SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Sojawit

temat działu:

Odżywki i suplementy

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 4466

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 91 Napisanych postów 4613 Wiek 39 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 19327
Siema

Stosowal ktos bialeczko sojowe ? jesli tak to ile jakie porcje itd.
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 91 Napisanych postów 4613 Wiek 39 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 19327
dobra jest sposob :d albo mieszac to z czyms innym albo..

Szklanka soku/wody nabieramy sok do tego troche bialka i polykamy kur.. nawet jakos wchodzi
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
jabolcokk A.Jabłoński
Ekspert
Szacuny 132 Napisanych postów 23197 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 224261
Nie kupuj Białka z Soji
Jest tam mało przyswajalne białko ubogie w aminokwasy, no chyba że masz uczulenie na białka zwierzece
i bąki sa złośliwe

Zmieniony przez - jabolcokk w dniu 2007-10-14 18:16:42
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 21 Napisanych postów 1110 Wiek 32 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 13975
Ja stosowalem jako pierwsze bialko. Brałem 2 razy w ciagu dnia po 30g. Ale smak jest niedobry. Lepiej go nie kupuj.

Zmieniony przez - patryk1991 w dniu 2007-10-14 18:19:08

"co cię nie zabije to cię wzmocni"

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
jabolcokk A.Jabłoński
Ekspert
Szacuny 132 Napisanych postów 23197 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 224261
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 386 Napisanych postów 37478 Wiek 4 lata Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 126446
możesz stosować jako niewielkie uzupełnienie diety- np. 2x po 20-30g.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 23 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 1055
kupiłem 2 x2250 i teraz żałuje ;/ no ale trzeba to wszamic :)
Nie polecam !

