SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Kochajmy ketchup !

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 10608

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 86 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 4120
Nie ma to jak pomidory - i to nie tylko prosto z krzaka, ale zwłaszcza w postaci dość dokładnie przetworzonej, na przykład ketchupu czy sosu do pizzy. Obecny w nich likopen chroni nas przed rakiem jamy ustnej. Likopen to barwnik nadający pomidorom czerwony kolor. Zespół naukowców kierowany przez Betty Schwartz z Uniwersytetu Hebrajskiego w Jerozolimie stwierdził, że związek ten dodany do hodowli komórek nowotworowych jamy ustnej niezwykle skutecznie je niszczy.

Plakat z akcji reklamowej Heinza sprzed lat.
Plakat z akcji reklamowej Heinza sprzed lat.
Odkrycia tego dokonano przypadkowo - celem eksperymentów było zbadanie własności przeciwnowotworowych rozmaitych substancji występujących w naturalnych produktach spożywczych, a zwłaszcza karotenoidów, będących prekursorami witaminy A (takimi jak karoten, który decyduje o tym, że marchewka ma kolor pomarańczowy). Naukowcy postanowili użyć likopenu w badaniach kontrolnych, gdyż jest on również karotenoidem, ale nie ulega w organizmie przemianie do witaminy A. I nieoczekiwanie okazało się, że związek ten doskonale sobie radzi z komórkami nowotworowymi.

Jest to kolejny dowód na dobroczynne działanie likopenu. Z wcześniejszych badań wiadomo, że spożywanie produktów bogatych w ten związek zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi, trzustki, prostaty i jelit. Powstał nawet projekt stworzenia transgenicznych pomidorów, które będą zawierać więcej likopenu. Byłoby to z pewnością lepsze rozwiązanie niż przyjmowanie likopenu w postaci tabletek. Poważną przestrogą pod tym względem były doświadczenia mające wykazać przeciwnowotworowe własności beta-karotenu. Kilka lat temu okazało się - wbrew szeroko rozpowszechnionemu przekonaniu i nawet modzie na ten związek - że ów prekursor witaminy A przyjmowany w postaci farmakologicznej wcale nie obniża, ale wręcz podwyższa ryzyko zachorowania na raka płuc (przynajmniej u osób palących papierosy, takie bowiem były badane). Dużo bezpieczniejsze, jak się wydaje, jest spożywanie warzyw i owoców zawierających pełną kompozycję takich związków, niż przyjmowanie jednego z nich jako oczyszczonego chemicznie preparatu.

Sposób, w jaki likopen doprowadza komórki nowotworowe do zagłady, nie jest jasny. Betty Schwartz sądzi, że powoduje on odbudowanie połączeń międzykomórkowych (na takiej zasadzie prawdopodobnie działają inne karotenoidy). Zdrowe komórki komunikują się ze sobą za pośrednictwem specjalnych struktur w błonie komórkowej. Kiedy odkryją, że w jednej z nich wystąpiły jakieś nieprawidłowości - zmuszają ją do samobójstwa w drodze apoptozy. Komórki nowotworowe tracą takie połączenia i nie są wrażliwe na podobne sygnały, dlatego też namnażają się bez żadnych ograniczeń. Odbudowanie tych połączeń następuje prawdopodobnie dzięki uruchomieniu odpowiednich genów. Co ciekawe, likopen nie tylko chroni przed rakiem, ale również przed zawałem serca i chorobami neurologicznymi - tutaj jednak mechanizm jego działania pozostaje zupełnie nieznany.

