SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

WOŁOWINA

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 24680

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 68 Napisanych postów 5820 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 42644
Jak bylem w angli to chyba codziennie wolowine wcinalem

ALe u nas niestety malo kto mzoe sobie pozwolic na wolowine na codzien przy tym jak i inne produkty pochlaniaja sporo $.

GÓRA---->I am What I am

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 1056 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 25143
https://www.sfd.pl/300gram_bialka_w_diecie_-_skad_-t360986-s3.html


Cały artykuł jest bardzo ciekawy nie tylko ta wypowiedź Marka.

Oko za oko, ząb za ząb,...

A czemu dupa jest za pieniądze

kkoksiarz: "gdybym wrzucił jakieś czyste białko to efekty były by bardZiej zauważalne"

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 53 Napisanych postów 5239 Wiek 41 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 75867
Debata bardzo ciekawa

"Wszystkie rzeczy są trujące i nic nie jest bez trucizny,
Jedzenie i picie ponad miarę jest również trujące." - Paracelsus
http://www.sfd.pl/TŁUSZCZE-t369407.html
http://www.sfd.pl/JAJO-t429538.html

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 31 Napisanych postów 2562 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 33896
Tatar

Pane moderatore, prose ne ubija tematu

To se ne da!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 32 Napisanych postów 1187 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 21154
Czy tluszcz z wolowiny w ogole nie jest metabolizowany przez watrobe? Zastanawia mnie to, poniewaz sa jeszcze inne smaczne 'czesci' niz poledwica czy ligawa
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 62 Napisanych postów 11895 Wiek 35 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 164753
ładnie kolego to pozbierałeś niektórych rzeczy nie wiedziałem. dobra robota
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Problem z wolowina w Polsce jest taki, ze praktycznie nie hoduje sie u nas ras miesnych, a to co mozna kupic w sklepach zazwyczaj pochodzi ze starych (zasuszonych) krow mlecznych albo buhajow w wieku poprodukcyjnym. Stad niska jakosc. Wolowina z ras miesnych nie staje sie twarda w wyniku obrobki cieplnej, ma krwistoczerwony kolor i smak, ktorego nie mozna porownac z niczym innym...

Co do tluszczu z wolowiny, raczej nie chodzi o to, ze nie jest metabolizowany (nie widze podstaw z zakresu biochemii/fizjologii trawienia wskazujacych na to, ze nie moglby byc metabolizowany), ale o to, ze podnosi znaczaco poziom frakcji LDL cholesterolu w osoczu krwi ludzi zdrowych (moge sie mylic- jesli ktos ma jakies informacje na ten temat, niech wklei).

Znalazlam taka referencje:

K O'Dea, K Traianedes, K Chisholm, H Leyden and AJ Sinclair;American Journal of Clinical Nutrition, Vol 52, 491-494; Cholesterol-lowering effect of a low-fat diet containing lean beef is reversed by the addition of beef fat:

The aim of this study was to differentiate between lean beef and beef fat as risk factors for elevated plasma cholesterol concentrations. Ten healthy weight-stable subjects (five men, five women) parti****ted. Energy intake was kept constant over the 5-wk study. Total cholesterol concentrations fell significantly within 1 wk of commencing the very- low fat (9%) energy from fat) lean-beef (500 g/d) diet (5.91 +/- 0.47 to 4.72 +/- 0.42 mmol/L, p less than 0.001) and rose as beef drippings were added in a stepwise manner in weeks 4 and 5 (5.45 +/- 0.56 mmol/L in week 5). The changes in total cholesterol concentrations were due almost entirely to changes in the concentration of low-density lipoprotein cholesterol levels. These results indicate that it is the beef fat, not lean beef itself, that is associated with elevations in cholesterol concentrations and that lean beef can be included in cholesterol-lowering diets provided it is free of all visible fat and the saturated fatty acid content of the diet is low.

Caly artykul tutaj:

http://www.ajcn.org/cgi/reprint/52/3/491

BTW- Mateo, SOG polecial, ale w innym dziale

Zmieniony przez - Martucca w dniu 2007-12-06 09:58:16
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
ellis ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 126 Napisanych postów 4616 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 53303
Ponad 60% kwasów tłuszczowych wołowiny stanowią 'zdrowe' jednonienasycone kwasy tłuszcze + bardzo ciekawy nasycony kwas tłuszczowy - stearynowy, który nie podnosi poziomu LDL.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
ellis, wiesz moze dlaczego uzyskali oni takie a nie inne wyniki? I dlaczego niby tluszcz wolowy jest niby "gorszy" niz np. wieprzowy, a moze nie ma to zadnego znaczenia?

Zmieniony przez - Martucca w dniu 2007-12-06 12:25:26
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
ellis ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 126 Napisanych postów 4616 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 53303
Myślę, że to krótkie opracowanie pozwoli Ci zrozumieć pewne zależności (kiedy, dlaczego i jakie tłuszcze nasycone nie muszą być 'niezdrowe'):
http://www.pubmedcentral.nih.gov/articlerender.fcgi?artid=1208952

Zmieniony przez - ellis w dniu 2007-12-06 13:40:30
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Jak jesc - problem natury czasowej...

Następny temat

Dawkowanie

WHEY premium