waszym zdaniem np omega3 sa zdrowsze od omega6? bo dla mnie to pojecie wzgledne
waszym zdaniem np omega3 sa zdrowsze od omega6? bo dla mnie to pojecie wzgledne
Nadmiar jest zly... A omega3 i omega6 maja troche inne wlasciwosci zdrowotne , itp.
Początkujący , prosze o wyrozumiałość ;)
Pozdro
www.pajacyk.pl
http://www.sfd.pl/Wagi_Produktów_2-t463627.html
http://www.sfd.pl/XII_Turniej_Bokserski_imienia_Tadeusza_Grzelaka_w_Kaliszu-t455914.html
http://www.sfd.pl/Ochrona_Stawów-t414679.html
Wiedza jest najlepszym anabolikiem
Pozdro
Początkujący , prosze o wyrozumiałość ;)
Pozdro
www.pajacyk.pl
http://www.sfd.pl/Wagi_Produktów_2-t463627.html
http://www.sfd.pl/XII_Turniej_Bokserski_imienia_Tadeusza_Grzelaka_w_Kaliszu-t455914.html
http://www.sfd.pl/Ochrona_Stawów-t414679.html
nadal nie kumam jednej rzeczy. tluszcze zawrte w drobiu to tez głownie tluszcze jednonienasycone, podobnie jak w oliwie...
ale OK
Zmieniony przez - FutureLife w dniu 2009-01-23 16:56:39
Początkujący , prosze o wyrozumiałość ;)
Pozdro
www.pajacyk.pl
http://www.sfd.pl/Wagi_Produktów_2-t463627.html
http://www.sfd.pl/XII_Turniej_Bokserski_imienia_Tadeusza_Grzelaka_w_Kaliszu-t455914.html
http://www.sfd.pl/Ochrona_Stawów-t414679.html
chyba TY powienienes wziac sobie do serca zasadę którą poleciłes mi strone wczesniej.
https://www.sfd.pl/Tluszcze_:_Rola_i_znaczenie-t182569.html
przeczytaj sobie to...bo moge cos zle mowic(wkoncu jak powiedzialem nikt nie jest nieomylny)
Początkujący , prosze o wyrozumiałość ;)
Pozdro
www.pajacyk.pl
http://www.sfd.pl/Wagi_Produktów_2-t463627.html
http://www.sfd.pl/XII_Turniej_Bokserski_imienia_Tadeusza_Grzelaka_w_Kaliszu-t455914.html
http://www.sfd.pl/Ochrona_Stawów-t414679.html
Głównym przedstawicielem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych jest kwas oleinowy obecny w oleju oliwkowym, rzepakowym oraz arachidynowym, a także w produkowanych z nich margarynach. Oliwa z oliwek jest podstawowym tłuszczem stosowanym w diecie śródziemnomorskiej, zawiera 77% jednonienasyconych kwasów tłuszczowych działających ochronnie na układ sercowo - naczyniowy. Oleje zawierające te kwasy nadają się do smażenia, gdyż mając tylko jedno podwójne wiązanie nie są podatne na utlenianie i wysoką temperaturę w takim stopniu, jak olej słonecznikowy, sojowy czy kukurydziany.
1.3. Nienasycone kwasy tłuszczowe.
Cechą charakterystyczną kwasów nienasyconych, tak jak wszystkich związków mających podwójne wiązania, jest łatwość , z jaką ulegają reakcjom chemicznym, m.in. bardzo łatwo przyłączają zarówno wodór, jak i tlen. Łatwość przyłączania wodoru w miejscu podwójnych wiązań wykorzystuje się w technologicznym procesie uwodornienia ( utwardzania ) olejów roślinnych przy produkcji margaryn. Utlenianie kwasów tłuszczowych następuje podczas psucia się ( jełczenia ) tłuszczów tym łatwiej, im więcej jest w nich kwasów wielonienasyconych.
Kwasy tłuszczowe nienasycone przeważnie są płynne i takie też są tłuszcze, w których występują one w dużych ilościach. Najwięcej nienasyconych kwasów znajduje się w tłuszczach roślinnych, chociaż można je znaleźć także w tłuszczach zwierzęcych. Oleje swoją płynną konsystencję zawdzięczają więc wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wyjątkiem z tłuszczów roślinnych są oleje: kokosowy, i palmowy, w których jest dużo kwasów nasyconych i dzięki temu w temperaturze pokojowej mają one konsystencję stałą, podobną do smalcu. Spośród tłuszczów zwierzęcych wyjątkiem jest tran i oleje ryb, które są płynne podobnie jak oleje roślinne. W tłuszczach tych jest dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Początkujący , prosze o wyrozumiałość ;)
Pozdro
www.pajacyk.pl
http://www.sfd.pl/Wagi_Produktów_2-t463627.html
http://www.sfd.pl/XII_Turniej_Bokserski_imienia_Tadeusza_Grzelaka_w_Kaliszu-t455914.html
http://www.sfd.pl/Ochrona_Stawów-t414679.html
Początkujący , prosze o wyrozumiałość ;)
Pozdro
www.pajacyk.pl
http://www.sfd.pl/Wagi_Produktów_2-t463627.html
http://www.sfd.pl/XII_Turniej_Bokserski_imienia_Tadeusza_Grzelaka_w_Kaliszu-t455914.html
http://www.sfd.pl/Ochrona_Stawów-t414679.html