Sałatka ziemniaczana z jajkami
1 kg ziemniaków
150 g śmietany
6 łyżek majonezu
4 łyżki octu winnego
1 łyżka oleju
1 czerona papryka
1cebula
3 ogórki konserowowe
1 łyżka kaparów
2 jajka
pęczek szczypiorku
szczypta cukru
sól, pieprz
Ziemniaki ugotować, obrać, pokroić cienke plastry. Sporządzić marynatę z majonezu, śmietany, octu, oleju i przypraw. Wymieszać z ziemniakami. Posiekać ogórki i cebulę. Wszystko wymieszać i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. Jajka ugotować na twardo, podzielić na 8 części. Szczypior posiekać. Sałatkę przybrać jajkami i szczypiorem.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Szynka z łososia
4 porcje
ok. 1,5 kg filetu z łososia
20 dag ryżu
puszka pomidorów
1/2 pęczka pietruszki
pęczek bazylii
jabłko
cytryna
10 dag parmezanu
2 szkl. bulionu
2-3 łyżki oliwy
sól, pieprz
Rybę opłukać, osuszyć, posypać solą i pieprzem, skropić sokiem z 1/2 cytryny. Rozgrzać patelnię, wlać oliwę, wrzucić ryż, podprażyć. Wlać 1/2 szkl. bulionu. Dodać pomidory razem z zalewą. Za każdym razem, gdy płyn wyparuje, podlać bulionem. Kiedy ryż będzie miękki, dodać zioła i starty ser. Wyłożyć go na płat łososia, zrolować. Przewiązać sznurkiem. Na wierzch położyć plasterki cytryny i zioła. Włożyć do naczynia żaroodpornego. Piec w piekarniku w temp. 190 - 220 st. C ok. 30 min.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Farsz z rodzynkami
100 g watrobek drobiowych,
150 g czerstwej bulki (moze byc maslana),
150 g mleka,
6 jaj rozdzielonych,
80 g masla,
60 g rodzynkow,
60 g migdalow,
20 g cukru,
sol.
1. Rodzynki namoczyc w cieplej wodzie. Osaczyc. Migdaly sparzyc, zdjac skorki.
Bulke namoczyc w mleku, odcisnac, zemlec razem z oczyszczonymi i dobrze
oplukanymi watrobkami. Przelozyc do miski, dodac rodzynki, migdaly, sol,
cukier, zoltka roztarte z maslem i wymieszac. Bialka ubic na piane, polaczyc z farszem i jeszcze raz wymieszac wszystkie skladniki, by utworzyly
jednolita mase.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Filet drobiowy z warzywami - szybki obiad
puszka czerwonej fasolki,
puszka pomidorow,
2 srednie cebule ,
kostka rosolowa,
filet z indyka lub kurczaka ok 30 dkg (zastepczo jakakolwiek kielbasa),
olej ,
przyprawy.
cebule pokroic w kostke , przyrumienic dorzucic pokrojone w kostke mieso, podsmarzyc, wrzucic do gara razem z fasolka i pomidorami dorzucic kostke rosolowa , zagotowac, przyprawic.