Oberschlesien

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 91 Napisanych postów 4613 Wiek 39 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 19327
Tradycyjnie, soja nie była stosowana przez kulturystów jako główne źródło białka, ponieważ większość produktów sojowych, szczególnie tych tańszych, jest trudniejsza do strawienia i ma mniejszą wartość biologiczną (70) niż większość białek pochodzenia zwierzęcego (80 i więcej). Mleko i białka tkankowe są łatwiejsze do strawienia i mają lepszą przyswajalność. Postęp w technologii sprawił, że Białko soi jest droższe niż kiedyś, jednakże ma ono więcej zalet dla kulturystów. Nowe produkty sojowe są lżej strawne. Wiele z nich zawiera mieszankę soi i serwatki, co zwiększa nie tylko ich atrakcyjność w stosunku do kulturystów, ale również ich skuteczność. Serwatka podnosi wartość biologiczną białka sojowego uzupełniając profil niezbędnych aminokwasów. Im bardziej profil aminokwasów przypomina profil serwatki tym wyższa jest jego wartość biologiczna frakcji w serwatce. Takie białka jak laktoferyna i immunoglobuliny bronią układu pokarmowego przed drobnoustrojami chorobotwórczymi oraz przed skutkami nadmiernego stresu. Generalnie należy zauważyć, że nowe preparaty sojowe łatwiej poddają się trawieniu.
Mieszanka białek soi i serwatki zawiera więcej glutaminy niż sama serwatka. Soja zawiera około 10-11% glutaminy, a serwatka na ogół 6%. Prawie każdy wie, jak duże znaczenie ma Glutamina dla trenujących w pocie czoła kulturystów: przyspiesza ona procesy naprawcze i pobudza odporność organizmu. Korzystnie byłoby zatem zjadać jej jak najwięcej, zwłaszcza, bonded-glutaminę, która nie rozkłada się pod wpływem soku żołądkowego. Osoby przyzwyczajone do białek mleka, nie są specjalnie zachwycone smakiem większości produktów sojowo-serwatkowych, leszcz ulepszenia te dodatkowo zwiększają cenę tych produktów.
Sama soja jest bardzo zdrowa, gdyż prawdopodobnie zmniejsza ryzyko miażdzycy, choroby wieńcowej i niektórych nowotworów, łącznie z rakiem piersi u kobiet. Związki zawarte w soi chronią przed rakiem, hamując zdolność guza do rozwoju odżywiających go naczyń krwionośnych. Soja zawiera również związki o charakterze przeciwutleniającym w postaci izoflawonów (genisteiny i daidezeiny) oraz kwas fitonowy. Przeciwutleniacze chronią komórki przed uszkadzającym działaniem wolnych rodników, które może prowadzić do rozwoju guza. Korzystny wpływ soi na serce wydaje się być głównie związany z obniżeniem poziomu cholesterolu i poprawieniem profilu lipidów krwi. W pracy zaprezentowanej na ostatniej konferencji American Heart Assocation, poświęconej epidemiologii, badacze podzielili badaną populację na dwie grupy, w których zastosowano różne diety, jednakowe pod względem liczby kalorii i ilości tłuszczów nasyconych. Pierwsza dieta była typowo amerykańska, a druga zawierała dużo produktów pochodzenia roślinnego, w tym sojowych, oraz pełnego ziarna. U osób stosująych drugą dietę zaobserwowano poprawę dotyczącą lipidów krwi, mimo jedzenia tej samej ilości tłuszczów nasyconych, co w pierwszej grupie, (w której jedzono głównie produkty przetworzone, mięso itp.)
Istnieje potrzeba dalszych badań na ten temat, zwłaszcza w świetle ostatnich doniesień o pogorszeniu się zdolności umysłowych u ludzi, którzy jedli przez wiele dziesiątek lat dużo soi w postaci tofu. Niektórzy badacze przestrzegają również przed nadużywaniem soi i połykaniem trabletek zawierających izoflawony tak, jakby to były cukierki. Nie da się jednak zaprzeczyć, że stosowanie urozmaiconej diety, opartej głównie o produkty roślinne, jest korzystne dla zdrowia.
W odżywianiu kulturystów często mówi się jedynie o dostarczeniu odpowiedniej ilości białka i innych składników odżywczych, by umożliwić przyrost mięśni i mieć dużo energii potrzebnej do treningu. Zdrowe odżywianie się wymaga więcej uwagi i czasu, ale da się ono pogodzić z odżywianiem w kulturystyce. Odżywiając się białkami zarówno pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego, spełnia się zarówno wymogi diety kulturystycznej, jak i zdrowego odżywiania. Połączenie soi z serwatką zapewnia zalety jednego i drugiego.

źródło: flex



do tego slyszalem ze zawiera sporo arigininy
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 1250 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 12689
witam
Samo białko sojowe nie złe no ale co się oszukiwać są lepsze białka...

Na twoim miejscu nie kupowałbym, sporo osób ma po tym białku problemy żołądkowe + dochodzi do niedobry smak.
Lepszym rozwiązaniem był by już provit ale jest droższy.

Najlepiej jest sprawdzić na sobie pewne rzeczy (każdy ma inny organizm i to co na jednego nie działa może zadziałać na drugiego), jak byś kupował (co ci odradzam) to na początek to najmniejsze opakowanie i sam zobaczysz.

pzodro
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 17 Napisanych postów 1620 Wiek 37 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 62299
A ja jestem właśnie na cyklu i stosuję białko 3-4razy dziennie i dla urozmaicenia 1 z porcji to zawsze serwatka +soja w proporcji 50/50 czyli po ok 20g, a pozostałe porcje to sama serwatka.
Nie mam żadnych problemów żołądkowych

Pomogłem? Daj SOGa

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 1250 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 12689
probuj samego sojowego w ilości 40g prze 2 tygodnie to zmienisz zdanie
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 23 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 1055
kapitan10 ja też odczuwam lekkie bóle ;/

Oberschlesien

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Cykl TCM + dieta

Następny temat

HMB w proszku - jest??

WHEY premium