Ostatnio trafiłem na dosyć ciekawy wywiad:
http://livinlavidalocarb.blogspot.com/2006/10/layman-low-carb-diets-need-protein-for.html
Dr. Donald Layman z Uniwersytetu Urbana-Champaign w Illinois pisze o wnioskach z Food and Nutrition Board of the National Academies of Science: Na podstawie dostępnej literatury naukowej stwierdzono, że nie ma dowodów na to, że diety wysokobiałkowe mają negatywny wpływ na funkcjonowanie nerek. Są natomiast dowody, że diety niskobiałkowe mogą obniżać funkcjonalność nerek, co podkreślono.
To jest trochę tak jak z ćwiczeniem na siłowni: Nie trenowane mięśnie są słabe (przy diecie niskobiałkowej może dojść do obniżenia funkcjonalności nerek). Przy regularnych treningach mięśnie stają się większe i silniejsze (przy diecie z wyższą ilością białka zachodzą zmiany adaptacyjne w obrębie nerek). Oczywiście możemy przetrenować zarówno mięśnie jak i nerki (zbyt intensywne treningi i przesadnie wysoka ilość białka w diecie). Kontuzja zmusza nas do ograniczenia/zrezygnowania z intensywnych treningów, analogicznie, gdy nerki nie są sprawne trzeba ograniczyć ilość białka w diecie
Zmieniony przez - ellis w dniu 2007-09-25 14:50:12