2) Hard Body gainer (MLO)
3) Mus-L-blast (MLO)
4) Top Mass (OLIMP)
5) Gain fast (Universal)
6) Hard Fast (Universala)
7) Serious mass (optimum nutrition)
8) N-large 2 (Prolab)
9) Masive muscle gainer (mrm)
10) Masive Whey Gainer (ultimate)
11) Super Whey Gainer (Ultimate)
12) Gainer 2 (Vitalmax)
13) Super Whey Gainer 4000 (Olimp)
14) Mass XXL (TreC)
co wy na to?? i jakiego polecacie
GAINER to przede wszystkim kilkukrotne przepłacenie za węglowodany (patrz niżej), podbijają znacznie insulinę => mogą prowadzić do cukrzycy (trzustka długo może nie pociągnąć), są chemiczne, powodują odkładanie się tłuszczu. NIE JEDZCIE TEGO SYFU.
"Powiedzmy WEIDER MEGA MASS 4000, 7 kg w cenie 190 zł z przesyłką. Daje nam to cenę 27 zł za kilogram produktu. W 100 g tego gainera mamy 69 g węglowodanów i 20 g białka.
KILOGRAM RYŻU W SKLEPIE góra 4 zł. Tak więc za te 190 zł możemy kupić ponad 47 kilogramów ryżu. Nawet jedząc codziennie pół kilograma, starczy nam on na ponad 3 miesiące. Ryż jest więc prawie siedmiokrotnie tańszy niż syntetyczne cukry w gainerze! A ile razy zdrowszy? To niemierzalne
Kilogram twarogu 9 zł / kg, ma on 18,7 g białka w 100 g. Za 190 zł możemy kupić sobie 21 kilogramów twarogu, a samego białka będzie to prawie 4 kg."
Zmieniony przez - _Knife_ w dniu 2008-06-13 11:10:59
Zmieniony przez - _Knife_ w dniu 2008-06-13 11:11:36
Największe mity i kłamstwa dotyczące dopingu: https://***********/d0ping
Największe mity medyczne: https://***********/mitologia1
a masz jakies badania, potwierdzenie naukowe na ten temat ?
"Poziom glukozy wzrasta przy przekarmieniu łatwo strawnymi węglowodanami - słodyczami i produktami mącznymi. Z układu trawiennego glukoza przenika do krwiobiegu. Przecukrzenie krwi zabija jej komórki. Jest to efekt osmotyczny cukru - taki sam, który zabija bakterie w konfiturach i nadaje im wielomiesięczną trwałość. Gdyby organizm nie miał sprawnego mechanizmu ochraniającego krew przed przecukrzeniem, to tabliczka czekolady zjedzona od razu - zabiłaby nas. Wraz z krwią glukoza trafia do trzustki, gdzie potęguje wytwarzanie i uwalnianie insuliny - hormonu regulującego gospodarkę cukrową - przenoszącego cukier z krwi do tkanek. Przy umiarkowanej podaży glukozy komórki trzustki reagują prawidłowo - produkują i uwalniają insulinę. Jednak drastyczne przecukrzenie krwi zagraża zdrowiu i życiu, ponieważ komórki trzustki nie tracą czasu na wytwarzanie i powolne uwalnianie insuliny - rozpadają się i błyskawicznie wyrzucają zmagazynowane zapasy hormonu. Nadmiar glukozy niszczy komórki trzustki, które z upływem lat tracą zdolność regeneracji. Trzustka osób starszych, przekarmianych węglowodanami, zawiera jedynie 30% stanu należnego komórek wytwarzających insulinę. W tej sytuacji glukoza staje się wyjątkowo niebezpieczna dla zdrowia. Organizm przestaje ją tolerować, zespół nietolerancji glukozy, to nic innego, jak cukrzyca" (fragment artykułu "Glukoza, sprawca starości")"
http://www.resmedica.pl/zdart7017.html
Zmieniony przez - _Knife_ w dniu 2008-06-13 11:18:33
Największe mity i kłamstwa dotyczące dopingu: https://***********/d0ping
Największe mity medyczne: https://***********/mitologia1
Okołotreningowo gainery i carbo to jeszce pół-biedy - ale znacznie, ale to znacznie lepiej jeść żywność i to wiele razy taniej wypadnie.
Największe mity i kłamstwa dotyczące dopingu: https://***********/d0ping
Największe mity medyczne: https://***********/mitologia1
myslę, że nie należy demonizować- bo jak pocieszająco brzmiało jedno zdanie- bodajże- ; organizm ma zdolności czy mechanizmy aby przed nadmiarem glukozy sie bronić
co oczywiście nie powinno zachęcac do przesady, choc i nie trzeba raczej sie bać, czy demonizowac problem...
Zmieniony przez - apokalipsa w dniu 2008-06-13 16:36:05
"Każdy ma w swoim życiu swoje Westerplatte"
Jan Paweł II
"Gorzki to chleb jest polskość"
C. K. Norwid
https://www.facebook.com/FilmyKtoreZmieniajaZycie/photos/a.1433936366899118.1073741828.1433433930282695/1434660943493327/?type=1&theater
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=845830128789824&set=a.163427777030066.27088.100000885337703&type=1&theater