Szacuny
0
Napisanych postów
27
Wiek
38 lat
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
78
Skoro nie jest przetwarzane w glikogen, z czego glikogen jest tworzony? Przecież glikogen jest tworzony i zużywany w czasie wysiłku fizycznego, więc muszą być substancje z których się tworzy.
Słyszałem że 1g białka na 3g węglowodanów to optymalna dawka, dlatego że białko jest wtedy szybciej przyswajane i że generalnie bez węglowodanów białko nie jest przyswajane.
Liczenie kalorii to nie dla mnie niestety.. pobieżnie i ogólnie je liczę, ale nie jestem wstanie wszystkiego zliczyć, nie dlatego że tego tyle, ale za dużo z tym roboty.. dlatego ciężko mi powiedzieć czy białko może się u mnie w tłuszcz zamieniać czy nie.
Czy przed bądź w czasie wysiłku fizycznego jest sens uzupełniać białko? Czy jest ono wtedy spalane jak zwykłe kalorie w czasie wysiłku fizycznego i nie uzupełnia ubytków mięśniowych?
Szacuny
96
Napisanych postów
16770
Wiek
34 lat
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
68752
białko nie zamieni sie w tłuscz bo rganzim nadmair wydali aprzed i po wysiłku fiztcznym ww.zloożone+białko
nie ma czegos takiego jak 1g białka na 3g wegli !!
białko ustal na poziomie 1.8-2,2g,wegle to zalezy od celu(jak masa to 4,5-6g jak redukcja to 2-3g) tłuszcz tez zaleznie od celu 1-1,8g
przynajmnie ppolicz sobie tak mniej wiecej nie mowie co do grama ale zebys wiedział ile czego
Szacuny
10
Napisanych postów
548
Wiek
33 lat
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
20725
glikogen to weglowodan(polisacharyd) buduja go czasteczki glukozy
co do ilosci weglowodanow pisale ci, ze zalezy to od kalorycznosci diety nie mozna okreslac, ze na 1g biaka ma przypadac 3g wegli
posilek bogaty w pelnowartosciowe bialko muisz spozyc przed i po treningu nie pij biaka w trakcie
a co do wydalania bialka nie wiem w jaki sposob ma to zachodzic powiem weicej czegos takiego organizm nie robi wydala jedynie nadmiar azotu pochodzacy z bialek co dodatkowo obciaza nerki obciaza a nie bialka tu zes koles wymyslil nie iwem skad ty takie rzeczy bierzesz
Szacuny
0
Napisanych postów
27
Wiek
38 lat
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
78
A nie powinno być 60% węgli, 30% białek i 10% tłuszczu w diecie dla ćwiczących?
Te proporcje 1:3 wyczytałem gdzieś dawno temu.. tak samo jak to, że białko potrzebuje węglowodanów, żeby zostać strawione, dlatego pytam, bo chcę się upewnić, czy to prawda. Poza tym od znajomych słyszałem, że brak węglowodanów przy jedzeniu białek powoduje do "spuchnięcia" a białko nie jest przyswajane.
Szacuny
10
Napisanych postów
548
Wiek
33 lat
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
20725
nie rozumiem co masz na mysli pod pojeciem spuchniecie tak jak po koksach,ze masz twarz okragla?
a te proprcje, ktore podajesz sa orientacyjne i nie mozna sie ich sztywno trzymac wynikaloby z tego, ze kazdy musi dostarczyc 2g bialka i 6 gh wegli na kg a tak nie jest bo ilosc spozywanych wegli zalezy jak ci wczesniej pisalem zalezy od zapotzrebowania kalorycznego i miesci sie w granicach 4-7 g a jak dostarczysz odpowiednia liczbe kalorii bialka zostana wykorzystane do odbudowy miesni
Zmieniony przez - mombas w dniu 2008-07-22 22:14:33
Szacuny
0
Napisanych postów
27
Wiek
38 lat
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
78
Spuchnięcie... czyli przybranie na masie tłuszczowej, z braku węglowodanów do strawienia tego białka.
Nie wiem jak sie puchnie po koksach, nie próbowałem i nie mam zamiaru:) Ewentualnie odżywki za jakiś czas, ale też nie na stałe, tylko na pewien okres.
Szacuny
0
Napisanych postów
27
Wiek
38 lat
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
78
gdyby nadmiar białka organizm wydalał, nie trzeba by podawać kalorii które one mają.. dlatego, że gdyby nie było zapotrzebowania zostawałyby tak czy owak wydalane, jak czysta woda.. a skoro mają kalorie, tzn że są zużywane tak czy siak, a więc jednak mogą zostać przetworzone w tłuszcz jeśli są w nadmiarze.