SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

sukraloza

temat działu:

Odżywki i suplementy

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 53115

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 74 Wiek 44 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 213
KSYLITOL wytwarza w organizmie odczyn zasadowy (a nie kwasowy, jak cukier, który „karmi” bakterie i komórki rakowe), a więc wskazany jest przy:

próchnicy zębów i chorobach dziąseł,

suchości w ustach (stymuluje wydzielanie śliny),

zapaleniu ucha środkowego,

przeciwdziała tworzeniu się bakterii gnilnych,

ma działanie antybakteryjne przy infekcjach górnych dróg oddechowych (nieżyt nosa, infekcje gardła i zatok),

stosowany jako środek zapobiegawczy przeciw bakteryjnemu zakażeniu płuc i oskrzeli u chorych na mukowiscydozę,

przyjazny przy nadkwasocie żołądka, alergii, astmie,

likwiduje niemiły zapach z ust

ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków (np. przy kandydozie).




KSYLITOL pochodzenia naturalnego (pozyskiwany z brzozy) jest rewelacją dla cukrzyków, gdyż w organizmie jest przetwarzany powoli mając indeks glikemiczny IG czternastokrotnie niższy niż cukier (im niższy IG tym niższy poziom cukru we krwi po jedzeniu), a więc organizm potrzebuje znacznie mniej insuliny.




Zwykły cukier dokarmia komórki rakowe – powinien zostać zastąpiony KSYLITOLEM w codziennej diecie. Cukier zabiera organizmowi witaminy z grupy B oraz mikroelementy (magnez, wapń, potas), natomiast KSYLITOL ułatwia mineralizację (np. przyswajanie wapnia przez kości, a więc wskazany przy osteoporozie).




KSYLITOL równie słodki jak cukier dostarcza organizmowi o 40% mniej kalorii (a więc dla puszystych), zmniejsza łaknienie na słodycze.




Ze względu na to, że organizm musi się przyzwyczaić do wytwarzania większej ilości enzymu trawiącego KSYLITOL należy stopniowo zwiększać dawkę dobową KSYLITOLU (najlepiej zaczynać od ½ łyżeczki do herbaty). Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający. Z tego powodu KSYLITOLU najlepiej nie podawać dzieciom do 3-go roku zycia (lub w bardzo małych ilościach obserwując reakcje organizmu na nowy składnik diety).




FDA i JEFCA – organ doradczy WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) i FAO stwierdzili, że KSYLITOL jest całkowicie bezpieczny niezależnie od spożywanej dawki dziennej. Naukowcy fińscy zalecają spożywanie do 40g (około 10 łyżeczek) KSYLITOLU dziennie.




Zakres temperatur w jakich można stosować KSYLITOL jest szeroki (pieczenie, gotowanie, mrożenie).




KSYLITOL stosowany jest również zewnętrznie. W postaci aerozolu ksylitolowego (lub domowego wyrobu kropli do nosa: 1 porcja KSYLITOLU na 20 porcji soli fizjologicznej dostępnej w aptekach) działa hamująco na rozwój bakterii (m. in. powodujących zapalenie ucha środkowego, szczególnie u małych dzieci). Regularne przemywanie aerozolem ksylitolowym nosa zmniejsza ilość szkodliwych bakterii, stymulując zarazem prawidłowe oczyszczanie tego obszaru, co zmniejsza problemy związane z alergiami i astmą.

Dobrze jest również profilaktycznie (przed snem) rozprowadzić niewielką ilość KSYLITOLU rozpuszczonego w ślinie po szkliwie zębów i dziąsłach (wskazane szczególnie przy próchnicy i paradontozie).



