Szacuny
2
Napisanych postów
19
Wiek
38 lat
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
6650
Witam. Jestem już na forum trochę czasu, nie wypowiadam się za często, wszystko co jest potrzebne znajduje w tematach, które już są. Stosuję obecnie dietę low carb i mam pytanie na które nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi.
W dni treningowe węglowodany ograniczam wyłącznie do posiłków okołotreningowych, w dni nietreningowe praktycznie ich nie jem.
Na to czy tyjemy, czy chudniemy wpływa w głównej mierze ilość spożywanych kalorii, ale czytałem pewien artykuł o tym że nie jedząc węglowodanów w praktyce nie da się przytyć. Czy jeśli przekroczę zapotrzebowanie , nawet o 1000-1500 kcal (i nie mówię tutaj o jednym dniu) bez spożycia węglowodanów to czy ilość tkanki tłuszczowej będzie wzrastać, czy waga pozostanie w miejscu?
Pytam z czystej ciekawości, proszę o odpowiedź osób obeznanych w temacie a nie nowych którzy często nie przeczytali nawet postów podwieszonych... Nie wypełniałem ankiety bo wydaje mi się że nie ma znaczenia jeśli chodzi o to pytanie.
Pozdrawiam.
Szacuny
11149
Napisanych postów
51567
Wiek
31 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
Do stworzenia molekuły tłuszczu potrzeba 3 cząstek kwasów tłuszczowych nasyconych i jednej cząstki glicerolu. Kwasy tłuszczowe nasz organizm potrafi syntezować z węglowodanów, glicerol musi być dostarczany z pożywienia, bo nie potrafimy go wytwarzać. Więc zgodnie z teorią tkanka tłuszczowa nie ma prawa się odkładać bez dodatku WW. W czasach sprzed rozwoju rolnictwa, kiedy człowiek nie spożywał ww z nasion nie było ludzi grubych, więc jest to potwierdzeniem tego co napisałem wyżej. Rozmawiałem też z kilkoma osobami, które z biochemii wiedzą więcej niż ja, nikt nie znalazł innej drogi do glicerolu niż dostarczanie węglowodanów.
Szacuny
11149
Napisanych postów
51567
Wiek
31 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
Nie, węglowodany.
Romes, jako uzupełnienie jeszcze coś. Bo tak prawdę mówiąc nie wiem co się dzieje, jeśli dostarczasz do organizmu ogromny nadmiar tłuszczy prazy niskich ww.
Ale wiadomo, że w tych warunkach glukoza wytwarzana w wątrobie jest niezbędna do podtrzymania funkcji mózgu i mięśni.
Znalazłem odpowiedź Domera na takie pytanie:
Nie ma szans na lipogeneze w takich warunkach. Tylko w przypadku jakiejs patologii. Kiedyś się zastanawiałem czy możliwe jest po procesie glukoneogenezy dalsze przekształcanie pozyskanej z aminokwasów glukozy do glicerolu i dostałem taką właśnie odpowiedź. S.m.p.a i Koniu też szukali odpowiedzi i nic nie znaleźli. Jest właśnie tak jak mówię.
Tak szczerze mówiąc musiałem się jeszcze zapytać na BF jak wygląda sprawa z bardzo dużym nadmiarem tłuszczy przy niskiej podaży ww i sprawa nie jest jednak tak oczywista jak myślałem
Tu masz dyskusję
http://www.body-factory.pl/showthread.php?p=149737#post149737
Zmieniony przez - Morales_37 w dniu 2009-11-13 17:56:04