Szacuny
41
Napisanych postów
1869
Wiek
38 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
6274
nie smaz na oliwie z oliwek tylko na smalcu lub oleju kokosowym.
dieta skoro oceniona to nie bede oceniac, ale ta oliwa mi sie w oczy rzucila. Pózniej postaram sie sprawdzic reszte.
Szacuny
41
Napisanych postów
1869
Wiek
38 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
6274
oliwa polewac surówki, warzywa, dodawac do mies ale nie smazyc na niej długo ani nie gotowac(o ile si enie myle oliwa utlenia sie w 120 stopniach C.) smalec jest tłusczem stałym (jak i olej kokosowy) ma wysoka temp. utleniania wiec mozna na nim smazyc. W cale nie jest zły jest dobrym nosnikiem kwasłów tł. nasyconych i jednonienasyconych a dokładnie :
smalec 100g : 100 g = 880 kcal/ 45 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 44 g jednonienasyconych i 8 g wielonienasyconych.
zaraz chyba o tym art napiszE:)