wklejam:
Zastrzeżenia medyczne
Skrajne stanowiska Wśród lekarzy, dietetyków znajdują się stanowiska całkowicie przeciwstawne. Od całkowitych zachwytów wspartych przykładami niechorujących wegetariańskich niemowląt, do otwartej krytyki. Problem tylko w tym, że krytyka ma trudniejsze zadanie, bowiem krytyka negacji jest trudniejsza od krytyki rzeczywistości. Nie jest jednak tak, że nie istnieją argumenty przeciw wegetarianizmowi.
Niektóre zastrzeżenia (wątpliwości) Wiadomo np. że:
Błonnik usprawnia pracę przewodu pokarmowego. Wzmaga trawienie, ale przyspiesza proces przechodzenia pożywieni przez ciało. Im więcej tym szybciej pożywienie jest wydalane, i tym mniej wartości odżywczych jest przyswajalne. Może to powodować np. anemię. (za Dziecko 7/2000 - dr W. Trzeciakowski - pediatra)
Brak białka zwierzęcego spowalnia procesy psychiczne - potulność, apatyczność, brak inicjatywy (ks. A. Zwoliński "To już było")
Wegetarianizm zwiększa podatność na sugestię OPINIA: Uważamy że raczej jest to związane z metodą nacisków psychicznych i środowiskowych które stosuje się w promocji wegetarianizmu. Metody te sprzyjają rozwojowi ogólnej podatności na sugestie.
Małe dawki cholesterolu usprawniają przepływ krwi zapobiegając arteriosklerozie, jest on nieodzowny w przyswajaniu witaminy D i w pracy hormonów. Zjadanie cholesterolu nie wpływa na jego ilość w organizmie w takim stopniu, jak np. brak ruchu.
Spożywanie nieoczyszczonych tłuszczy roślinnych powoduje zmiany w procesach wątroby, powodując uaktywnianie cholesterolu istniejącego w organizmie zawsze. Może to spowodować atak serca.
Długoletnie niespożywanie mięsa powoduje sukcesywne zmniejszanie ilości witaminy B12 (LR) Żadna roślina nie syntezuje cyjanokobalaminy (B12) której zapasy kurczą się w tempie od 3-15 lat. Najgroźniejsze są dla dzieci, których matki stosują już długo taką dietę, gdyż rodzą się one wtedy z niedoborem witaminy, z uszkodzonym układem nerwowym (lek. med. Kamil Hozyasz, Klinika Matki i Dziecka w Warszawie "Zawartość i biodostępność witamin i pierwiastków śladowych w dietach wegetariańskich") >>więcej
Okazuje się, że nawet słynna wegetariańska soja nie jest całkiem bezpieczna, gdyż zawarte w niej substancje podobne do estrogenów mogą powodować raka piersi. (za Journal of Nutrition) Popularyzowany jest pogląd, że fitoestrogeny blokują receptory estrogenu więc doraźnie zapobiegają rozwojowi raka piersi. Skutki zdrowotne działania hormonów środowiskowych (fitoestrogenów) pojawiają się jednak nieraz po wielu latach i dotyczą głównie zaburzeń rozwoju narządów płciowych, wytwarzania płodnego nasienia, regularności cyklu miesięcznego, aż po rozwój raka piersi, prostaty lub jąder. ("Wpływ naturalnych i syntetycznych hormonów środowiskowych na zdrowie zależnie od płci i wieku konsumenta" - seminarium Medycznego centrum Konsumenta) Przyjmowanie przez kobiety preparatów sojowych zamiast mleka zwierzęcego, jak też karmienie dziecka mlekiem sojowym, powoduje wystąpienie objawów czynnej alergii i przeciwciał IgE (Cassidy A.; Bingham S.; Sethell K.: Biological effects of a diet of soy protein rich in isoflavones on the menstrual cycle of premenopausal women. Am J Clin Nutr, 1994, 60: 333-340) Badania zdrowych niemowląt karmionych mieszankami sojowymi wykazały zmniejszoną odpowiedź immunologiczną na szczepienia (Zoppi G. i wsp.: Response to RIT 4237 oral rotavirus vaccine in human milk, adapted and soy-formula fed infants. Acta Paediatr Scand, 1989, 78: 759-762)
Karmiące wegetariańskie matki (te, które nie piją mleka) muszą uzupełniać witaminy i sole mineralne sztucznie, gdyż w przeciwnym razie ich mleko nie ma składników potrzebnych dziecku. Dotyczy to również witamin z rodziny B. ("Pierwszy rok życia dziecka" - praca zbiorowa 1998)
Dieta wegetariańska jest bardzo trudna, niedostosowana do naszych warunków klimatycznych, wymaga czasu i doświadczenia - dlatego często wywołuje anemię i inne powikłania. "W mojej praktyce lekarskiej często spotykam dzieci na diecie wegetariańskiej, które mają anemię. Nie jest to wina samej diety, ale jej nieprawidłowego skomponowania przez rodziców" (cyt. za Dziecko 7/2000 dr. Wojciech Trzeciakowski - pediatra).
