a to o soji : ]
W 100 g soi (suchego ziarna) znaleźć można :
białko 34 g
tłuszcz 18 g
węglowodany 27 g
wapń 190 mg
fosfor 470 mg
żelazo 7 mg
błonnik 4,5 g
wartość energetyczna 390 kcal
Białko zawarte w soi zawiera komplet aminokwasów egzogennych, czyli tych, które muszą być dostarczane wraz z pokarmem, ponieważ nie są wytwarzane przez organizm).
W porównaniu z białkiem pochodzenia zwierzęcego
białko sojowe ma niedobór aminokwasów siarczkowych, co powinno być kompensowane równoczesnym spożywaniem przetworów zbożowych (ciemnego pieczywa, kasz, brązowego ryżu).
Tłuszcz sojowy dostarcza dużej ilości NNKT, czyli niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, a szczególnie kwasu linolowego. Substancje te są odpowiedzialne za obniżanie niebezpiecznie wysokiego poziomu cholesterolu oraz są ważne dla dobrej kondycji naczyń krwionośnych.
Spośród innych produktów roślinnych, soja jest jednym z najbogatszych źródeł fosforu, żelaza i witamin z grupy B.
Soja zawiera również związki pomagające w zapobieganiu niebezpiecznym chorobom:
lecytynę - wzmacniającą układ krwionośny i układ nerwowy
genisteinę - zapobiegającą nowotworom
fito-estrogeny - roślinne hormony, łagodzące zaburzenia hormonalne u kobiet w okresie przekwitania oraz pomagające w profilaktyce chorób nowotworowych i krążenia
Avallac`h rządzi ! :>
carpe diem
memento mori