Na przełomie ostatnich 20lat nastąpił znaczący rozwój wiedzy w zakresie żywienia i dietetyki, powstają nowe suplementy, ale tzw. gainery nadal nie różnią się wiele od tych z lat 80tych - niska ilość białka, proste węglowodany i unikanie tłuszczu. Obecnie rozwinęła się wiedza na temat indeksu glikemicznego i odmiennej tolerancji cukrów w różnych częściach populacji, inna jest ocena związków aktywnych i dodatków technologicznych. Dr Petr Fort od lat propaguje zmiany we właściwym podejściu do diety, właśnie ten naukowiec skomponował recepturę najnowszego gainera, który respektuje najnowszą wiedzę i osiągnięcia z dziedziny dietetyki sportowej.
"Doskonalsze proporcje", to przewodnie motto promujące współczesne gainery o składzie:
35%(białko)/10%(tłuszcze)/50%(węglowodany). W produkcie najwyższej klasy białka powinny być zwierzęce, tłuszce nieutwardzane a węglowodany złożone (wielkocząsteczkowe).
Jaki jest MASSMAKER?
Dzięki ulepszonym proporcjom głównych składników odżywczych i użyciu nowoczesnych surowców, stworzono odżywkę o wyjątkowo niskim indeksie glikemicznym, lekkostrawną i nie obciążającą żołądka. Jest to doceniane szczególnie przez kulturystów o długim stażu i rozbudowanej diecie. Zaawansowani sportowcy nie mogą sobie pozwolić na wprowadzenie do diety produktu, w którym choć jeden składnik jest niepotrzebny, nie wspominając o takim, który mógłby powodować dodatkowe, zbędne obciążenie dla organizmu. Gainer tej generacji nie powoduje nagłych skoków poziomu cukru we krwi, jak to ma miejce w produktach bazujących na cukrach prostych. MASSMAKER dostarcza energię w sposób ciągły i długotrwały ułatwiając organizmowi optymalną regenerację powysiłkową.
Zwiększona zawartość białka o aminogramie uzupełnionym wolnymi aminokwasami oraz tłuszczy, których obecność jest uzasadniona naturalną fizjologią człowieka ma bezpośredni wpływ na zdecydowanie szybszy wzrost masy ciała oraz parametrów siłowych.
Węglowodany. Podstawą jest specjalna skrobia FRACTO™ uzyskana z ryżu oraz tapioki. FRACTO™ to lekkostrawna, rozpuszczalna w wodzie skrobia o długich wiązaniach i wysokiej masie molekularnej. Najnowsze badania wykazały, że węglowodany wielkocząsteczkowe (skrobie) szybciej uzupełniają zasoby glikogenu. FRACTO™ swą budową strukturalną jest bardziej zbliżony do glikogenu mięśniowego niż popularne dotąd węglowodany proste. FRACTO™ jest obecnie najnowszym i jednym z najbardziej dopracowanych źródeł węglowodanów dostępnych na rynku. Do jego powstania wykorzystuje się kilka procesów technologicznych w tym ekstraktację wodną ziaren oraz ekspandowanie poprzez obróbkę cieplną korzeni manioku. O przewadze FRACTO™ świadczy choćby doskonała rozpuszczalność istotna w przygotowaniu napoju, którą FRACTO™ wyprzedza znane wcześniej mieszanki skrobiowe.
Proteiny PRO-MAKER™ są w 100% zwierzęcego pochodzenia, prócz izolowanych białek serwatki nowością PRO-MAKER™ jest zastosowanie hydrolizowanej plazmy tkanki wieprzowej. Proteiny takie łatwiej metabolizowane są do białek tkanki mięśniowej. Jako dodatek zastosowano najskuteczniejszy zestaw aminokwasów ANABO-MAKER™ złożonych z AAKG, L-leucyny i L-lizyny.
Dobre tłuszcze tzn. nieutwardzone i pozbawione kwasów trans, są istotnym składnikiem energetycznym odżywki. Ich źródłem jest olej palmowy występujący w postaci zintegrowanych granulek powerballs™ o najwyższej dawce energetycznej oraz średnołańcuchowe frakcje (MCT).
--------------------------------------------
Co myślicie o tym gainerku ? Reklamują, że ma niskie IG. Zastanawiam się czy nada się dla ENDO :)