
Proponuję pyszne i oczywiście bardzo zdrowe MUFINKI wysokobiałkowe. Idealnie nadają się do szkoły czy też w podróż jako element drugiego śniadania.
Przepis jest bardzo prosty i każdy powinien sobie dać radę.
Potrzebne będą:
1. Forma do mufinek (do kupienia w każdym hipermarkecie)
2. 2 kostki twarogu półtłustego (200gram)
3. 4 jajka
5. 30 gram odżywki WPC waniliowej
6. 30 gram odżywki WPC czekoladowej
Twaróg rozcieramy na gładko dodając tylko dwa jajka ( ja używam miksera). Potem dzielimy na dwie równe części. Do jednej części dodajemy WPC waniliowe, a do drugiej WPC czekoladowe.
Teraz ubijamy pianę z białek z dwóch pozostałych jaj (żółtka powinny nam zostać po skończeniu pracy). Ubitą pianę dodajemy do każdej z porcji sera z WPC tuż przez przełożeniem ich do formy.
Formę smarujemy leciutko tłuszczem (ja robię to margaryną) żeby mufinki lepiej odchodziły po upieczeniu. Teraz trzeba już tylko rozłożyć masę do formy. Robimy to na przemian, czyli trochę jasnej masy i trochę ciemnej, tak aby ładnie wyglądało po upieczeniu.
Kuchnię rozgrzewam do 180 stopni.
Mufinki piekę przez 30-35 minut bez termoobiegu.
Łatwo poznać kiedy są już upieczone gdyż na początku z sera wychodzi sporo wody która wrze na krawędziach formy. Jak tego zjawiska już nie widać to znacz, że jeszcze tylko 5 minut pieczenia.
Nigdy nie otwieramy piekarnika po wyłączeniu. Mufinki powinny ostygnąć razem z piekarnikiem. W przeciwnym razie zapadną się.
Z tego przepisu wychodzi 6 pięknych mufinek. Każda z nich to:
Waga - ok 55 gram
Energia - 155 kcal
Białko - 26 gram
Węgle - 3 gramy
Tłuszcz - 6 gram
http://img27.imageshack.us/img27/9325/img002jr.jpg " data-lightbox="zdjecia" data-title="http://img27.imageshack.us/img27/9325/img002jr.jpg ">

SMACZNEGO
Zmieniony przez - oorbi w dniu 2010-06-30 09:13:51
Zmieniony przez - oorbi w dniu 2010-06-30 09:16:59