- 6 średniej wielkości papryk czerwonych (albo innych, wg mnie czerwona najlepsza)
- 0,5kg mięsa mielonego drobiowego (ja mam z piersi indyka, mam nadzieje że rzeczywiście jest tam trochę chociaż piersi z indyka )
- 2 średnie cebulki (dowolnie, tutaj zestaw czerwona + biała)
- 2 jajka
- 200g sera żółtego
- 2 ząbki czosnku, przyprawy (papryka słodka i chili, pieprz ziołowy, sól, pieprz, zioła prowansalskie)
WYKONANIE:
Mięso mieszamy z jajkami. Cebulkę siekamy w kostkę i opcjonalnie szklimy na teflonie/jak ktoś lubi ostre, sypiemy od razu do mięsa.
Ser trzemy na tartce. Do mięsa dodajemy czosnek, cebulę, pieprz, sól, pieprz ziołowy i obie papryki w ilości 'na oko'. Dodajemy 2/3 sera i mieszamy.
Odcinamy umytym paprykom czubki.
Wykrawamy nasiona
Nakładamy farsz i przysypujemy pozostałym serem, co wygląda tak:
Zakładamy czapeczki i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 50 minut.
A po wyjęciu całość wygląda tak:
Na redukcji można wywalić ser, dużo na smaku nie stracą. Ja wsuwam dwie jako niezły obiadek, do tego sałatka ogórkowo - pomidorowa (z konserwowych) ewentualnie trochę ryżu brązowego (można go polać sosem, który gromadzi się w każdej papryczce..)
Zmieniony przez - miczelx w dniu 2008-11-30 12:11:12
-...
-Nie zabiję cię...
-Wiem... Pytam, czy będziesz próbował...
-...