Piwo ma od 3 do 9% alkoholu. Jednak nie jest to tylk źródło "procentów", trunek ten jest bardzo bogaty w witaminy z grupy B, które poprawiają przemianę materii. Zawarte w szyszkach chmielu żywice humuliny i lupuliny działają silnie bakteriobójczo (podobno nawet na prątki gruzlicy i bakterie odporne na antybiotyki) oraz przeciwnowotworowo. Ponadto związki te, mają działanie uspokajające oraz pobudzają apetyt i ułatwiają trawienie, są pomocne w leczeniu zaburzeń sercowo-naczyniowych, nerwic wegetatywnych i skurczów jelit.
Ponadto piwo zawiera wiele cennych dla organizmu składników mineralnych, które korzystnie wpływają na przemianę materii oraz układ krwionośny, moczowy i nerwowy. Regularne picie piwa (w umiarkowanuch ilościach oczywiście) zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału i wielu chorób naczyniowych, ponadto jego moczopędne działanie, przeciwdziała kamicy nerkowej.
Piwo mogą pijać nawet osoby chore, gdyż ulego ono bardzo szybkiemu strawieniu i jest łatwo przyswajalne przez organizm.
Warto również wiedzieć, iż picie piwa jest zdecydowanie niewskazane przy cukrzycy, podagrze, owrzodzeniu żołądka lub dwunastnicy, marskości wątroby oraz ostrym, chronicznym zapaleniu trzustki.
Jeśli chodzi o zawartość poszczegolnych związków w piwie, to w litrze piwa znajduje się:
-20% dziennej dawki witaminy B2
-35% dziennej dawki witaminy B6
-64% dziennej dawki witaminy PP
-20% dziennego zapotrzebowanie mężczyzny w potas
-40% dziennego zapotrzebowanie mężczyzny w fosfor
-50% dziennego zapotrzebowanie mężczyzny w magnez
-400 - 600 kcal (jasne - ciemne)
-Podsumowując, regularne i umiarkowane picie piwa:
-znacznie obniża ryzyko zawału serca.
-poprawia przepływ krwi przez naczynia wieńcowe
-obniża ciśnienie tętnicze
-wzmacnia ścianki naczyń, chroniąc je przed działaniem wolnych rodników.
-poprawia trawienie
-przeciwdziała tworzeniu się kamieni żółciowych i moczowych
-zapobiega wystąpieniu cukrzycy
-usprawnia pracę wątroby
-poprawia wchłanianie witaminy B12, niezbędnej do budowy czerwonych ciałek krwi
-przyspiesza rozkładanie tłuszczu i białka
-ułatwia regeneracje organizmu
-znacznie powtrzymuje starcze podupadanie organizmu
-poprawia wentylację płuc i wchłanianie tlenu
-hamuje rozwój bakterii, a nawet powstrzymuje gruźlicę
-prowadzi do lepszego ukrwienia nerek i szybszego wydalania płynnych odpadów procesu przmiany materii
-pomaga w zachowaniu sprawności umysłowej mino podeszłego wieku
-pobudza przemianę materii
-stymuluje proces wydzielania enzymów trawiennych i żółci
-działa antydepresyjnie i koi nerwy
Ciężki trening w drodze do chwały świat jest zbyt duży żeby myć małym !