Czy główna różnica miedzy posiłkiem przedtreningowym o niskim IG a wysokim IG polega głównie na:
-że posiłek o niskim IG stopniowo uwalniając glukoze do krwi powoli wysyca magazyny glikogenu w mięśniach i wątrobie(glukoza we krwi po 2godz wraca do normy co oznacza że większość spożytej glukozy zmagazynowała się w formie glikogenu i wtedy najlepszy okres do rozpoczęcia ćwiczeń)
-a przy posiłku o wysokim IG glukoza bardzo szybko trafia do krwi powodując duży wyrzut insuliny(najwięcej po 30min).Ta zaś nasila magazynowanie glikogenu ale i tk.tłuszczowej.I jako że ta reakcja jest bardzo szybka glikogen nie nadąża tak szybko dołączać do siebie glukozy i większąć jej idzie na potrzeby tk.tłuszczowej.Tak więc do treningu przystępujemy z obniżonym poziomem glukozy we krwi(mniejsze siły psychiczne ,trudniej organizmowi podnieść cukier do normy a więc musi mocniej nasilić reakcje kataboliczne) a również z nie za wysokim poziomem glikogenu(bo większość glukozy poszła na potrzeby tk.tłuszczowej i inne reakcje)
Napisałem obrazowo ale chyba dobrze.Dla pewności bardzo prosze o wyrażenie opini i ewentualne porwaki.Z góry dzięki.