ps = wiecie cos o wplywie suplementacji Ca na spalanie ?
...
Napisał(a)
no no wiem apo mysle to samo ale wlasnie chodzi mi np. o kubek zielonej parzonej przed aero powiedzmy
ps = wiecie cos o wplywie suplementacji Ca na spalanie ?
ps = wiecie cos o wplywie suplementacji Ca na spalanie ?
...
Napisał(a)
Było kilka badań na ten temat. Są u Kanarka i Binia. Wapń w wyraźny sposób przyspiesza redukcję tkanki tłuszczowej. Autorzy tych badań nie potrafili wyjaśnić mechanizmu działania Ca. Dopiero od niedawna wiadomo, że wapń jest nie tylko przekaźnikiem komórkowym, ale pełni również funkcję "hormonu". Działa poprzez receptory błonowe, takie same, jak właśnie adrenalina. W ten sposób stymuluje lipolizę w tkance tłuszczowej.
S. Ambroziak
...
Napisał(a)
no to ciekawe w sumie.
ciekawe także jak ten 'wapń" daje sobie radę tam gdzie adrenalina jest szybko rozkladana- iteresujący by był właśnie mechanizm działania w tym miejscu Ca...?
bo jesliby był chocby w części zblizony do amin katecholowych to miałby wtedy niemal nieograniczone pole dzialania- chyba że jest to pomimo wszystko dzialanie umiarkowane?
ciekawe także jak ten 'wapń" daje sobie radę tam gdzie adrenalina jest szybko rozkladana- iteresujący by był właśnie mechanizm działania w tym miejscu Ca...?
bo jesliby był chocby w części zblizony do amin katecholowych to miałby wtedy niemal nieograniczone pole dzialania- chyba że jest to pomimo wszystko dzialanie umiarkowane?
"Każdy ma w swoim życiu swoje Westerplatte"
Jan Paweł II
"Gorzki to chleb jest polskość"
C. K. Norwid
https://www.facebook.com/FilmyKtoreZmieniajaZycie/photos/a.1433936366899118.1073741828.1433433930282695/1434660943493327/?type=1&theater
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=845830128789824&set=a.163427777030066.27088.100000885337703&type=1&theater
...
Napisał(a)
w sumie znane wlasnie mi bylo tylko jego dzialanie na zwiekszanie sily skurczow <sumowanie sily skurczu>, inicjowania skurczu ale o lipolizie nie doczytalem jeszcze dzieki za info - akurat to znalem ze przyspiesza ale wlasnie myslalem ze poznano ten mechanizm
...
Napisał(a)
nie pamietam czy byl juz publikowany ten material mojego autorstwa czy nie na stronie A R G (www.a r g - project.com)
ale jesli nie to kilka fragamentow (z okresu gdy powstawal ten artykul (2005/10)
WSZELKIE PRAWA DO WYPOWIEDZI ZASTRZEZONE
Efekt działania wapnia i produktów nabiałowych na ludzką tkankę
tłuszczową.
Pierwsze doniesienia o możliwym wpływie wapnia na budowę lub utratę tkanki tłuszczowej
pochodzą sprzed 25 lat (rok 1980), gdy Michael Zemel z The University of Tennessee w Knoxville w
sposób zupełnie przypadkowy podczas badań nad wpływem wapnia na zmniejszenie ciśnienia krwi u
otyłych Amerykanów pochodzenia afrykańskiego, stwierdził, iż zwiększenie dawki wapnia
pochodzącego z żywności bogatej w wapń (jogurt w tym przypadku) z 400 do 1000 mg/d przez okres
jednego roku zaowocowało utratą 4.9 kg tkanki tłuszczowej przy niezmienianych innych parametrach
badania (osoby biorące udział w eksperymencie nie zwiększały aktywności ruchowej, ani nie
zmniejszały ilości, ani kaloryczności posiłków).
...
Badania prowadzone pod okiem Macieja Buchowski, Joyce'a Semenya'a, oraz Abiodun'a .
