...
Napisał(a)
To NNKT - Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe. Nie jesz często tłustych ryb, nie uwzględniasz ich w suplementacji, postępujesz mało rozsądnie... Jeśli dodasz je do suplementacji to być może nie zauważysz ich wpływu na komozycję ciała, ale to nie znaczy, że nic nie zmieniają w tym zakresie.
...
Napisał(a)
Zdrowia nie bakatelizuje a to że mam mało siana to inna historia . Gdybym miał siano nie byłoby tematu tylko omega 3 w szawce i po 5kabsów dziennie.
...
Napisał(a)
Omega-3 ograniczają otyłość
Tłuszcze. 2004 Gru; 39(12):1177-85.
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 pochodzenia morskiego ograniczają u myszy otyłość wywołaną dietą dzięki zredukowaniu zagęszczenia komórek tkanki tłuszczowej.
Ruzickova J, Rossmeisl M, Prazak T, Flachs P, Sponarova J, Veck M, Tvrzicka E, Bryhn M, Kopecky J.
Wydział Biologii Tkanki Tłuszczowej i Centrum Zintegrowanej Genomiki, Instytut Fizjologii, Akademia Nauk Republiki Czeskiej, 142 20 Praga, Republika Czeska.
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 pochodzenia morskiego zmniejszają otłuszczenie u zwierząt przebywających na diecie wysokotłuszczowej. Celem badania było poznanie, czy EPA (kwas eikozapentaenowy) i DHA (kwas dokozaheksaenowy) mogą ograniczyć rozwój otyłości i zredukować zagęszczenie komórek tkanki tłuszczowej oraz czy inne spożywcze kwasy tłuszczowe posiadają wpływ na EPA/DHA. Przyrost wagi u myszy C57BL/6J spowodowany złożoną dietą wysokotłuszczową został ograniczony w momencie, gdy zawartość EPA/DHA została zwiększona z 1 do 12% (wt/wt) spożywanych tłuszczy. Nagromadzenie tkanki tłuszczowej zostało zmniejszone, szczególnie w przypadku tłuszczu umiejscowionego na najądrzach. Do wystąpienia takiego efektu przyczynił się niski stosunek EPA do DHA. W przypadku włączenia EPA/DHA do diet, które nie przyczyniały się do nadwagi – półsyntetycznych diet wysokotłuszczowych bogatych w niezbędne kwasy tłuszczowe, bądź kwas alfa-linolenowy (ALA, 18:3 n-3, prekursor EPA i DHA), bądź też kwas linolenowy (18:2 n-6) – do ograniczenia otyłości potrzebna była wyższa dawka EPA/DHA. Kwantyfikacja DNA tkanki tłuszczowej pokazała, że z wyjątkiem diet bogatych w ALA redukcja tłuszczu umiejscowionego na najądrzach była powiązana z 34-50% zmniejszeniem zagęszczenia komórek tkanki tłuszczowej, podobnie jak w przypadku 30% restrykcji kalorycznej w złożonej diety wysokotłuszczowej. Zmiany w markerach osocza i w ekspresji genu tkanki tłuszczowej wskazują na poprawę metabolizmu tłuszczy i glukozy dzięki EPA/DHA, nawet jeśli dieta będzie bogata w ALA. Uzyskane wyniki potwierdzają wzrost działania antyadipogenicznego (przeciwtłuszczotwórczego) EPA/DHA w czasie rozwoju otyłości i sugerują, że EPA/DHA mogłoby zmniejszyć nagromadzenie się tkanki tłuszczowej w organizmie przez ograniczenie zarówno hipertrofii, jak i hiperplazji komórek tłuszczowych. Zwiększona podaż EPA/DHA może mieć dobroczynne skutki bez względu na podaż ALA.
Źródło:
Lipids. 2004 Dec;39(12):1177-85.
Omega-3 PUFA of marine origin limit diet-induced obesity in mice by reducing cellularity of adipose tissue.
Ruzickova J, Rossmeisl M, Prazak T, Flachs P, Sponarova J, Veck M, Tvrzicka E, Bryhn M, Kopecky J.
Department of Adipose Tissue Biology and Centre for Integrated Genomics, Institute of Physiology, Academy of Sciences of the Czech Republic, 142 20 Prague, Czech Republic.
www.***************
Tłuszcze. 2004 Gru; 39(12):1177-85.
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 pochodzenia morskiego ograniczają u myszy otyłość wywołaną dietą dzięki zredukowaniu zagęszczenia komórek tkanki tłuszczowej.
Ruzickova J, Rossmeisl M, Prazak T, Flachs P, Sponarova J, Veck M, Tvrzicka E, Bryhn M, Kopecky J.
