* JOGURT ALMSANA - 450g - 1.50zł
Wartość odżywcza w 100g
- białko: 6,3g (28g w 450g)
- węglowodany: 15,9g (72g w 450g)
- tłuszcz: 1,5g (7g w 450g)
- wapń: 200mg (900mg w 450g)
Jak widać białka jest dwa razy więcej niż w innych, droższych jogurtach. Taka Almsana mogłaby zastąpić pełnowartościowy posiłek. Pytanie tylko, skąd pochodzą węglowodany? Czy przypadkiem nie z laktozy? Oto skład: mleko pasteryzowane, wsad brzoskwiniowy - 2,5% brzoskwiń w gotowym wyrobie (cukier, brzoskwinie, woda, substancje zagęszczające: skrobia kukurydziana zmodyfikowana, karagen, aromat brzoskwiniowy, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, cytrynian sodu, barwink naturalny - koszenila), cukier, odtłuszczone mleko w proszku, substancje zagęszczające i stabilizujące: żelatyna wieprzowa, skrobia kukurydziana modyfikowana.
Mimo, że jogurt jest robiony dla PLUSA, to smakowo jest całkiem niezły, do ideału brakuje kawałków owoców.
* CHLEB ŻYTNI PEŁNOZIARNISTY KOŁODZIEJ - 450g - 2.40zł
Wartość odżywcza w 100g
- białko 9,6g
- węglowodany 52,3g
- tłuszcze 6g
- błonnik pokarmowy 9,2g
- żelazo 1,45mg
- magnez 67,8mg
Chleb ten kupiłem na spróbowanie, znudzony ciągłym jedzeniem żytniego razowego "Oskroba", który pewnie jest lepszym rozwiązaniem, ale wchodzi dużo gorzej (chodź i tak według mnie jest najbardziej zjadliwy ze wszystkich tego typu chlebów). "Kołodziej" jest pulchny i nieco gumiasty, smakowo naprawde niezły. Oto skład: woda, mąka żytnia, żyto cięte, płatki owsiane, słonecznik, siemię lniane, drożdże, gluten, suchy zakwas piekarski (zawiera gluten składniki mleka), sól, mączka słodowa jęczmienna, mąka pszenna grahamka, skrobia ziemniaczana, mączka sojowa, środek do przetwarzania mąki E300, enzym (zawiera gluten).
Co sądzicie o tych produktach? Pozdr.