Johnson'a w Centrum Odżywiania w Nashville w stanie Tennessee potwierdziły, iż osoby nietolerujące
laktozy w sposób naturalny ograniczają spożycie produktów wysokowapiennych a co za tym idzie
również i wapnia (średnia w tej grupie badanej to 388 ± 150 mg/dziennie - w odróżnieniu od osób
dobrze tolerujących laktozę, gdzie ilość ta wynosiła 763 ± 333 mg/dziennie). Nie jest więc
zaskakującym wynik eksperymentu, który pokazał, iż osoby z nietolerancją pokarmową laktozy
wykazywały się zwiększonym wskaźnikiem BMI.
...
W długotrwałych badaniach (96 miesięcy) prowadzonych na dzieciach w okresie
przedszkolnym wykazano również, wpływ długotrwałego spożywania wapnia, a we wnioskach z
badania czytamy, iż
„Długotrwałe spożycie wapnia, tłuszczów jednonienasyconych oraz produktów nabiałowych
jest związane z niższym poziomem tkanki tłuszczowej)”.
...
Innym bardzo ciekawym zjawiskiem zaobserwowanym podczas wieloletnich badań jest fakt, iż
wapń warunkuje nie tylko utratę tkanki tłuszczowej, ale również ma wpływ na rejony z jakich ubywa
ona najszybciej.
Grupa spożywająca niską ilość jonów wapnia straciła podczas trwania eksperymentu 19% z
okolic pasa , zaś w grupie o dużym spożyciu wapnia procent ten wzrósł do 50,1, jeśli jednak ta sama
ilość wapnia dostarczana była w postaci pokarmów zawierających wysoką ilość wapnia większość
tkanki tłuszczowej, bo aż 66,2% pochodziła z tego rejonu, co jest szczególnie korzystne dla zdrowia.
...
Zwiększenie spożycia wapnia powoduje również wzrost podstawowej temperatury ciała, co
może również tłumaczyć część uzyskanych efektów w postaci utraty tkanki tłuszczowej i wagi.
...
Na podstawie powyższych rezultatów możemy wysnuć tezę, iż dieta bogata w wapń zmniejsza
przyrost tkanki tłuszczowej w okresach gdy dostarczamy zbyt dużo kalorii naszemu organizmowi (np.
cykl masowy), jednocześnie zwiększa lipolizę i podtrzymuje poziom termogenezy w okresach braku
pokarmu tj. diety redukcyjnej.
Należy podkreślić również fakt, iż wszystkie podkreślone pozytywne wnioski płynące z badań
nad spożyciem odpowiednich ilości jonów wapnia mają zastosowanie zarówno do mężczyzn jak i
kobiet i to prawie we wszystkich grupach wiekowych (okres przedszkolny, dorastania, u
trzydziestolatków, pięćdziesięciolatków jak również u seniorów – osiemdziesięciolatków).
ale jesli nie to kilka fragamentow (z okresu gdy powstawal ten artykul (2005/10)
WSZELKIE PRAWA DO WYPOWIEDZI ZASTRZEZONE
Efekt działania wapnia i produktów nabiałowych na ludzką tkankę
tłuszczową.
Pierwsze doniesienia o możliwym wpływie wapnia na budowę lub utratę tkanki tłuszczowej
pochodzą sprzed 25 lat (rok 1980), gdy Michael Zemel z The University of Tennessee w Knoxville w
sposób zupełnie przypadkowy podczas badań nad wpływem wapnia na zmniejszenie ciśnienia krwi u
otyłych Amerykanów pochodzenia afrykańskiego, stwierdził, iż zwiększenie dawki wapnia
pochodzącego z żywności bogatej w wapń (jogurt w tym przypadku) z 400 do 1000 mg/d przez okres
jednego roku zaowocowało utratą 4.9 kg tkanki tłuszczowej przy niezmienianych innych parametrach
badania (osoby biorące udział w eksperymencie nie zwiększały aktywności ruchowej, ani nie
zmniejszały ilości, ani kaloryczności posiłków).
...
Badania prowadzone pod okiem Macieja Buchowski, Joyce'a Semenya'a, oraz Abiodun'a .
Johnson'a w Centrum Odżywiania w Nashville w stanie Tennessee potwierdziły, iż osoby nietolerujące
laktozy w sposób naturalny ograniczają spożycie produktów wysokowapiennych a co za tym idzie
również i wapnia (średnia w tej grupie badanej to 388 ± 150 mg/dziennie - w odróżnieniu od osób
dobrze tolerujących laktozę, gdzie ilość ta wynosiła 763 ± 333 mg/dziennie). Nie jest więc
zaskakującym wynik eksperymentu, który pokazał, iż osoby z nietolerancją pokarmową laktozy
wykazywały się zwiększonym wskaźnikiem BMI.
