Szacuny
30
Napisanych postów
2733
Wiek
33 lat
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
16414
Wlasnie na odwrot-najpier traktuje to jako cukier(ale i tak sie nie tyje,bo sie nie trawi)a jak zobaczy,ze pomimo tego,ze wykryl cos slodkiego a to mu nie jest dostarczane-przestawi "tok myslenia".
Chyba wlasnie z tego moze wziasc sie cukrzyca.Gdy najpier unikalo sie cukru,ale uzywalo slodzikow,a pozniej nagle zje sie cukier-organizm dalej bedzie myslal,ze jest oszukiwny i nie wytrzony enzymu trawiacego to czy cos tam,a to spowoduje hiperglikemie.
Szacuny
9
Napisanych postów
1399
Wiek
40 lat
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
8961
Aspartam i acesulfam K są bardzo silnie rakotwórcze, choć to pewnie Ciebie nie przekona jak już pisałaś...Dla mnie ich smak jest po prostu obrzydliwy, aspartam wyczuwam na kilometr i nie mogę tego przełknąć jeśli już w ogóle mi się to zdarza.
Kiedy mnie ciągnie na słodkie jem sobie łyżeczkę miodu, fakt, jest to cukier więc są i kalorie, ale właściwości zdrowotne miodu są ogromne, a nadwyżkę zawsze można spalić no nie?
A ciekawe czy ktoś wie, że najlepszym z pszczelich produktów jest pyłek, który można kupić w tabletkach - zawiera dużo białka i ma właściwości anaboliczne
Szacuny
9
Napisanych postów
1399
Wiek
40 lat
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
8961
No jasne, sama mam, z tym że uczulenie na pyłek to jest wziewne, a nie pokarmowe. To była tylko ciekawostka, facet na pszczelarstwie u mnie na studiach non stop o tym trąbił.
Wracając do słodzika, żeby nie odbiegać od tematu, to jest syf, a widziałam już na forum głosy zachęcające do jego używania, jako cudownego środka słodzącego w diecie. Może i jestem laikiem, ale wolę już zwykły cukier np. z miodu czy owoców suszonych i potem sobie to odbić na treningu.
Podobne "uczulenie" psychiczne mam na gotowe mieszanki przypraw w paczuszkach, które składają się głównie z soli, cukru i glutaminianu sodu. W sezonie po prostu hoduję ziółka na parapecie
Szacuny
30
Napisanych postów
2733
Wiek
33 lat
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
16414
Spytalam w innym temacie,ale nikt nie odpowiedzial ;/
Ciagle mnie ciekawi dlaczego sie mowi,ze slodziki sa zle,bo oszukuja organizm,ktory pozniej domaga sie jeszcze wiecej cukru i tak w kolko,wiec czemu moga ich uzywac cukrzycy? Przeciez jesli to prawda to tez musza byc wyrzuty insuliny,a dla szczegolnie wlasnie dla cukrzyka to bardzo szkodliwe
Szacuny
10
Napisanych postów
1021
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
28277
Boze, dajcie bana. Przeciez to jest oczywiste, ze to jest prowokacja. Kolejny temat o jakichs chorych zywieniowych jazdach, w kolko ten sam schemat - ktos cos tlumaczy, to ja (jego?!) nie przekonuje, wiec kolejna osoba cos pisze etc.
Ginomen albo godny nastepca (dziewczyna ginomena?)
Szacuny
30
Napisanych postów
2733
Wiek
33 lat
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
16414
He?
Nie zakladam nowych tematow,a na to pytanie nie znalazlam odpowiedzi.Duzo osob mowi,ze slodziki powoduja wyrzuty insuliny (choc prawie nie maja kcal)a dietetycy polecaja je dla cukrzykow!
Szacuny
11152
Napisanych postów
51607
Wiek
31 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
aspartam to trucizna, czego tam nie ma-dwuketopiperazyna, metanol, a także fenyloalanina która przy codziennym używaniu też staje się szkodliwa, gdyż zaczyna się magazynować w mózgu