Ksylitol jest tak zwanym alkoholem cukrowym, uzyskiwanym najczęściej z drzewa brzozy. W jego cząsteczce jest 5 atomów węgla. W przeciwieństwie do cukrów 6-cio i 12-sto węglowych takich jak : glukoza, fruktoza, sacharoza i laktoza nie fermentuje w przewodzie pokarmowym . Ksylitol jest powoli przetwarzany w organiźmie z minimalnym udziałem insuliny, wskutek czego posiada ponad 14-krotnie niższy indeks glikemiczny od cukru . Dzięki temu jest bardzo bezpieczny dla diabetyków. Utrzymująć niski poziom insuliny, przeciwdziała procesom przedwczesnego starzenia. Ponadto zawiera prawie 2-razy mniej kalorii niż cukier ! Zalecany jest dla osób zagrożonych i dotkniętych osteoporozą, gdyż zwiększa przyswajanie wapnia, przywracając w ten sposób właściwą konsystencję kości. Dzięki antybakteryjnemu działaniu podnosi odporność organizmu. Potrafi likwidować drobne ubytki próchnicze oraz zapalenie dziąseł i ozębnej poprzez przywracanie właściwego pH śliny (dlatego przed przelknięciem zalecane jest przepłukiwanie rozpuszczonym w slinie ksylitolem jamy ustnej - nawet już po umyciu zębów). Stosowanie ksylitolowego aerozlu do nosa ma zdolność zatrzymywania rozwoju bakterii powodujących zapalenie ucha środkowego oraz zmniejsza wystepowanie alergii, astmy i infekcji zatok Ksylitol jest skutecznym środkiem przeciwko szkodliwym bakteriom jelit- np. Helicobacter pylori której przypisuje się między innymi owrzodzenie żołądka. Ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków - na przykład Candida albicans - w przewodzie pokarmowym. Zmniejsza też łaknienie cukru. Fińscy naukowcy zalecają spożywanie do 40 g Ksylitolu dziennie, dla wydatnego wzmocnienia tkanki kostnej. Ksylitol może zastąpić cukier do przyrządzania różnych produktów kulinarnych .
W przyrodzie ksylitol jest szeroko rozpowszechniony, choć występuje w małych ilościach. Można go znaleźć w niektórych owocach, jagodach, grzybach, warzywach, twardym drewnie (szczególnie brzozowym - Finowie nazywają go stąd “brzozowym cukrem”) i kolbach kukurydzy. W garści malin jest niespełna gram ksylitolu. Nasze organizmy w swoim codziennym metabolizmie używają ksylitolu, produkując go w ilości 15 gramów z różnych źródeł pokarmu. Przez organizm ludzki ksylitol jest powoli stopniowo przyswajany, osiągając wartość kaloryczną niższą o 40% niż inne węglowodany. Z tych względów daje on w efekcie istotnie zmniejszone: wzrost poziomu glukozy we krwi oraz reakcję insulinową organizmu na wchłanianie glukozy (o przeszło 60% serum insuliny mniej w krytycznym czasie 30 min. niż dla glukozy czy cukru). W ten sposób możliwe jest osiąganie przez diabetyków kontroli poziomu glukozy we krwi, poziomu lipidów i wagi ciała. Odkryty w 1891 roku stosowany jest ksylitol od lat 60-tych XX wieku. W szeregu krajów popularny zamiennik cukru dla diabetyków. FDA i JEFCA, organ doradczy WHO i FAQ stwierdził, że dla ksylitolu nie istnieje granica spożycia (ADI - dopuszczalna dzienna dawka), co znaczy, że jest on całkowicie bezpieczny niezależnie od spożywanej ilości dziennej. Ponad 25 lat badań potwierdza, że ksylitol jest najlepszym zamiennikiem cukru dla zębów. Uzywanie ksylitolu redukuje stopień psucia się zębów zarówno dla grupy o wysokim ryzyku (znaczny stopień uszkodzenia uzębienia) jak i niskim (brak oznak próchnicy i wysoka dbałość o zęby). Badania, które uzyskały aprobatę 6 narodowych związków dentystycznych wykazują, że 4 do 12 gramów są wystarczające do całkowitego i trwałego zabezpieczenia zębów. Zastępuje on też skutecznie, dzięki podwyższeniu odczynu PH w ustach, odświeżacze oddechu. Dobroczynny wpływ ksylitolu jest odnotowywany nie tylko w powstrzymywaniu rozwoju bakterii z gatunku Sterptococcus mutans powodujących próchnicę, ale także tych z gatunku Sterptococcus pneumoniae, powodujących ostre zapalenie ucha środkowego. Badacze z Iowa wykazali natomiast, iż ksylitol może być środkiem zapobiegawczym przeciw bakteryjnemu zakażeniu płuc i oskrzeli u chorych na mukowiscydozę.
Ksylitol jest bardzo wskazany dla osób pragnących odchudzać się (bez ascetycznego odmawiania sobie słodyczy) ze względu na to, iż poza bezspornymi zaletami (zmniejszenie zapotrzebowania na insulinę i własnościami bakteriobójczymi) dostarcza on organizmowi o 40% mniej kalorii niż cukier, a jest (w 100%) równie słodki. Ksylitol ułatwia mineralizację (przyswajanie minerałów przez organizm) np. przyswajanie wapnia przez kości, a więc działa wspomagająco przy osteoporozie. Ksylitol jest białą, krystaliczną substancją, która wygląda i smakuje jak cukier. Tym różni się od innych substancji słodzących takich jak sorbitol, fruktoza czy glukoza, że w molekule ma 5 zamiast 6 atomów węgla, w efekcie daje odczyn zasadowy w organiźmie, a nie kwasowy jak cukier (niszczy bakterie a nie powoduje ich rozwój).
Ksylitol, który doczekał się ponad 1500 opracowań naukowych pozyskiwany jest jedynie ze źródeł naturalnych (np. w Finlandii tylko z brzozy).


