SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

szynka

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 4416

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 539 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 2179
ostatnimi czasy jako zrodlo bialka jem 4-5 razy dziennie 150gram szynki/poledwicy. czy to dobry pomysl? co lepsze - obrabianie miesa samemu czy kupowanie szynki?
jakos tak przyznam - przyzwyczailem sie. do tego orzechy (jesli poza domem) lub olej lniany (w domu) i to baza diety lc.
przygotowanie posilkow nie zabiera mi w ogole czasu, wybor szynek/poledwic jest raczej spory wiec sie nie nudza. do tego jakies warzywko na szybko..
jakies przeciwskazania do tej szynki?
pozdrawiam.
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 31 Napisanych postów 3159 Wiek 37 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 25123
Jestem niewolnikiem drobiu i póki co mam klapki na oczach nie czytałem jeszcze o ckd, low carb i innych.

Zmieniony przez - Detoxik w dniu 2010-06-29 09:47:35
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 1332 Wiek 38 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 8007
Prócz tego że nie wiesz co tam w niej jest, prócz tego że dodają masę chemii i czasami myją/ spryskują różnym świństwem żeby nie śmierdziała to jest ok...
W zasadzie jeśli uznajesz kupowaną szynkę za źródlo białka w diecie to nawet o nią nie pytam

pozdro

Każdy dzień jest walką
-BLOG
http://www.sfd.pl/Darrak_Moja_Walka:_-t653614.html



Jeśli moja rada była pomocna możesz odwdzięczyć sie sogiem

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 539 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 2179
czyli zly pomysl ?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 31 Napisanych postów 3159 Wiek 37 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 25123
No a przepraszam w jaką szynkę mamy się zaopatrzyć jezeli nie w kupowaną ?
Akurat ja mówie ogolnie o szynkach i mięsie (w moim przypadku drobiowym)...ale co innego nam pozostało...tylko kupić...albo dostać od znajomego rzeźnika.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 539 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 2179
kupowana, nie pakowana.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 198 Wiek 35 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 4652
Wędliny są cennym źródłem pełnowartościowego białka. Najwięcej znajdziemy go w odmianach chudych np. w szynce i polędwicy. Wędliny są również źródłem żelaza, cynku, fosforu i witamin z grupy B.

Główną wadą wędlin jest wysoka zawartość soli. Producenci nie „oszczędzają” również na niekorzystnych dla organizmu związkach konserwujących oraz dodatkach podnoszących wydajność produkcji. Zawierają one duże ilości azotanów i azotynów stosowanych jako podstawowe konserwanty w przypadku wędlin. Wg opinii WHO azotyny i azotany mogą zwiększać ryzyko chorób nowotworowych.
Przez to wędliny nie są tak cenione w diecie jak czyste mięso.

Praktycznie każda kiełbasa to duża porcja nasyconych kwasów tłuszczowych, a więc i złego cholesterolu. Wyjątkiem zawierającym mniej NKT są chude wędliny wędzone.
W niektórych gatunkach wędlin mięso stanowi nawet mniej niż połowę wagi, a reszta to woda i różne wypełniacze. Mniej jest ich w wędzonkach, (wytwarzanych z całych kawałków mięsa), które najczęściej nastrzykuje się solanką peklującą z różnymi dodatkami.

Alergicy i małe dzieci powinni wybierać wędliny domowej roboty, gdyż większość wędlin „sklepowych” jest wzbogacona białkiem roślinnym, głównie sojowym, które jest silnym alergenem.
Wędliny zawierają najczęściej sporo sodu i tłuszczu, więc nie są więc zalecane dla osób z chorobami układu krążenia. Kobiety zagrożone osteoporozą i małe dzieci nie powinny jeść wędlin wysokowydajnych, które zawierają w swoim składzie związki zakłócające gospodarkę wapniową organizmu tzw. polifosforany.

Najbezpieczniej samemu kupić mięso np. schab czy pierś z kurczaka i upiec w piekarniku, w folii lub pergaminie i przyprawić ulubionymi przyprawami i ziołami. Tylko wtedy możemy mieć pewność, że wyrób własnej roboty nie zawiera konserwantów i dodatków poprawiających smak.

Źródło: internet

Shut The f*** Up And Train...

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 31 Napisanych postów 3159 Wiek 37 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 25123
"kupowana, nie pakowana"

Co masz na mysli ?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 539 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 2179
mozesz kupic szynke pakowana prozniowo lub w miesnym - nie pakowana.
kupowana za pieniadze :d
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 31 Napisanych postów 3159 Wiek 37 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 25123
Ale ta świnia przed śmiercią zje pewnie to samo.

Zmieniony przez - Detoxik w dniu 2010-06-28 20:59:33
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 1332 Wiek 38 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 8007
To już lepiej kupić samemu jakiś kawał mięcha i zrobić. Mniejsze prawdopodobieństwo że mamy domieszki chemii

Każdy dzień jest walką
-BLOG
http://www.sfd.pl/Darrak_Moja_Walka:_-t653614.html



Jeśli moja rada była pomocna możesz odwdzięczyć sie sogiem

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 31 Napisanych postów 3159 Wiek 37 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 25123
No tak po tym jak się ubije zwierze to faktycznie tutaj jest chyba mniejsze prawdopodobienstwo. Ojciec miał znajomego co ubijał sobie po 1 świni i swego czasu takie za***iste wyroby kupował od niego, że no bez porównania smakowo z tym co w marketach jest...szkoda że była to głównie kiełbasa i kiszki bo na redukcje mi to nie podejdzie
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta do oceny

Następny temat

SCHUDNIJ ILE TYLKO CHCESZ - GWARANCJA !

WHEY premium