Potrzeba na to ok 20 minut.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kurczak curry z warzywami
500 g piersi z kurczaka
1/2 puszki groszku
1/2 puszki kukurydzy
1 marchew
1 szkl. bulionu
1 serek topiony
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
curry
sól, pieprz
Kurczaka natrzeć solą, pieprzem, curry, posmarować olejem, włożyć na ok. 1/2 h do lodówki. Obsmażyć na oleju, podlać wodą, poddusić. Marchew pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni, zalać bulionem wymieszanym z jogurtem, zagotować. Do marchwi dodać pozostałe warzywa, serek i przyprawy.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sałatka z kurczakiem i omletem
4 porcje
700 g filetów z piersi kurczaka
2 łyżki sosu sojowego
ząbek czosnku
łyżka oleju arachidowego
6 jajek
3 łyżki mąki
szczypiorek
50 g chińskiej kapusty
sos:
łyżka słodkiego chili
2 łyżki soku z limonki
2 papryczki chili
1/4 szkl. oleju arachidowego
łyżka cukru
filety polać sosem sojowym, natrzeć zmiażdżonym czosnkiem, zostawić na noc pod przykryciem. Odsączyć z marynaty i gotować na parze ok. 8-10 min. Gdy ostygną, pokroić w plastry. Wbić jajka do miski, dodać mąkę i posiekany szczypior, wymieszać. Rozgrzać olej, wlać połowę masy jajecznej. Smażyć, aż się zetnie, odwrócić, dosmażyć, zdjąć z patelni i zrolować. Następnie usmażyć drugi omlet. Pokroić je w talarki, dodać do kurczaka, dodać pokrojoną kapustę, zmieszać, skropić sosem.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Makaron w kremowym sosie zapieczony z serem
4 porcje
1/2 makaronu pappardelle
250 g boczniaków
200 g piersi z kurczaka
cebula
200 g sera gorgonzola / inny pleśniowy
250 ml kremówki 30%
łyżka masła
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
oliwa
łyżka posiekanej natki
Makaron ugotować z dodatkiem łyżki oliwy w osolonej wodzie. Grzyby i mięso pokroić w paseczki, cebulę w piórka. Podsmażyć razem na 2-3 łyżkach oliwy. Doprawić solą i pieprzem oraz zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Wlać śmietanę i gotować ok. 10 min. Dodać masło i jeszcze raz zagotować. Sos połączyć z makaronem i posypać natką. Przełożyć do żaroodpornych miseczek, posypać pokruszonym serem i zapiekać ok. 5 min.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Filety z kurczaka z warzywami
4 filety z kurczaka
4 plastry szynki staropolskiej
pęczek świeżej szałwii
cytryna
10 dag masła
pęczek młodej marchwi
8 zielonych szparagów
70 dag zielonego groszku
cebula
5 łyżek oliwy
sól, pieprz
Kurczaka skropić oliwą, posolić, posypać pieprzem i obłożyć liśćmi szałwii. Zawinąć w folię i odstawić na 1h. Szparagi gotować 2-3 min. w osolonej wodzie. Obrane, całe marchewki dusić na patelni na małym ogniu razem z pokrojoną cebulą. Po 10 min. dodać groszek, szałwię i ugotowane szparagi. Przyprawić i jeszcze chwilę dusić. Każdy filet zawinąć w plaster szynki. Powkładać między nie szałwię. Spiąć wszystko wykałaczką. Smażyć na oliwie, co jakiś czas przewracając. W małym garnku gotować chwilę sok z cytryny z 2-3 łyżkami wody. Polać tym sosem filety i warzywa.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Czerwona kapusta z jabłkami
50 dag czerwonej kapusty
2-3 kwaskowate jabłka
2-3 cytryny
cebula
1-2 łyżki oleju
cukier
sól
Kapustę poszatkować, zalać niewielką ilością wrzącej wody, ugotować pod przykryciem na półmiękko. Dokładnie odcedzić, ostudzić. Wymieszać z pokrojoną cebulą i startym jabłkiem. Z 1 cytryny wycisnąć sok, wymieszać ze szczyptą soli i cukru. Polać kapustę, wymieszać. Skropić olejem. Pozostałe jabłka pokroić na cząstki. Pozostałe cytryny pokroić na półplasterki. Jabłkami i cytryną udekorować kapustę.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sałatka z ryżu
1 szkl. ryżu
4 ogórki konserwowe
pęczek koperku
4 łyżki majonezu
sól, pieprz
Ryż ugotować na sypko, dodać pokrojone ogórki, wymieszać z majonezem, przyprawami i posiekanym koperkiem.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sałatka z kapusty pekińskiej i groszku
1/2 kapusty pekińskiej
1/2 puszki kukurydzy
puszka groszku
2-3 pomidory
czerwona cebula
szczypta cząbru
2-3 łyżki oleju / majonezu
sól, pieprz
Kapustę pokroić na wąskie paski, pomidory i cebulęw kostkę, połączyć z odcedzoną kukurydzą i groszkiem, dodać przyprawy i majonez.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ptasie Mleczko :]
Biszkopt:
4 jajka
0,6 szklanki mąki pszennej
0,6 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
60 dag białego sera
kostka masła
3/4 szklanki cukru
3 żółtka
galaretka truskawkowa
"Ptasie mleczko":
3 białka
3 łyżki cukru
galaretka cytrynowa
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy o wymiarach 25 na 36 cm i piec ok. 25 minut w temperaturze 170 st. C. Ostudzić i nasączyć przegotowaną wodą wymieszaną z aromatem rumowym.