http://www.bogutynmlyn.pl/go/_info/?id=760&page 
1

Ilona

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 711 Napisanych postów 4351 Wiek 43 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 57865
Od jakiegos czasu mam szumy uszne (4miesiace)... i wiadomo badania, leki i nic nie przechodzi. Na forach zagranicznych wyczytalem duzo informacji ze aspartam moze byc za to odpowiedzialny. Jako ze pilem dosc sporo red buli sugar free, pepsi max itd postanowilem calkowicie z tego zrezygnowac. Mam teraz jednak pytanie, czy sa jakies odzywki proteinowe nie robione na bazie slodzikow, i czy moze jednak moj maly aspartam detox plan powinien przebiegac bez zadengo stosowania odzywek?? Ktora odzywke bilakowa by ktos polecil. Oprocz odzywki bialkowej, nie biore i nidy nie bralem innych monciejszych dodatkow do silowni. Trening kilka razy uzupelniony byl kreatyna i raz spalaczem

Zmieniony przez - kris4real w dniu 2010-04-20 10:06:01

Pain is temporary. It may last a minute, or an hour, or a day, or a year, but eventually it will subside and something else will take its place. If I quit, however, it lasts forever." - Lance Armstrong
http://www.sfd.pl/kris4real_/,_VE_GOT_DA_POWER_-_NATURAL_POWER__ALTERNATYWNA_DROGA_ATAKUJE_-t434668.html
TRENING HST: http://www.sfd.pl/HST_-_Reaktywacja-t507030.html
DIETA: http://www.sfd.pl/DIETA__NIEZBĘDNY_ELEMENT_ZDOBYWANIA_SIŁY_ORAZ_MASY_MIESNIOWEJ-t507414.html 

...
Napisał(a)
Usunięty przez faftaq za pkt 4 regulaminu
Ekspert
Szacuny 153 Napisanych postów 1163 Wiek 39 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 43408

Batros to Skeletor: "You talk and I'll listen."

Skeletor: "I'll talk and you'll obey!"

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 123 Napisanych postów 13475 Wiek 33 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 83568
daty
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

ShockTherpy + Storm + "nitrobolon ?"

Następny temat

Animal Flex przy cwiczeniach Jelg dla jelkmastera:)

WHEY premium