Gow-Chin Yen i Chin-Lin Hsu z National Chung Hsing University w Tajwanie dowiedli, że ta niepozorna cząsteczka chemiczna potrafi skutecznie hamować przemianę niedojrzałych komórek tłuszczowych (preadipocytów) w komórki dorosłe (adipocyty). Dzięki temu obniża w organizmie poziom tkanki tłuszczowej.
Jej działanie polega na dostarczaniu specyficznego sygnału biochemicznego do adipocytów. Komórki, które go otrzymują, wchodzą na drogę apoptozy, czyli zaprogramowanej śmierci i ulegają samozniszczeniu.
Odkrycie naukowców potwierdza fakt, że w treści żołądkowej mieszkańców Azji, znanych z upodobania do ostrych przypraw i rzadko zmagających się z problemem nadwagi, jest znacznie wyższy poziom kapsaicyny niż w organizmach przedstawicieli innych nacji.
Co o tym sadzicie ? czy papryka na serio moze pomoc w odchudzaniu ?
Źródło : wp.pl