Stek z tuńczyka na warzywach to idealny posiłek po treningu na masę. 150 g, czyli solidny kawał morskiego mięsa, ma aż 35 g czystego białka. Kwasy tłuszczowe omega-3 ochronią serce, a witaminy i mikroelementy z warzyw przyspieszą regenerację mięśni
Potrzeba:
-150 g steku z tuńczyka
-Warzywa na patelnię z bazylią i tymiankiem Horteksu
-2 łyżki oliwy z oliwek
-2 łyżki tartego parmezanu
-zioła prowansalskie
-sól, pieprz
I co dalej ?
Na patelnię wlej 2 łyżki oliwy. Rozgrzej ją minutę i wsyp zamrożone warzywa. Dodaj połowę przypraw z saszetki dołączonej do opakowania. Dodaj także 2 szczypty ziół prowansalskich. Warzywa podsmażaj ok. 5-6 minut na wolnym ogniu, aż będą miękkie.
Stek z tuńczyka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie trzeba go posmarować z obydwu stron oliwą. Oprósz go dwoma szczyptami soli z każdej strony i szczyptą pieprzu. Na karbowanej patelni ułóż stek i grilluj go ok. 4-5 minut z każdej strony, aż się usmaży.
Ułóż warzywa na talerzu, a na nich połóż grillowanego steka. Na koniec posyp rybę i warzywa tartym parmezanem. Jego smak świetnie komponuje się z ziołami prowansalskimi.
495 kcal (jedna porcja)
SMACZNEGO
For those about to rock, we salute you !!