Zbyt duże ilości produktów mącznych zawartych w ziarnach zbóż europejskich powodują zwiększenie ponad normę zawartości glutenu, co może być przyczyną chorób takich jak: przejściowa glutenozależna enteropatia wieku niemowlęcego i wczesnodziecięcego, wielonarządowa alergia na gluten, choroba trzewna (lek. med. Kamil Hozyasz "Zawartość ...").
Wegetarianizm wiąże się ze zwiększoną ilością błonnika oraz deficytami żelaza. Powoduje to zmniejszenie w organizmie ilości witaminy D. U osób pochodzenia azjatyckiego mieszkających w Anglii i pozostających na diecie wegetariańskiej obserwowano ciężkie przypadki krzywicy. (Ziemlański Ś., Budzyńska-Topolowska J.: Wegetarianizm. Instytut Danone, Warszawa 1997)
Żywienie niemowląt w pierwszych miesiącach życia wyłącznie białkami pochodzenia roślinnego stwarza sytuację porównywalną do niedożywienia spowodowanego niedoborem białka ("Mieszanki Sojowe - lek, sztuczna żywność dla niemowląt - czy preparat do diety bezlaktozowej ?" oprac: doc. dr hab. n. med. Krystyna Mikiel-Kostyra za: Zoppi G. i wsp.: Response to RIT 4237 oral rotavirus vaccine in human milk, adapted and soy-formula fed infants. Acta Paediatr Scand, 1989, 78: 759-762")
Cholesterol Gdy słyszy się, że jakiś lekarz dąży do zerowej dawki cholesterolu w organizmie, należy przypuszczać, że nie jest lekarzem w ogóle. Wszystkie ssaki, w tym człowiek, produkują cholesterol. Normalna różnorodna dieta przystosowała człowieka przez lata ewolucji do właściwej gospodarki cholesterolem. Wegetarianizm obniża poziom cholesterolu w organizmie, co w efekcie może prowadzić do zwiększenia jego produkcji przez gruczoły. Do czego jest potrzebny cholesterol (na podstawie: "Niedoczynność Tarczycy" dr. Brod O.Barnes, M.D. i Lawrence Galotn):
Mózg i rdzeń kręgowy zawierają 25% cholesterolu, który służy do izolacji włókien nerwowych
Dużo cholesterolu znajduje się w skórze i to on, pod wpływem słońca, zamienia się w witaminę D niezbędną nie tylko dla dzieci, ale i dla dorosłych, do metabolizmu kości
Obniżenie cholesterolu prowadzi do ślepoty
Badania niespodziewanie wykazały, że obniżanie tzw. "złego" cholesterolu nie wpływa na rozwój choroby wieńcowej (The New England Journal of Medicine nr 8, t. 343/2000, za Wiedza i Życie 11/2000)
Okazuje się, że substytuty tłuszczy roślinnych, znajdujące się w margarynie, jeszcze bardziej niż tłuszcz zwierzęcy podnoszą poziom "złego" cholesterolu, a obniżają "dobrego" (badania prowadzone przez Brandeis Univeristy, Uniwersity of Malaya oraz Palm Oil Research - za Świat Nauki 10/1997)
Żelazo Występują dwa rodzaje żelaza: hemowe i niehemowe, z których drugie jest gorzej przyswajalne. Występuje ono w jajach, mleku, produktach roślinnych. Żelazo hemowe stanowi natomiast 40% żelaza zawartego w mięsie. Dodatkowo substancje rośline takie jak błonik, kwas fitynowy, substancje taninowe, polifenole, nieprzetworzone białko sojowe, kawa, herbata, utrudniają przyswajanie żelaza. Sytuację poprawiają jedynie kwasy organiczne np.: cytrynowy, mlekowy oraz produkty fermentacji soi. (lek. med. Kamil Hozyasz "Zawartość ...")
Pierwiastki śladowe Dieta laktowowegetariańska powoduje spadek cynku w organizmie, co jest przyczyną wad płodu, zarówno u zwierząt jak i u ludzi. Dodatkowo duże dawki żelaza w celu przywrócenia jego prawidłowej gospodarki powodują upośledzenie wchłaniania cynku. (lek. med. Kamil Hozyasz "Zawartość ...")
