Szacuny
7
Napisanych postów
275
Wiek
37 lat
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
5029
Zawsze mozna uzywac slodzikow na bazie sacharynianu i cykaminianu sodu, najlepiej byloby zaopatrzec sie w cos opartego o acesulfam, bo podobno 'przelatuje' przez organizm i jest praktycznie w calosci wydalany - tyle, ze ja nie widzialem slodzikow na acesulfamie. Ja mam srednia 1-2 tabletki na dzien - bo kawe jednak lubie lekko slodka. Mysle, ze taka ilosc jest akceptowalna. Aspartam podobno wiąże sie w organizmie z czyms w taki sposob, ze nie moze zostac juz wydalony i jest systematycznie magazynowany, z czasem jest go coraz wiecej, wiec i negatywne efekty jego dzialania moga sie pojawic. W budowie ma grupe metylowa, a alkohol metylowy jakos zle mi sie kojarzy :)
Zmieniony przez - nokian_86 w dniu 2010-07-22 11:49:08
Szacuny
3
Napisanych postów
140
Wiek
43 lat
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
10274
@Releaser
Ja bym powiedział, że jak już koniecznie musisz na czymś smażyć to daj smalec. Ja stosunkowo często na nim smażę jajka/mięso (mała ilość oczywiście, odlej nadmiar jak już się rozpuści) i jest bardzo OK.
"to czym mam smarowac głupi chleb, ocipieje zaraz z tym forum,
tego nie można to nie bo tamto zaszkodzi ludzie wyzluzjcie" :D
Szacuny
431
Napisanych postów
56364
Wiek
37 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
184874
Smażyć najlepiej na niczym jak już wybieramy smalec olej palmowy kokosowy pam czy poprostu teflon.
Co do sodzików nie ma konkretnych badań polecam stevie jeśli macie fundusze.
Szacuny
0
Napisanych postów
197
Wiek
35 lat
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
8375
a ja tam używam oliwy do smażenia w bardzo małych ilościach, wręcz kilka kropli. Zresztą w odcinku "gotuj z Akopem" sam prowadzący używał oliwy, więc nie może to mieć jakiś mega skutków ubocznych. Chyba że się leje tego zbyt wiele.
Szacuny
431
Napisanych postów
56364
Wiek
37 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
184874
Pewnie też długo takich badań nie będzie bo po pierwsze może faktycznie być nieszkodliwy a po 2 wiadomo kupę kasy czerpią z tego firmy bo boom jest niesamowity.
Szacuny
24
Napisanych postów
10498
Wiek
36 lat
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
47531
Słodzików z aspartamem coraz mniej. Mimo to zamiast ich spotyka się inne z sacharynianem sodu i acesulfamem K na czele.
Raczej bym ograniczał słodziki niż zwiększał ich spożywaną ilość, ale w dzisiejszych czasach ciężko ich uniknąć podczas gdy od czasu do czasu popijamy colę light, itp dietetyczne napoje/produkty/ z suplementów: białko, bcaa w proszku i inne okraszane słodzikami smakowe suplementy.
Zmieniony przez - Rafał_B w dniu 2010-07-26 20:22:22