Sory za głupią nazwe tematu ale akurat twórczy dzień
Dobra będziecie się mogli spodziewać co jakiś czas kilku tematów z moimi przepisami. Wszystkie będą poprzedzane przynajmiej jedną fotką. Dziś zapraszam na jajeczniczke
Potrzebne składniki:
-Masło roślinne
-Jaja
-Ser żółty
-Cebula
-Sól
Rozgrzewamy na malutkim ogniu masełko. Kroimy troche cebuli w kostkę i wrzucamy na patelnię. Cebula ma się przeszklić a nie przyrumienić! Wbijamy jaja wedle uznania. Ja wbiłem 2 ale w jednym były dwa żółtka
Nie bełtamy jaj! Solimy do smaku, żółtka możemy troche rozpłaszczyć. Chodzi oto, żeby białko było na dole a żółtko na górze. Wtedy mamy ścięte białeczko a żółtko ładnie ugotwane i płynne lub lekko ścięte. Na całość wrzucamy plasterki sera żółtego. Smażymy, od czasu do czasu potrząsając patelnią żeby nie przylgnęło. Wywalamy na talerz, zawijamy na pół, albo na naleśnika czy podajemy normalnie. Jeść z pomidorem, ogórem kiszonym, zagryzać świeżym pieczywem.
Smacznego!
Czas przygotowania - ok. 10min
Trudność przygotowania - ... za***iście trudne :)
Co do zmywania - Patelnia, łyżka drewniana, widelec, talerz.
Wartości odżywcze:
-Dla 3 jaj, bo reszta to drobne umowne rzeczy:
-Białko - 19g
-Tłuszcz - 13g
-Węglowodany - 1g
-Wartość energetyczna - 210kcal
Pozdrawiam, niedługo spagetti, pizza, kurak itd.