"ŻELATYNA A ZDROWIE
Znaczenie żelatyny w żywieniu i jej wpływ na nasze zdrowie jest ogromny. Jest źródłem cennego białka oraz doskonałym produktem dietetycznym. W żywieniu kulturystów, żelatyna spełnia bardzo ważną rolę, ze względu na jeden z aminokwasów- lyzinę, która odgrywa ważną rolę w procesie metabolizmu w komórkach mięśni. Obecnie, wartość energetyczna naszego pożywienia przekracza znacznie jego zapotrzebowanie. Dlatego produkty o obniżonej kaloryczności są poszukiwane na rynku, a producenci wymyślają wciąż nowe i lżejsze. Jest to również dylemat dla wielu kucharzy, gdyż klienci wymagają aby dania były nie tylko smaczne ale przede wszystkim niskokaloryczne. Żelatyna jest tym cudownym wytrychem, zmniejszającym wartość kaloryczną dań, ponieważ nie zawiera tłuszczy, cukrów, cholesterolu.
Znany jest również korzystny wpływ żelatyny na stawy i kości w przypadku osteoporozy, zrzeszotnienie kości, polegające na zaburzeniu struktury kostnej na skutek zmniejszonej zawartości składników mineralnych i białka w kościach. Żelatyna wpływa także wzmacniająco na włosy i paznokcie. "
Chyba jeśli żelatyna byłaby wogole nie trawiona i przyswajana ktoś nie pisałby takich artów.
Ja wiem że wypada zalecać branie kolagenu w formie
odzywki z wiadomych powodów
Ale wypada też pisać w miare uczciwie
...Thermogenics investigator...
...Jesus Christ forgave the bastards. But I can't. I hate them....