Masło utrzeć z żółtkami, dodać cukier i zmielony 2 razy ser. Następnie dodać tężejącą galaretkę truskawkową rozpuszczoną w 1 szklance wody. Masę wyłożyć na biszkopt.
Białka ubić z cukrem, dodać tężejącą galaretkę cytrynową rozpuszczoną w 1 szklance wody i wyłożyć na masę z serem.
Włożyć do lodówki na 3 godziny.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sałatka z Tuńczyka:}
Składniki:
2 puszki tuńczyka sałatkowego
10 jajek
duży słoik majonezu
20 dkg sera żółtego
2 średnie cebule
przyprawy
Sposób wykonania:
Jajka ugotować na twardo. Odzielić białka od żółtek. Białka i cebulę pokroić w kostkę. Ser potrzeć na grubej tarce. Wykładać do miski warstwami (przyprawiać do smaku): 1/3 część białek, 1/2 część cebuli, 1/2 część tuńczyka, majonez, 1/2 część sera, 1/3 część białek, 1/2 część cebuli, 1/2 część tuńczyka, majonezu, 1/2 część sera, 1/3 część białek, majonezu. Posypać pokruszonymi żółtkami jajek.
Życze smacznego dla wszyskich!!! Dodajcie tu także swoje dania:]
1 kg ziemniaków
150 g śmietany
6 łyżek majonezu
4 łyżki octu winnego
1 łyżka oleju
1 czerona papryka
1cebula
3 ogórki konserowowe
1 łyżka kaparów
2 jajka
pęczek szczypiorku
szczypta cukru
sól, pieprz
Ziemniaki ugotować, obrać, pokroić cienke plastry. Sporządzić marynatę z majonezu, śmietany, octu, oleju i przypraw. Wymieszać z ziemniakami. Posiekać ogórki i cebulę. Wszystko wymieszać i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. Jajka ugotować na twardo, podzielić na 8 części. Szczypior posiekać. Sałatkę przybrać jajkami i szczypiorem.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Szynka z łososia
4 porcje
ok. 1,5 kg filetu z łososia
20 dag ryżu
puszka pomidorów
1/2 pęczka pietruszki
pęczek bazylii
jabłko
cytryna
10 dag parmezanu
2 szkl. bulionu
2-3 łyżki oliwy
sól, pieprz
Rybę opłukać, osuszyć, posypać solą i pieprzem, skropić sokiem z 1/2 cytryny. Rozgrzać patelnię, wlać oliwę, wrzucić ryż, podprażyć. Wlać 1/2 szkl. bulionu. Dodać pomidory razem z zalewą. Za każdym razem, gdy płyn wyparuje, podlać bulionem. Kiedy ryż będzie miękki, dodać zioła i starty ser. Wyłożyć go na płat łososia, zrolować. Przewiązać sznurkiem. Na wierzch położyć plasterki cytryny i zioła. Włożyć do naczynia żaroodpornego. Piec w piekarniku w temp. 190 - 220 st. C ok. 30 min.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Farsz z rodzynkami
100 g watrobek drobiowych,
150 g czerstwej bulki (moze byc maslana),
150 g mleka,
6 jaj rozdzielonych,
80 g masla,
60 g rodzynkow,
60 g migdalow,
20 g cukru,
sol.