...
W długotrwałych badaniach (96 miesięcy) prowadzonych na dzieciach w okresie
przedszkolnym wykazano również, wpływ długotrwałego spożywania wapnia, a we wnioskach z
badania czytamy, iż
„Długotrwałe spożycie wapnia, tłuszczów jednonienasyconych oraz produktów nabiałowych
jest związane z niższym poziomem tkanki tłuszczowej)”.
...
Innym bardzo ciekawym zjawiskiem zaobserwowanym podczas wieloletnich badań jest fakt, iż
wapń warunkuje nie tylko utratę tkanki tłuszczowej, ale również ma wpływ na rejony z jakich ubywa
ona najszybciej.
Grupa spożywająca niską ilość jonów wapnia straciła podczas trwania eksperymentu 19% z
okolic pasa , zaś w grupie o dużym spożyciu wapnia procent ten wzrósł do 50,1, jeśli jednak ta sama
ilość wapnia dostarczana była w postaci pokarmów zawierających wysoką ilość wapnia większość
tkanki tłuszczowej, bo aż 66,2% pochodziła z tego rejonu, co jest szczególnie korzystne dla zdrowia.
...
Zwiększenie spożycia wapnia powoduje również wzrost podstawowej temperatury ciała, co
może również tłumaczyć część uzyskanych efektów w postaci utraty tkanki tłuszczowej i wagi.
...
Na podstawie powyższych rezultatów możemy wysnuć tezę, iż dieta bogata w wapń zmniejsza
przyrost tkanki tłuszczowej w okresach gdy dostarczamy zbyt dużo kalorii naszemu organizmowi (np.
cykl masowy), jednocześnie zwiększa lipolizę i podtrzymuje poziom termogenezy w okresach braku
pokarmu tj. diety redukcyjnej.
Należy podkreślić również fakt, iż wszystkie podkreślone pozytywne wnioski płynące z badań
nad spożyciem odpowiednich ilości jonów wapnia mają zastosowanie zarówno do mężczyzn jak i
kobiet i to prawie we wszystkich grupach wiekowych (okres przedszkolny, dorastania, u
trzydziestolatków, pięćdziesięciolatków jak również u seniorów – osiemdziesięciolatków).
...
Napisał(a)
czyli jak domniemuje liczy sie jakby codobowe podawanie ilosc wapnia powiedzmy 0,8 gr , bez roznicy czy zaraz po aerobach keidy sobie tę godzinke "siedzi i nic nie robie" zanim zjem,czy przed nimi <na czczo u mnie>
...
Napisał(a)
wracajac do zielonej herbatki:
- czy mozna przedawkowac zh?
- jakie sa skutki uboczne przedawkowania?
- ile dziennie powinno sie optymalnie brac?
- czy mozna przedawkowac zh?
- jakie sa skutki uboczne przedawkowania?
- ile dziennie powinno sie optymalnie brac?
...
Napisał(a)
raczej nie przedawkujesz - zostanie zmetabolizowana i wysiusiany nadmiar.
3 kubki parzonej dziennie styka =)
3 kubki parzonej dziennie styka =)
...
Napisał(a)
W rzeczywistości można pić duże ilości herbaty, ale jak ze wszystkim nie ma też sensu przesadzać. Zbyt wysokie ilości tego napoju mogą między innymi osłabiać wykorzystanie żelaza i białka z pokarmu, a także wykazywać niekorzystne działanie na samopoczucie. Maksymalnie 3-4 filiżanki będzie ok
Poradnia Dobry Dietetyk w Ostrowie Wlkp. http://www.dobrydietetyk.pl/dietetyk/ostrow_wielkopolski/wielkopolskie/3/
...
Napisał(a)
no i dziekuje slawkowi darkowi apo i biniowi za wlaczenie sie do dyskusji =)
Poprzedni temat
Pytanie do Olimpu ..
Następny temat
Suplementacj dla średniodystansowca, do pana Darka Szukały
Polecane artykuły