Zmniejsza się poziom jodu jeżeli nie uzupełnia się go mlekiem, a produkty rosną na glebie ubogiej w ten pierwiastek. Dodatkowo odrzuca się sól jodowaną jako "niezdrową" (Lightowler Hj., Davies G.J.: Iodine intake and iodine deficiency in vegans as assessed by the duplicate-portion technique and urinary iodine excrection. Br. J. Nutr. 1998, 80: 529-535)
Trudno dostępny w Polsce jest selen, który występuje w glebie amerykańskiej.
Witamina C, która pomaga przyswajać żelazo, utrudnia przyswajanie miedzi i manganu (Gibson R.S.: Content and bioavailability of trace elements in vegetarian diets. Am. J. Clin. Nutr. 1994; 59: 1223-1232)
Pozytywy Jedzenie warzyw, owoców, nasion w dużej ilości na pewno jest zdrowe. Samo niejedzenie mięsa nie zostało stwierdzone jako medycznie wskazane. Wegetarianizm wywodzi się zatem z filozofii a nie z medycyny i tak należy o nim myśleć.
Trudna dieta Dieta wegetariańska jest uznawana za bardzo trudną. Na ogół bagatelizuje się wiele czynników, które wpływają na poziom poszczególnych minerałów, witamin, związków chemicznych w organizmie. Wystarczy bowiem zmienić przyzwyczajenia co do opalani się, aby ilość cholesterolu uległa dużej zmianie i przekroczyła poziom, w zależności, za niski lub za wysoki. Wegetarianin musi dbać o spożywanie składników takich jak witaminy B, z których B12 w roślinach praktycznie nie występuje.
Skutki społeczne
"Cudowne" diety chorobotwórcze
Szacuje się, że w Polsce 35% kobiet i dziewcząt źle się odżywia, stosując "cudowne diety". W USA 80% kobiet cierpi na syndrom SED (Sub-Clinical Eating Disorder - Zakłóconą relację z jedzeniem). Są to głównie osoby z zamożnej klasy średniej. Dr. Morgan z Londynu twierdzi, że na SED choruje większość modelek. (za ks. A. Zwoliński "To już było")
Choroby sukcesu
Styl sukcesu powoduje myślenie o sylwetce, postawie. Nadmierne dbanie o wygląd, oprócz hedonistycznej postawy, wywołuje również choroby, takie jak anoreksję (brak łaknienia) i bulimię (napady obżarstwa). Obie powodują zaburzenia hormonalne, psychiczne, zdrowotne i mogą prowadzić do śmierci.
Nie zjadaj brata
Bardzo wygodne tłumaczenie polega na rzekomym łagodzeniu obyczajów poprzez uświadamianie, że zwierzęta to przyjaciele, a przyjaciół się nie je. Pogląd ten opiera się na błędnym celu do jakiego się dąży w wychowaniu. Właściwy stosunek do świata zwierząt powinien (wg myśli katolickiej) polegać na obfitym w szacunek gospodarowaniu darami ziemi, w tym również zwierzętami. Z drugiej strony życie nie polega na potulności i nierobieniu nikomu krzywdy. Postawa właściwa, to postawa odwagi do skrzywdzenia wtedy, gdy jest to konieczne, odwagi w podejmowaniu trudnych wyborów. Może okazać się np., że dziecko wegetariańskie, nie krzywdzące zwierzątka, znienawidzi rodziców, gdy dowie się, że trzeba uśpić pieska. Drastycznym przykładem jest wojna obronna, gdzie dla dobra narodu trzeba zabić agresora. (Nie chodzi tutaj o przyrównywanie zwierzęcia do agresora, ale umiejętność podejmowania trudnych wyborów, których dziecko musi się nauczyć w odpowiednim czasie.)
Weganie niemal zagłodzili niemowlę
W 2001 para wegan niemal zagłodziła niemowlę, podając mu zamiast mleka matki soczki itp. Sąd na szczęście zainterweniował i odebrać dziecko rodzicom, dając je rodzinie zastępczej. W szpitalu okazało się, że oprócz niedożywienia i awitaminozy, dziecko miało choroby kości, płuc itp. >>przeczytaj informację prasową
Śmierć dziecka z winy wegan
45-letni Roby Jan Moorheada i jego 34-letnia żona Deborah Anne Moorhead - Adwentyści Dnia Siódmego - weganie zagłodzili 29.III.2002 swoje dziecko na śmierć - powodując niedorozwój mózgu. Stało się to z powodu braku witaminy B12 występującej w produktach odzwierzęcych. Dziecko miało pół roku.
>>przeczytaj informację prasową
Selekcja naturalna, patrzysz która będzie idealna, ta choroba nie jest uleczalna o nie...hehe