1. Rodzynki namoczyc w cieplej wodzie. Osaczyc. Migdaly sparzyc, zdjac skorki.
Bulke namoczyc w mleku, odcisnac, zemlec razem z oczyszczonymi i dobrze
oplukanymi watrobkami. Przelozyc do miski, dodac rodzynki, migdaly, sol,
cukier, zoltka roztarte z maslem i wymieszac. Bialka ubic na piane, polaczyc z farszem i jeszcze raz wymieszac wszystkie skladniki, by utworzyly
jednolita mase.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Filet drobiowy z warzywami - szybki obiad
puszka czerwonej fasolki,
puszka pomidorow,
2 srednie cebule ,
kostka rosolowa,
filet z indyka lub kurczaka ok 30 dkg (zastepczo jakakolwiek kielbasa),
olej ,
przyprawy.
cebule pokroic w kostke , przyrumienic dorzucic pokrojone w kostke mieso, podsmarzyc, wrzucic do gara razem z fasolka i pomidorami dorzucic kostke rosolowa , zagotowac, przyprawic.
Potrzeba na to ok 20 minut.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kurczak curry z warzywami
500 g piersi z kurczaka
1/2 puszki groszku
1/2 puszki kukurydzy
1 marchew
1 szkl. bulionu
1 serek topiony
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
curry
sól, pieprz
Kurczaka natrzeć solą, pieprzem, curry, posmarować olejem, włożyć na ok. 1/2 h do lodówki. Obsmażyć na oleju, podlać wodą, poddusić. Marchew pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni, zalać bulionem wymieszanym z jogurtem, zagotować. Do marchwi dodać pozostałe warzywa, serek i przyprawy.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sałatka z kurczakiem i omletem
4 porcje
700 g filetów z piersi kurczaka
2 łyżki sosu sojowego
ząbek czosnku
łyżka oleju arachidowego
6 jajek
3 łyżki mąki
szczypiorek
50 g chińskiej kapusty
sos:
łyżka słodkiego chili
2 łyżki soku z limonki
2 papryczki chili
1/4 szkl. oleju arachidowego
łyżka cukru
filety polać sosem sojowym, natrzeć zmiażdżonym czosnkiem, zostawić na noc pod przykryciem. Odsączyć z marynaty i gotować na parze ok. 8-10 min. Gdy ostygną, pokroić w plastry. Wbić jajka do miski, dodać mąkę i posiekany szczypior, wymieszać. Rozgrzać olej, wlać połowę masy jajecznej. Smażyć, aż się zetnie, odwrócić, dosmażyć, zdjąć z patelni i zrolować. Następnie usmażyć drugi omlet. Pokroić je w talarki, dodać do kurczaka, dodać pokrojoną kapustę, zmieszać, skropić sosem.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Makaron w kremowym sosie zapieczony z serem
4 porcje
1/2 makaronu pappardelle
250 g boczniaków
200 g piersi z kurczaka
cebula
200 g sera gorgonzola / inny pleśniowy
250 ml kremówki 30%
łyżka masła
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
oliwa
łyżka posiekanej natki
Makaron ugotować z dodatkiem łyżki oliwy w osolonej wodzie. Grzyby i mięso pokroić w paseczki, cebulę w piórka. Podsmażyć razem na 2-3 łyżkach oliwy. Doprawić solą i pieprzem oraz zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Wlać śmietanę i gotować ok. 10 min. Dodać masło i jeszcze raz zagotować. Sos połączyć z makaronem i posypać natką. Przełożyć do żaroodpornych miseczek, posypać pokruszonym serem i zapiekać ok. 5 min.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Filety z kurczaka z warzywami
4 filety z kurczaka
4 plastry szynki staropolskiej
pęczek świeżej szałwii
cytryna
10 dag masła
pęczek młodej marchwi
8 zielonych szparagów
70 dag zielonego groszku
cebula