Zespół Betty Schwartz zapowiada przystąpienie do kolejnego etapu badań. Likopen zostanie teraz podany ludziom w dawkach nie przewyższających jego zawartości w normalnie spożywanych artykułach. Inne badania dowodzą, że dieta bogata w warzywa i owoce znacząco obniża ryzyko zachorowania na raka jamy ustnej, a zjadanie więcej niż dwóch produktów zawierających pomidory redukuje ryzyko raka prostaty o 34%. Opracowanie skutecznego leku na raka ust jest naprawdę pilne. Jest to zazwyczaj nowotwór wyjątkowo złośliwy i często zostaje rozpoznany zbyt późno. Tylko połowa osób, u których wykryto raka jamy ustnej, żyje dłużej niż 5 lat.

Likopen występuje nie tylko w pomidorach. Jest także w innych czerwonych owocach - na przykład w arbuzach. Najlepszym jego źródłem są jednak koncentraty pomidorowe, zawierające jednocześnie pewną ilość tłuszczu (wtedy też działa najskuteczniej). Kochajmy więc ketchup, bo - kto wie - być może uratuje nam życie.

Źródło: google.pl, nie pamiętam skąd dokładnie, ale wiem, że znalazłem to za pomocą gógli :).
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 191 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 10394
Kamiru: nawet mniej, ostatnio miałem w posiadaniu ketchup z Leader Price'a i rozsmieszyl mnie sklad na etykiecie zaczynajacy sie od pomidorów bodajże 14%...wiec wnioski wyciagnijcie sobie sami.A pudliszki,heinza i hellmansa sobie chwale
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 33 Napisanych postów 2164 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 23575
Uwielbiam ketchup

Barcelona forever!!!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 138 Wiek 35 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1907
Ketchup najlepszy od Heinza jest. Dobry art.

"Keep your friends close, but your enemies closer"

Zapraszam na forum dot. serialu Jericho www.jericho.fora.pl

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 47 Napisanych postów 2685 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 96609
Najlepsze ketchupy, bo bez jakiś różnych składników z E, bez konserwantów i na kwasie cytrynowym, a nie occie robi firma Rybak. To jeszcze relikt PRL-u . Nazywają się Krzepki Radek i Słodka Ania, ciężko je niestety dostać.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 209 Napisanych postów 8489 Wiek 36 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 129311
pudliszki robi tez bez konserwantow

Dla przykladu

By zrobic 100g keczupu pudliszki potrzeba 190g pomidorow

Z keczupu w biedronce zrobia Ci 100g ale z okolo 40g pomidorow
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 18 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 214
najlepszy jest z włocławka w słoiczku, zero konserwantow i naprawde smaczny

"Nie Jestem Jak Wszyscy, Na Imię Nie Mam Każdy..."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 730 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 20110
a czy jest jakiś keczup bez cukru?

siłe słonia szybkość gada da ci tylko lemoniada

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 255 Napisanych postów 13305 Wiek 36 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 45257
ketchup bez cukru to jest koncentrat

Ja swoje poglądy mam, ale teraz czasy takie, że na wszelki wypadek się z nimi nie zgadzam.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 1035 Wiek 36 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 7425
to jest sciema ja czytalem inny art gdzie kilku naukowcow profesorow jakis tam badali wlasnie ketchupy i wniosek prosty ketchupy nigdy nawet nie staly obok pomidorow i sie tym ktos zainteresowal i sie okazuje ze jakies samice jakis robali z Chile nadaja cos tam ketchupowi i od tamtej pory nie jem

duzo i wszystkiego :]
http://www.sfd.pl/temat291100/ -55dni ,2xKO by LUBIEN
http://www.sfd.pl/TEST_-_Sports_One_Masa_by_lubien-t312770.html  - Test Masowy Sports One start 26.01.07

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
"najlepszy jest z włocławka w słoiczku, zero konserwantow i naprawde smaczny"
Popieram. Z Włocławka de best, a nie jakieś przereklamowane amerykańskie Heinz'e i inne syfy.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 225 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 2646
na włocławski ketchup nie ma chooja we wsi!!!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Obalamy kolejny mit dotyczacy cholesterolu.

Następny temat

Dieta na trening siłowy,do oceny

WHEY premium