wielu ludzi ćwiczy, ale nic im to nie daje, kładę na nich la*hę, w du*ę zapodaję:)
...
Napisał(a)
nie ma sprawy, poczekam
wielu ludzi ćwiczy, ale nic im to nie daje, kładę na nich la*hę, w du*ę zapodaję:)
wielu ludzi ćwiczy, ale nic im to nie daje, kładę na nich la*hę, w du*ę zapodaję:)
...
Napisał(a)
Postaram Ci się na to jutro odpowiedzieć
szukala
szukala
Poradnia Dobry Dietetyk w Ostrowie Wlkp. http://www.dobrydietetyk.pl/dietetyk/ostrow_wielkopolski/wielkopolskie/3/
...
Napisał(a)
Mojim skromnym zdaniem kalorycznosc posilkow jest drugoplanowa a najwazniejsza rzecza jest odpowiedni rodzaj weglowodanow i tluszczy
Weglowodany musza miec niski indeks glikemiczny a w tluszczach powinny dominowac kwasy wielonienasycone
Nie nalezy jednak jesc zbyt duzych dawek omega 6 poniewaz w nadmierze sa szkodliwe i znosza dobroczynne dzialanie omega3
Stosunek N6 do N3 powinien byc jak 4:1 (np. olej slonecznikowy ma prawie same omega6, polecam natomiast olej lniany ktory sklada sie glownie z omega 3)
hehe
Weglowodany musza miec niski indeks glikemiczny a w tluszczach powinny dominowac kwasy wielonienasycone
Nie nalezy jednak jesc zbyt duzych dawek omega 6 poniewaz w nadmierze sa szkodliwe i znosza dobroczynne dzialanie omega3
Stosunek N6 do N3 powinien byc jak 4:1 (np. olej slonecznikowy ma prawie same omega6, polecam natomiast olej lniany ktory sklada sie glownie z omega 3)
hehe
...
Napisał(a)
wciąż czekam;)
wielu ludzi ćwiczy, ale nic im to nie daje, kładę na nich la*hę, w du*ę zapodaję:)
wielu ludzi ćwiczy, ale nic im to nie daje, kładę na nich la*hę, w du*ę zapodaję:)
...
Napisał(a)
Zwyrol, dzieki że przypomniałeś, postaram się odpowiedzieć jutro. Tym razem postaram sie nie zapomnieć, sorki
szukala
szukala
Poradnia Dobry Dietetyk w Ostrowie Wlkp. http://www.dobrydietetyk.pl/dietetyk/ostrow_wielkopolski/wielkopolskie/3/
...
Napisał(a)
No właśnie jak to jest Darek z tymi tłuszczami omega-3 pochodzenia roślinnego. Gdzieś w jakiejś mądrej książce wyczytałem że są bardzo nietrwałe i szybko ulegają utlenianiu co powoduje że nie spełniają swojej dobroczynnej roli ale wręcz są niebezpieczne.
...
Napisał(a)
A więc zarówno kwasy omega-3 pochodzenia roslinnego jak i DHA i EPA są to kwasy tłuszczowe wielonienasycone, które ulegają utlenianiu z wytwarzaniem wolnych rodników. Dlatego np.zabronione jest smażenie na tłuszczach będących ich źródłem. Natomiast spozywane w postaci surowej nie są niebezpieczne, jednak zaleca się by zwiększyć wówczas spożycie antyoksydantów: beta-karotenu, witaminy E, C i koenzymu Q10. Dlatego gdy pytacie o omega -3 zawsze polecam witaminy antyutleniajace.
szukala
szukala
Poradnia Dobry Dietetyk w Ostrowie Wlkp. http://www.dobrydietetyk.pl/dietetyk/ostrow_wielkopolski/wielkopolskie/3/
...
Napisał(a)
Ok, serdeczne dzięki za szybką odpowiedź. Czy spożycie antyoksydantów dotyczy też oleju rybiego?
...
Napisał(a)
Tak, to samo dotyczy oleju rybiego
szukala
szukala
Poradnia Dobry Dietetyk w Ostrowie Wlkp. http://www.dobrydietetyk.pl/dietetyk/ostrow_wielkopolski/wielkopolskie/3/
...
Napisał(a)
Ropuch, chciałem Cię jeszcze raz przeprosić. Mam do Ciebie przygotowane podsumowanie ale niestety nie mam tego u siebie w poradni bo zostawiłem w domu :( Podam Ci jutro z rana, ok? Jeszcze raz sorry.
szukala
szukala
Poradnia Dobry Dietetyk w Ostrowie Wlkp. http://www.dobrydietetyk.pl/dietetyk/ostrow_wielkopolski/wielkopolskie/3/
Poprzedni temat
czy mozna laczyc? -do specjalisty
Następny temat
D.Szukała - Olimp-suplementacja
Polecane artykuły