5 łyżek oliwy
sól, pieprz
Kurczaka skropić oliwą, posolić, posypać pieprzem i obłożyć liśćmi szałwii. Zawinąć w folię i odstawić na 1h. Szparagi gotować 2-3 min. w osolonej wodzie. Obrane, całe marchewki dusić na patelni na małym ogniu razem z pokrojoną cebulą. Po 10 min. dodać groszek, szałwię i ugotowane szparagi. Przyprawić i jeszcze chwilę dusić. Każdy filet zawinąć w plaster szynki. Powkładać między nie szałwię. Spiąć wszystko wykałaczką. Smażyć na oliwie, co jakiś czas przewracając. W małym garnku gotować chwilę sok z cytryny z 2-3 łyżkami wody. Polać tym sosem filety i warzywa.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Czerwona kapusta z jabłkami
50 dag czerwonej kapusty
2-3 kwaskowate jabłka
2-3 cytryny
cebula
1-2 łyżki oleju
cukier
sól
Kapustę poszatkować, zalać niewielką ilością wrzącej wody, ugotować pod przykryciem na półmiękko. Dokładnie odcedzić, ostudzić. Wymieszać z pokrojoną cebulą i startym jabłkiem. Z 1 cytryny wycisnąć sok, wymieszać ze szczyptą soli i cukru. Polać kapustę, wymieszać. Skropić olejem. Pozostałe jabłka pokroić na cząstki. Pozostałe cytryny pokroić na półplasterki. Jabłkami i cytryną udekorować kapustę.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sałatka z ryżu
1 szkl. ryżu
4 ogórki konserwowe
pęczek koperku
4 łyżki majonezu
sól, pieprz
Ryż ugotować na sypko, dodać pokrojone ogórki, wymieszać z majonezem, przyprawami i posiekanym koperkiem.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sałatka z kapusty pekińskiej i groszku
1/2 kapusty pekińskiej
1/2 puszki kukurydzy
puszka groszku
2-3 pomidory
czerwona cebula
szczypta cząbru
2-3 łyżki oleju / majonezu
sól, pieprz
Kapustę pokroić na wąskie paski, pomidory i cebulęw kostkę, połączyć z odcedzoną kukurydzą i groszkiem, dodać przyprawy i majonez.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ptasie Mleczko :]
Biszkopt:
4 jajka
0,6 szklanki mąki pszennej
0,6 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
60 dag białego sera
kostka masła
3/4 szklanki cukru
3 żółtka
galaretka truskawkowa
"Ptasie mleczko":
3 białka
3 łyżki cukru
galaretka cytrynowa
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy o wymiarach 25 na 36 cm i piec ok. 25 minut w temperaturze 170 st. C. Ostudzić i nasączyć przegotowaną wodą wymieszaną z aromatem rumowym.
Masło utrzeć z żółtkami, dodać cukier i zmielony 2 razy ser. Następnie dodać tężejącą galaretkę truskawkową rozpuszczoną w 1 szklance wody. Masę wyłożyć na biszkopt.
Białka ubić z cukrem, dodać tężejącą galaretkę cytrynową rozpuszczoną w 1 szklance wody i wyłożyć na masę z serem.
Włożyć do lodówki na 3 godziny.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sałatka z Tuńczyka:}
Składniki:
2 puszki tuńczyka sałatkowego
10 jajek
duży słoik majonezu
20 dkg sera żółtego
2 średnie cebule
przyprawy
Sposób wykonania:
Jajka ugotować na twardo. Odzielić białka od żółtek. Białka i cebulę pokroić w kostkę. Ser potrzeć na grubej tarce. Wykładać do miski warstwami (przyprawiać do smaku): 1/3 część białek, 1/2 część cebuli, 1/2 część tuńczyka, majonez, 1/2 część sera, 1/3 część białek, 1/2 część cebuli, 1/2 część tuńczyka, majonezu, 1/2 część sera, 1/3 część białek, majonezu. Posypać pokruszonymi żółtkami jajek.
Życze smacznego dla wszyskich!!! Dodajcie tu także swoje dania:]