sobie na talerzu posolisz, a jak przesolisz to nie pojesz), dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Weź swój piękny kawałek schabu i obtocz w marynacie (dokładnie), przykryj workiem i pokrywką i odstaw na 2h do lodówki. Po 2h włączasz piekarnik na 200 stopni i termoobieg (góra-dół) i wrzucasz schab razem z marynatą ale bez worka . Po 45 min. zręcznie obróć go na drugą stronę i przykryj i trzymaj jeszcze 45 min. (W sumie 1,5h ale zależy od wielkości mięcha). Jak się upiecze, wyciągnij z naczynia i daj na talerz. Jak widzisz oliwa została w zalewie, więc nie wliczamy 30g oliwy tylko ok. 10g.
Extra info.
Dla moich składników:
B: 157g
T: ok. 90g
Kcal: ok. 1500
WW: 0
Podajemy z kaszą, ryżem, a kto się nie boi to z pieczonymi ziemniaczkami ale to dla hardgainerów .
Idealnie pasuje surówka z kiszonej kapusty, ogórki kiszone, sałatka z zielonej sałaty, pomidorów, papryki.
U mnie schab na 6 posiłków wyszedł
Smacznego!
Zmieniony przez - volvo93 w dniu 2010-07-31 21:07:42
To tylko hobby.
Uwaga, nakurvviam! http://www.sfd.pl/volvo93_/_Sizon_Trajning_/_Kebab,_drinki_i_dziewczynki_%_-t731361.html