Wydział Biologii Tkanki Tłuszczowej i Centrum Zintegrowanej Genomiki, Instytut Fizjologii, Akademia Nauk Republiki Czeskiej, 142 20 Praga, Republika Czeska.
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 pochodzenia morskiego zmniejszają otłuszczenie u zwierząt przebywających na diecie wysokotłuszczowej. Celem badania było poznanie, czy EPA (kwas eikozapentaenowy) i DHA (kwas dokozaheksaenowy) mogą ograniczyć rozwój otyłości i zredukować zagęszczenie komórek tkanki tłuszczowej oraz czy inne spożywcze kwasy tłuszczowe posiadają wpływ na EPA/DHA. Przyrost wagi u myszy C57BL/6J spowodowany złożoną dietą wysokotłuszczową został ograniczony w momencie, gdy zawartość EPA/DHA została zwiększona z 1 do 12% (wt/wt) spożywanych tłuszczy. Nagromadzenie tkanki tłuszczowej zostało zmniejszone, szczególnie w przypadku tłuszczu umiejscowionego na najądrzach. Do wystąpienia takiego efektu przyczynił się niski stosunek EPA do DHA. W przypadku włączenia EPA/DHA do diet, które nie przyczyniały się do nadwagi – półsyntetycznych diet wysokotłuszczowych bogatych w niezbędne kwasy tłuszczowe, bądź kwas alfa-linolenowy (ALA, 18:3 n-3, prekursor EPA i DHA), bądź też kwas linolenowy (18:2 n-6) – do ograniczenia otyłości potrzebna była wyższa dawka EPA/DHA. Kwantyfikacja DNA tkanki tłuszczowej pokazała, że z wyjątkiem diet bogatych w ALA redukcja tłuszczu umiejscowionego na najądrzach była powiązana z 34-50% zmniejszeniem zagęszczenia komórek tkanki tłuszczowej, podobnie jak w przypadku 30% restrykcji kalorycznej w złożonej diety wysokotłuszczowej. Zmiany w markerach osocza i w ekspresji genu tkanki tłuszczowej wskazują na poprawę metabolizmu tłuszczy i glukozy dzięki EPA/DHA, nawet jeśli dieta będzie bogata w ALA. Uzyskane wyniki potwierdzają wzrost działania antyadipogenicznego (przeciwtłuszczotwórczego) EPA/DHA w czasie rozwoju otyłości i sugerują, że EPA/DHA mogłoby zmniejszyć nagromadzenie się tkanki tłuszczowej w organizmie przez ograniczenie zarówno hipertrofii, jak i hiperplazji komórek tłuszczowych. Zwiększona podaż EPA/DHA może mieć dobroczynne skutki bez względu na podaż ALA.
Źródło:
Lipids. 2004 Dec;39(12):1177-85.
Omega-3 PUFA of marine origin limit diet-induced obesity in mice by reducing cellularity of adipose tissue.
Ruzickova J, Rossmeisl M, Prazak T, Flachs P, Sponarova J, Veck M, Tvrzicka E, Bryhn M, Kopecky J.
Department of Adipose Tissue Biology and Centre for Integrated Genomics, Institute of Physiology, Academy of Sciences of the Czech Republic, 142 20 Prague, Czech Republic.
www.***************
...
Napisał(a)
tu lejt
Zmieniony przez - ama_tor w dniu 2007-01-02 21:03:36
Zmieniony przez - ama_tor w dniu 2007-01-02 21:03:36
Czuwa nad Tobą Bóg
Nie wszyscy Cie w dupe kopną
są ludzie bez nóg
...
Napisał(a)
.
Zmieniony przez - CZB w dniu 2007-01-02 21:05:43
Zmieniony przez - CZB w dniu 2007-01-02 21:05:43
PODSUMOWANIE TEST: Fitness Authority KA GJL + KA + VITARGO by CZB -> http://*******/18cq
...
Napisał(a)
Omega 3 podnosi dobry cholesterol, likwiduje zły
to oznacza lepsze krążenie i zdrowsze serce
a więc wiekszy power
Omega 3 to podstawa suplementacji i zdrowego trybu zycia
to oznacza lepsze krążenie i zdrowsze serce
a więc wiekszy power
Omega 3 to podstawa suplementacji i zdrowego trybu zycia
...
Napisał(a)
kurde jaki tytuł postuchcieliby jednej tabletki na wszystko chyba eh
zdrowie jak nie najważniejsze to bardzo ważne jest więc odp o sens włączenia omega3 do stałej suplementacji nasuwa się sama.
zdrowie jak nie najważniejsze to bardzo ważne jest więc odp o sens włączenia omega3 do stałej suplementacji nasuwa się sama.
Polecane artykuły