Składniki:
6 dużych pomidorów
1 1/2 szklanki ugotowanego długoziarnistego ryżu (2/3 szklanki surowego)
2 łyżki posiekanej bazylii
1/4 szklanki oliwy z oliwek
4 filety anchois, osaczone i posiekane
2 zmiażdżone ząbki czosnku
cukier świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
1 Odcinamy górną część z pomidorów i odkładamy na bok.
Łyżeczką wybieramy miąższ, zostawiając dość grube ścianki.
Siekamy miąższ i mieszamy z resztą składników, doprawiając solą i pieprzem.
2 Wkładamy pomidory do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą i nadziewamy ryżem wymieszanym z filetami anchois, czosnkiem, bazylią, cukrem i pieprzem.
Przykrywamy, odciętymi wcześniej, górnymi częściami pomidorów.
3 Pieczemy przez 15 min, od czasu do czasu polewając wypływającym sokiem.
4 Podajemy gorące lub letnie
Piec w temperaturze: 190°C
Porcje: 6
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 15 min
Kalorie: 285 kcal
Tłuszcz: 1,5 g
w trakcie tworzenia: www.bushi-do.com.pl
Nie wstydem jest przegrac jeśli próbowało się wygrać