Pierś w cieście ryżowym.
Potrzebujemy:
-Pierś z indyka (ilość dowolna, można też użyć kurczaka czy każde inne mięso. Tutaj akurat robiłam z piersi z indyka.)
- przyprawy (sos sojowy, pieprz , słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie, kostka czosnkowa)
Na ciasto ryżowe:
-3/4 torebki ryżu
-2 jajka
-3 łyżki mleka
-3 łyżki zmielonych płatków owsianych.
wartość kaloryczna samego ciasta(bez kurczaka czy innego mięsa):
B 22 T 13 W 67 kcal 480
Ilość ciasta starcza na co najmniej 4 porcje mięsa. Można zmniejszyć/zwiekszyc ilość składników. Proponuję za jednym razem zrobić sobie kurczaka/indyka na kilka obiadów,a będzie jedna zabawa i jednorazowo brudne naczynia podczas tejże zabawy. Usmażone mięso w cieście można ponownie podsmażyć czy podgrzać w piekarniku czy mikrofali.
Przygotowanie: Pierś umyć,pokroić w kostkę. Nasmarować sosem sojowym(użyłam ciemnego) ,przyprawić pieprzem,rozkruszonym czosnkiem w kostce, ziołami prowansalskimi, papryką słodką i ostrą. Oczywiście można użyc innych przypraw,takich jakie lubimy. Mięso odstawić żeby przeszło przyprawami.
Ugotować ryż. Jeśli kurczaka/indyka będziemy jedli do ryżu to najlepiej ugotowac od razu parę torebek( nasz ryż do ciasta razem z ryżem,który podamy z kurczakiem- jedna robota,jedna woda i gaz ) Po ugotowaniu wyjąć torebkę ryżu do ostudzenia.
Zimny ryż(ok.3/4 torebki), mieszamy z jajkami ,mlekiem i zmielonymi płatkami owsianymi. Musi być gęste, nie przejmować się,że ryż będzie praktycznie dominował w naszej masie.
Obtoczone kawałki układamy na rozgrzanej patelni i smażymy z obu stron aż nabiorą złotego koloru. Kurczak smażony na oliwie czy innym oleju ładniej wygląda,jest bardziej złoty i ciasto bardziej puchnie, ale z powodzeniem można go usmażyć na teflonie, tylko trzeba go smażyć trochę dłużej, na małym ogniu, żeby na pewno ładnie usmażył się nam w środku. Ten, który jest na zdjęciach smażyłam na teflonie z użyciem tłuszczu w sprayu.
Kurczaka można podać z ryżem/kaszą/ ziemniakami- z czym chcemy. Do tego jakaś surówka, można też zrobić sos i smacznego
Zmieniony przez - Caramel w dniu 2008-10-26 18:48:03
www.pajacyk.pl
-----------------------------
----------------------------