Szacuny
14
Napisanych postów
1268
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
11409
lipna, napewno nie jest to oliwa extra virgin.
Polecam oliwe z LIDL'a, cena 19,90zł - 750ml; extra virgin, w smaku naprawde dobra jak za ta cena,super oliwa
Szacuny
11
Napisanych postów
365
Wiek
47 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
5652
miałem okazję zobaczyć na miejscu (grecja) ceny oliwy. nie wierzę, żeby w polsce oliwa tłoczona mechanicznie, na zimno mogła kosztować poniżej 50 pln za litr.
widziałem kiedyś na opakowaniu słowo "zawiera" extra virgin.
pozdr
Szacuny
6
Napisanych postów
1202
Wiek
38 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
17052
Jezeli kosztowalo mniej niz zawsze, to wczale nie musi znaczyc, ze shiton! Sprobowac nic nie szkodzi, dla porownania zawsze mozesz isc do ziomka i sprobowac jakiejs markowej. Watpie tez zeby robili jakis przestrzal z ta oliwka, ale to nigdy nie wiadomo.
Szacuny
57
Napisanych postów
10990
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
88360
od 4 lat pije te z wytlokow i wszystkie wyniki mam w porzadku wiec czym sie tu przejmowac? :)
poza tym sposobow produkcji dziewciczej oliwy sa chyba 3...i osobiscie nie spotkalem sie jeszcze w sklepach z ta ktora jest na 1szym miejscu
Szacuny
11
Napisanych postów
365
Wiek
47 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
5652
za biedny jestem na to żeby kupować po kilka razy i robić eksperymenty. przy spożyciu 20-30 ml dziennie nie będę oszczędzał 10-20 pln na litrze. lepiej nie pić wcale, niż pić oliwę uzyskiwaną przy pomocy środków chemicznych. imho. no ale oczywiście to indywidualna decyzja każdego z Was.
pozdrawiam
Szacuny
11
Napisanych postów
365
Wiek
47 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
5652
no jasne, ze ze smak jest argumentem ostatecznym. oliwą olewam warzywa i jakoś jej smak mi nie przeszkadza, aczkolwiek coś w tym jest, że oślizłe warzywa mogą nie smakować
pozdr
Szacuny
119
Napisanych postów
5388
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
111118
misOO, zazwyczaj to co jest zdrowe, smakuje najgorzej i na odwrót. Smak, szczególnie ten ostry/cierpki pochodzi od niektórych prozdrowotnych polifenoli, których już w oliwie z wytłoków nie ma. Coś za coś. Mimo, że też uważam, że extra vergine może nie być vergine, to lepiej dołożyć parę złotych i nie pić rafinowanej. Co do smaku, monini delicato jak sama nazwa wskazuje, jest delikatniesza.